Çocuklara İlk Yardım: Anne Babalar İçin İpuçları

Çocuklara nasıl ilk yardım uygulamaları gerektiğini bilmek küçük çocuğu olan aileler için oldukça önemlidir. Acil bir durumda çocuklarına yardımcı olabilmeleri için ebeveynler her türlü kazaya hazırlıklı olmalıdır.
Çocuklara İlk Yardım: Anne Babalar İçin İpuçları

Son Güncelleme: 04 Aralık, 2019

Ebeveyn olarak yapmanız gereken en önemli şeylerden biri çocuklarınıza nasıl ilk yardım yapmanız gerektiğini bilmenizdir.

Günün büyük kısmında hayal alemlerinde gezinen çocuklar, çevrelerinde onlara zarar verebilecek şeyler olup olmadığına dikkat etmezler. Bu dünyadan gerçekliğe döndükleri an, düştükleri ya da bir yerlerini kestikleri an olur ve siz fark etmeden durum çok hızlı bir şekilde raydan çıkabilir.

Çocuklar için gerekli ilk yardım müdahalesinin nasıl yapılacağını bilmek işlerin yolunda gitmesini ve mümkün olan en iyi biçimde sonuçlanmasını sağlayabilir. Diğer bir deyişle bir kaza meydana gelse de, ilk yardım sayesinde işler tatlıya bağlanabilir.

Eğer çocuğunuz bir kaza geçirirse, sakin kalmanız, ne yapmanız gerektiğini düşünmeniz, hızlı ve akıllıca davranmanız çok önemlidir.

Çocuklara Nasıl İlk Yardım Uygulanır?

Çarpma, düşme, kırıklar, boğulma, kesikler, sıyrıklar, yanma, bir böcek ya da hayvan tarafından ısırılma çocukların en sık başlarına gelen kazalardandır. Zamanında müdahalede bulunmak bu durumlardan herhangi birinin daha kötü bir şey olmadan çözülmesini sağlayabilir.

Çarpma ve Yaralanmalar

Bunlar en yaygın yaşanan kazalardandır ve genelde ciddi bir şeye yol açmazlar. Tabii yine de yaralanan bölgeyi 24 saat boyunca gözlemlemek ve ağrıyı azaltmak adına buz ve anti-enflamatuvar merhem uygulamak iyi bir fikir olabilir.

Bisikletten düşen kıza ilk yardım uygulayan büyükanne

Düşme Durumlarında İlk Yardım

Düşmek ve çocuklar… Birbirlerinin en büyük iki düşmanı. Çocuğunuz düşerse öncelikle onu sakinleştirin ve yara aldıkları bölgeye buz koyun. Eğer açık yara yoksa, bölgeye antiseptik uygulayıp yaranın üstünü örtün.

Kırıklar

Eğer çocuğunuzun bir yerini kırdığından şüpheleniyorsanız, incelemeniz gereken birkaç şey var. Çocuğunuz çok az hareket ediyor ya da etmiyor, şüphelendiğiniz bölgede şişlik bulunuyor ve bölgeye dokunduğunuzda çocuğunuzun canı yanıyorsa; muhtemelen bir kırık ile karşı karşıyasınızdır. Bu durumda hızlı ve sakin bir şekilde hemen müdahale etmeniz gerekir. Şişlik ve ağrıyı azaltmak için hemen buz uygulamalısınız.

Yaralanan bölgeyi hareket ettirmemek oldukça önemlidir. Havalı ekipmanlara ihtiyacınız yok, elinizde olanları kullanın yeter. Sağlam bir çubuk ya da rulo yapılmış bir dergi ve bir parça kumaş işinizi görecektir. Ardından mümkün olan en kısa zamanda çocuğunuzu doktora götürün.

Suda Boğulma

Su parkı ya da havuzda çocuğunuz suya düşerse, çok hızlı davranmanız gerekir. Çocuğu sudan hemen çıkarın ve sırt üstü yatırın. Solunum yollarını açın ve vücuduna oksijen girmesini sağlayın.

Çocuğunuz sakinleştiğinde onu oturtun ve giysilerini kurulayın. Böylece çocuk güvende ve sakin hissedecek, kalp ritmi zamanla normale dönecektir.

Tıkanma

Eğer çocuğunuz tıkanmaya başlarsa, yüzü aşağı dönük biçimde dizlerinin üstüne çökmesini sağlayın ve tıkanıklık geçene dek sırtına vurun.

Kesikler İçin İlk Yardım

Çocuklar sık sık bir yerlerini kesebilirler. Bunlar genelde ciddi şeyler olmasa da, kan görmek çocuğunuzu korkutabilir.

Çocuğunuz bir yerini keserse öncelikle enfeksiyonu önlemek için kesiği suyla durulayın. Kanama durmazsa, bol suyla yeniden yıkayın. Dikkatlice kesiğe dokunmadan çocuğun cildini kurulayın ve kuru bir bezle örtün.

Yanıklar

Yanıklara çok hızlı ve dikkatli bir şekilde müdahale edilmelidir. Yapacağınız ilk şey yanan bölgeyi en az 5 dakika boyunca soğuk suda tutmak olmalıdır. Yanık ne kadar kötüyse, o kadar çok suda tutulması gerekir. Su dolu bir kaba batırılabilir fakat akan su daha iyi gelecektir. Bunun yanında cilde baskı uygulamamak gerekir.

Uzmanlar bir doktora danışılmadan yanığa herhangi bir merhem sürülmemesi gerektiğini söylüyorlar. Bunun yerine yanan bölgeyi temiz ve nemli bir bezle örtüp en yakın hastaneye gitmelisiniz.

İlk yardım çantası

Böcek ve Hayvan Yaralarında İlk Yardım

Böcek ısırığı durumunda ilk yapılacak şey vücutta iğne olup olmadığına bakmaktır. Eğer iğne varsa, cımbızla çıkarın. Şişme ya da ateş durumunda, hemen doktora gidin.

Eğer çocuğunuz bir hayvan tarafından ısırıldıysa, yaraya bol bol su dökün ve yaklaşık 5 dakika boyunca yaraya baskı uygulayın. Sonra da yarayı temiz bir bezle kurulayın.

Çocuğunuzu hangi hayvanın ısırdığını bilmeniz oldukça önemlidir. Isıran hayvana göre çocuğunuzun aşı olması gerekebilir ya da eğer çocuğunuz zehirli bir yılan tarafından ısırıldıysa panzehir gerekecektir.

Çocuk İlk Yardım Çantası

Özellikle çok fazla dışarıda vakit geçiriyorsanız, yanınızda ilk yardım çantası taşımanız şart. İlk yardım çantanızın içinde bulunmanız gerekenler şunlar:

  • Gazlı bez
  • Pamuk
  • Bandaj
  • Termometre
  • Hidrojen peroksit
  • Lokal anti-enflamatuvar
  • Derin olmayan kesikler için yara bandı

Çocuklara ilk yardım uygularken amacınız mümkün olan en hızlı biçimde yaraya müdahale etmek olmalıdır. Bu korkunç deneyimi kolay bir şekilde atlatabilmeleri için sakin kalmanız ve çocuğunuza güvende olduğunu ve sevildiğini hissettirmeniz de eşit derecede önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.