Çocuklarda Su Toplaması Nasıl Tedavi Edilir
Çocuklarda su toplaması durumuna karşı basit bir girişimde bulunduğunuzda, çocuğunuza yardım ettiğiniz ve su toplamasını mümkün olan en kısa zamanda iyileştirdiğiniz için içiniz rahat edecek.
Çocuklar sık sık ciltlerinde küçük bir baloncuk varmış gibi görünen bir lezyon olan, su toplaması durumuyla karşı karşıya kalırlar. Bu durum can sıkıcı ve acı verici olabilir. Neyse ki çoğu durum için endişe etmenize gerek olmayacaktır.
Su Toplaması Nedir ve Neden Olur?
Su toplaması cildin üst tabakalarında sürtünme, alerji ya da yanıktan ötürü meydana gelen su kesesidir. Genellikle tehlike arz etmezler, ufaktırlar, temiz ve saydam bir sıvı ile doludurlar. Bu yaralar cildin en üst tabakasında ortaya çıkarlar ve kurcalanmazlarsa kendi kendilerine geçerler.
Bazen daha büyük alanlar da su toplayabilir ve çok fazla sürtünme olan kısımlarda kendilerini gösterebilirler. Bu gibi durumlarda da patlarlar. Örneğin; çok sıkı ayakkabılar giydiklerinde çocukların ayakları su toplayabilir.
Sıcak su, kimyasal maddeye maruz kalma ya da çok fazla güneş altında durmak da su toplamasına yol açabilir. Buna neden olabilecek diğer durumlar da donma, egzama, alerjik reaksiyonlar ve varisella zoster gibi viral enfeksiyonlardır.
Çocuklarda Su Toplaması Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle su toplayan bölgenin enfekte olmamasını sağlamalısınız. Özellikle patlarsa hemen temizlemelisiniz.
Su toplaması tedavisi için insanlar farklı farklı önerilerde bulunurlar. Deriyi rahatlatmak ve daha fazla hasar olmasını önlemek için patlatılmasını düşünenler vardır. Tam tersini söyleyenler de var tabii.
Alkolle dezenfekte edilmiş yuvarlak uçlu bir makasla cildin en üst derisi soyulabilir. Bu çocukların canını yakmayacaktır.
Sonrasında da ebeveynler ya da çocukla ilgilenen kişiler bölgeyi tuzla yıkayarak iyice temizlenmesini ve daha kolay iyileşmesini sağlamalıdırlar.
Öte yandan deriyi soymak istemiyorsanız derinin üstünü tuzla güzelce dezenfekte edebilirsiniz. Her iki durumda da uygulamayı yaptıktan sonra bölgeyi gazlı bez ya da bandajla sarmalısınız ki daha fazla sürtünmeye maruz kalmasın.
Eğer su toplayan bölge enfekte olursa, ki bunu bölgenin çok fazla kızarmasından anlayabilirsiniz, antibiyotikli merhem sürmeniz gerekecektir. Yara bir ya da iki günün ardından hala iyileşmiyorsa doktora gitmelisiniz.
Çocuklarda su toplaması durumunda ebeveynler yaranın düzgün iyileşip iyileşmediğini görmek için takipte olmalıdırlar. Normalde su toplayan bölge birkaç günde kendi kendine iyileşir. Cilt çatlar, kurur ve soyulur. Bu tarz yaralarda bu iyileşme süreci normaldir.
Su Toplaması İçin Ev Yapımı İlaçlar
En iyi ilaç büyükannelerimizin tavsiye ettikleridir ve bunlarla çocuğunuzun su toplayan derisini de tedavi edebilirsiniz. Bu rahatsız edici küçük lezyonları iyileştirmek için başvurabileceğiniz pek çok doğal yöntem bulunuyor.
Bazı tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
Tuz ve Su
Etkilenen bölgeyi sıcak su ve tuzla durulamak yeterli olacaktır. Böylelikle yarayı temizlemiş ve olası enfeksiyonların önüne geçmiş olursunuz. Bu aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve derinin iyileşme sürecine katkı sağlar.
Su Toplaması Nasıl Tedavi Edilir: Sarımsak
Aileler sarımsağı antibakteriyel özellikleri ve etkili bir şekilde hücre aktivasyonu sağlaması nedeniyle yüzyıllardır tıbbi amaçlarla kullanmaktadır. Su toplayan bölgeye uygulanırken de biraz sürtünme olacak şekilde ovalanması gerekir.
Ebeveynler su toplaması durumuna karşı hassas olmalıdırlar. Tabii genelde bu yaralar birkaç gün içinde iyileşirler.
Aloe Vera
Aloe vera yaraları iyileştirme konusunda en etkili ve en çok önerilen doğal ilaçtır. Cilde kolayca etki eder ve hidrasyona dair özellikleri sayesinde iyileşme sürecini hızlandırır ve enflamasyonu azaltır.
Elma Sirkesi
Antibiyotik ve iyileştirici özelliklerinden ötürü elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Yarayı temizler ve içerdiği asetik asit nedeniyle bakterileri öldürür. Böylece antiseptik bir uygulama yapmış olur ve enfeksiyonu önleyebilirsiniz.
İritasyon olmaması için sirkeyi yaraya uygulamadan evvel sulandırmanız gerekir.
Su Toplaması Nasıl İyileştirilir: Mısır Nişastası
Kabarcık patlarsa bu da işe yarayabilir. Her mutfakta bulabileceğiniz bu malzeme etkili bir merhem olabilir.
Bir yemek kaşığı mısır nişastası ve bir yemek kaşığı balı temiz bir kapta karıştırın. Macun kıvamına getirip ilgili bölgeye sürün.
Tüm bu bahsettiğimiz yöntemler işe yarayacak olsa da ilk başta meydana gelmemelerini sağlamak daha iyi bir hareket olacaktır. Su toplamasının nedenini bulmalı ve tekrarlanmadığından emin olmalıyız.
Son olarak bunların çocuğunuzu iyileştirmeniz için ilk yardım çantanızda hiçbir şey yoksa evde kolayca uygulayabildiğiniz alternatif doğal çözümler olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Eğer su toplanan bölgede herhangi bir gelişme yoksa daha ciddi bir durum olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktora gitmelisiniz. Çocuğunuzu hiçbir zaman kendi kendinize tedavi etmeyin.