Çocuklarda Kızamık: Belirtileri, Tedavisi ve Önlenmesi

Çocuklarda Kızamık: Belirtileri, Tedavisi ve Önlenmesi

Son Güncelleme: 01 Mart, 2019

Kızamık, bir çocuğun yakalanabileceği en bulaşıcı hastalıklardan biridir. Kızamık aşısı ile kendinizi bu hastalıktan koruyabiliyor olsanız da, bugün size bu ciddi hastalık hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Kızamık, viral bir enfeksiyon sonucunda meydana gelir. Genellikle, bir kişi öksürdüğü ya da hapşırdığı zaman bu virüs hava yoluyla yayılır ve diğer insanlara bulaşır. Hastalık ayrıca göz, ağız ve kulaklardan da yayılabilir.

Uzmanlar, hastalığa yakalanma oranının enfekte bir kişiyle temas edenler için % 90 civarında olduğunu tahmin ediyor. Tabii ki, bu istatistik yalnızca daha önce bu hastalığa karşı aşı yaptırmamış olan insanlar için geçerlidir.

Gelişmiş ülkelerde kızamığın genellikle ciddi sorunlara yol açmadığı doğrudur. Aksine, kızamığa yakalanmak genellikle birkaç günlük genel rahatsızlık dışında herhangi bir probleme yol açmaz.

Bununla birlikte, iyileşme oranı çocuklar için yetişkinlere göre çok daha yüksektir. Yetişkinler daha büyük komplikasyonlar geliştirebilir, bu sebeple bu hastalık için aşı yaptırmak oldukça önemlidir.

Çocuklarda kızamık belirtileri

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, çok dikkatli olmanız ve tıbbi yardım almanız gerekir. Semptomlar genellikle virüse maruz kaldıktan 8 ila 15 gün sonra ortaya çıkar.

Belirtileri fark ettiğinizde, çocuğunuzun okulunu ya da gittiği yuvayı mutlaka bilgilendirmelisiniz, böylece diğer ebeveynler kendi çocukları ile uyanık olabilir.

  • Ateş.
  • Koplik noktaları. Bunlar yanakların iç tarafında görülen küçük beyaz lekelerdir. Tuz taneleri gibi bir görünüme sahiptirler ve cilt döküntüleri ortaya çıkmadan 3 gün önce ortaya çıkarlar.
  • Öksürük.
  • Mukus.
  • Konjonktivit.
  • Kas ağrıları.
  • Işığa karşı aşırı duyarlılık.
  • Deri döküntüsü. Kızamıkla ilişkili olan kırmızılık, ciltte küçük lekeler halinde görünür. Genellikle baş etrafında başlar ve daha sonra vücudun geri kalanına doğru yayılır.
kızamık tedavisi

Kızamık ile ilgili oluşabilecek komplikasyonlar

Bu kısımda kızamık kaynaklı olası komplikasyonlardan bahsediyor olacağız.

Unutmayın, doktorunuzun size verdiği talimatları düzgün olarak uygularsanız ve çocuğunuz kızamığın yanında başka bir enfeksiyona maruz kalmazsa, bu sorunlardan hiçbiri ortaya çıkmayacaktır.

Kızamığın olası komplikasyonları:

  • Kulak enfeksiyonu.
  • İshal.
  • Bronşit.
  • Pnömoni.
  • Kızamığın çok ciddi vakaları ensefalit ile sonuçlanabilir. Ensefalit beynin akut iltihaba bağlı şişmesidir. Çok tehlikelidir ve geri dönüşü olmayan bir hasara neden olabilir.

Çocukluk çağı kızamıklarının tedavisi ve önlenmesi

Kızamık için özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, kızamık ile alakalı oluşan semptomlar tedavi edilebilir.

Kızamık viral bir enfeksiyondur, bu nedenle antibiyotik kullanımının hastalık üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Çocuk doktorunuz, büyük ihtimalle ateşi düşürmek için ilaç yazmanın yanı sıra oluşan kızarıklıklardaki kaşıntıyı azaltmak için de bir krem ​​önerecektir.

Çocuğunuzun oluşan kızarıklıkları mümkün olduğunca kaşımaması için özen gösterin, çünkü kaşımak bu kızarıklıkların yaraya dönüşmesine neden olabilir. Kaşıntı varken çocuğunuzun kaşımasını engellemek zorlu olacaktır, ancak biraz sabır göstererek bunu başarabilirsiniz.

Çocuğunuza 2 ya da 3 hafta içinde semptomların ortadan kalkacağını söyleyin ve bu süreç için onu yüreklendirmeye çalışın. Evet, bu oldukça uzun bir süre, ancak çocuğunuzun anlaması gerekiyor.

Kızamık hastalığını önlemek için en etkili yöntem aşı yaptırmaktır. Bugünlerde aşı yaptırmak çok tartışmalı bir konu olsa da, Dünya Sağlık Örgütü belirtilen aşı takvimine kesinlikle uyulmasını tavsiye ediyor. Çocuğunuzu kızamığa karşı korumanın en iyi yolu budur.

Çocuğunuzu kızamığa karşı koruyan aşı, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı da etkili olan üçlü aşının bir parçasıdır. Bu aşı, çocuğunuzun birinci yaşından sonra yapılması gereken 2 doz aşıdan oluşur.

Ebeveynler için ipuçları

İşte çocuğu kızamık hastalığına yakalanmış ebeveynler için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta:

  • Çocuğunuza doktorun reçete etmediği hiçbir ilacı vermeyin. Çocuğunuzun hangi hastalığı geçirdiğine emin olmadan çocuğunuza ilaç vermek çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çocuğunuzu mutlaka bir uzmana götürün ve hangi semptomları ne kadar süredir gördüğünü açıklayın.
  • Kızarıklıklarını kaşımadan duramıyorsa çocuğunuza kızmayın. Kaşıntı dayanılmaz olabilir ve çocukların neden kaşımamanın daha iyi olduğunu anlamaları zordur. Çocuğunuza karşı sabırlı olun ve kaşıntıyı hafifletmek için çözüm yolları bulmaya çalışın.
  • Eğer hiç kızamık geçirmediyseniz, kızamık hastalığı için aşı yaptırmış olduğunuzdan emin olun. Eğer hastalanırsanız, hasta bir çocuğa bakamazsınız. Bu yüzden kendi sağlığınıza da dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Herhangi bir şüpheniz varsa, bir doktora görünün ve kendi aşı kayıtlarınızı gözden geçirin. Kızamığa karşı aşı yaptırmadıysanız ya da hastalığı geçirmediyseniz, son derece bulaşıcı olduğu için çok dikkatli olmalısınız.

Hepsinden önemlisi, çocuğunuzu anlamaya ve şefkatli olmaya çalışın. Tüm dikkatinizi ona verin. Çoğu zaman, bir ebeveynin sevgisi, desteği ve anlayışı bir çocuğun ihtiyaç duyduğu her şeydir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Delpiano L, Astroza L, Toro J. Sarampión: la enfermedad, epidemiología, historia y los programas de vacunación en Chile. Rev Chilena Infectol 2015; 32 (4): 417-429.
  • Sarampión. Organización Mundial de la Salud. [En línea]

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.