Çölyak Olmayan Gluten Hassasiyeti

Çölyak olmayan gluten hassasiyetinin çölyak hastalığı olan her bir kişiye kıyasla yedi kişiyi etkilediğini biliyor muydunuz? Bu patoloji hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.
Çölyak Olmayan Gluten Hassasiyeti

Son Güncelleme: 18 Nisan, 2020

Çölyak olmayan gluten hassasiyeti olan kişiler (çölyak hastası olmadan glütene tepki gösteren kişiler), gluten alımına karşı bağışıklık sistemi reaksiyonu yaşar. Bu, çölyak hastalığından farklıdır, çünkü bağırsak tümürlerinde çok az hasar vardır veya hiç hasar yoktur. Bununla birlikte, hem sindirim hem de sindirim dışı semptomlar üretir ve çoğunlukla kadınları etkiler.

Ek olarak, kandaki belirteçler negatif olduğu ve ilgili genler bilinmediği için dışlama ile teşhis edilen bir patolojidir. Genellikle ilk yapmanız gereken, 4-6 haftalık bir süre boyunca gluten içeren tüm tahılları diyetinizden çıkarmaktır.

Bu süreden sonra, doktorlar semptomların kötüleşip kötüleşmediğini değerlendirmek için tekrar gluteni diyetinize geri sokacaktır. Çölyak hastalığı ve buğday alerjisini dışlamak için kapsamlı testlerden sonra bu protokolü uygulayacaklardır.

Gluten tek sebep değilmiş gibi …

Araştırmalar, amilaz tripsisin enzim inhibitörlerinin ve fruktanların da dahil olabileceğini düşündürmektedir. Bunlar buğdayda ve bazı sebzelerde bulunur.

çölyak hastası kız ve ekmekler

Bu nedenle, bağırsak bariyerinin zayıflamasına ve mikroplar tarafından fermente edilmesine neden olarak, aşağıda göreceğimiz gibi çeşitli semptomlara yol açarak sindirimi zorlaştırırlar.

Çölyak olmayan gluten hassasiyetinin semptomları nelerdir?

Genellikle, mide bulantısı, kusma, gaz, karın ağrısı ve şişmesi, reflü, ishal veya kabızlık yaratarak sindirim sistemini etkiler. Aşağıdakiler de meydana gelebilir:

  • Kilo kaybı
  • Besin maddelerinin zayıf emilimi ile anemi ve steatorenin ortaya çıkması (dışkıda yağ varlığı)
  • Yorgunluk
  • Baş ağrıları
  • Cilt egzaması ve kaşıntı
  • Eklem ağrısı
  • Adet düzensizliği ve ruh hali değişimleri
  • Büyüme sorunları

Yalnızca kişi gluten tükettiğinde ortaya çıkıyor olsa bile, enflamasyon yaygındır. Bunun nedeni, histaminin dokulardan salınmasını uyaran her türlü maddenin salgılanmasıdır.

Çölyak olmayan gluten hassasiyetinin beslenme yoluyla tedavisi

Hem çölyak hastalığında hem de gluten duyarlılığında, tek etkili tedavi ömür boyu glutensiz bir diyettir. Bu, buğday, çavdar, arpa, kamut, bulgur ve tritikale gibi tüm tahıllardan kaçınmak anlamına gelir.

Yulaftan bile kaçınmalısınız. Bunun sebebi ise, gluten içermemelerine rağmen avenin içermeleridir. Bunlar yapı olarak benzerdir, ancak glutene duyarlı insanların sadece %3’ü onlara olumsuz tepki verir.

Ayrıca, yulafın hasat edildiği tarlalar buğday tarlalarına yakınsa veya fabrikada gluten kullanılıyorsa, kirlenme meydana gelebilir.

karnını tutan kadın

Üreticilerin gluteni bir kıvam artırıcı olarak, elastikiyet ve süngerimsi doku vermek adına yaygın bir biçimde kullandıklarını unutmayın. Bu nedenle, soslar, çikolata, sosisler, hamburger veya reçellerin hepsi bunu içerebilir. Bazı insanlar hala belirli bir miktarı tolere edebileceklerini düşünmelerine rağmen, konuyla ilgili araştırma eksikliği nedeniyle net bir şey söylemek için henüz çok erken.

Aşağıdaki gıdaları tüketmekten kaçınmak da tavsiye edilir:

  • Sarımsak, soğan ve pırasa – onları yemekleri tatlandırmak için kullanabileceğinizi ve daha sonra çıkarabileceğinizi unutmayın.
  • Kuşkonmaz ve enginar
  • Mantarlar
  • Lahana, karnabahar ve tüm turpgiller (brokoli, Brüksel lahanası, vb.)
  • Hindiba
  • Bezelye ve avokado

Sonuç olarak, çölyak olmayan gluten hassasiyeti son yıllarda artmıştır. Çölyak hastalığı ve alerjileri ekarte etmek için uzun süreli rahatsızlık durumunda (en az 2-3 ay) bir gastroenteroloğa danışmanız gerekir. Bu şekilde, buna neden olan yiyecekleri diyetinizden çıkarabilirsiniz ve sonuç olarak daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ministerio de sanidad, servicios sociales e igualdad. (2018) Protocolo para el diagnóstico precoz de la enfermedad celiaca.
  • Catassi, C; Bai, J; Bonaz B; Bouma, G; Calabrò, A; Carroccio, A et al. (2013). Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related Disorders. Nutrients, 5:3839-53
  • Catassi, C; Elli, L; Bonaz B; Bouma, G; Carroccio, A; Castillejo, G et al. (2015). Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. Nutrients, 7: 4966-77.
  • Reig-Otero, Y; Mañes, J; Manyes, L (2017) Amylase–Trypsin Inhibitors in Wheat and Other Cereals as Potential Activators of the Effects of Nonceliac Gluten Sensitivity. J Med Food, 1-8.
  • Skodje,G;  Sarna, V; Minelle, I;  Rolfsen, K; Muir, J; Gibson, P et al (2018). Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology, 154:529-39.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.