Çocuklarda Gıda Alerjisi: Belirtileri

Gıda alerjisi ve gıda hassasiyetinin birbirine karıştırılması yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Öte yandan, bunlar birbirinden tamamen farklı durumlardır. Çocuklarda gıda alerjisi ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin!
Çocuklarda Gıda Alerjisi: Belirtileri

Son Güncelleme: 24 Ekim, 2019

Gıda alerjisi, belli gıdaların yenmesinden dolayı bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyona verilen addır. Kişi, sahip olduğu alerjinin türüne bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilir.

Örneğin bazı hastalarda vücudun bazı kısımlarında şişkinlik meydana gelirken bazılarında ise kızarıklıklar daha belirgin hale gelir. Genel olarak, çocuklarda gıda alerjisi belirtileri arasında en yaygın olanı deri iltihabıdır.

Ebeveynlerin çocuklarının farklı gıdalara karşı gösterdiği reaksiyonlara dikkat etmesi çok önemlidir, çünkü bu sayede bir alerji durumunda doğru zamanda teşhis konabilmesi için onları doktora götürebilirler.

Uzmanlar, bir pediyatriste danışmadan çocuklarınıza ilaç vermemenizi tavsiye etmektedir, çünkü çocuğunuzu rahatlatmak için yaptığınız bir şey bir ya da birkaç belirtiyi saklayarak sorunu daha kötü hale getirebilir.

Çocuklarda gıda alerjisi: belirtileri

Gıda alerjilerini teşhis etmek çok kolay değildir. Bu yüzden, çocuğunuzu mutlaka çocuk doktoruna götürmeniz gerekir. Bazı durumlarda doktorunuz, durumun daha iyi analiz edilebilmesi için bir alerji uzmanına gitmenizi önerebilir.

çilek yiyen çocuk

İşte çocuklarda gıda alerjisi ile ilgili belirtilerden bazıları:

  • Sindirim sorunları. Kusma, ishal, emilim bozukluğu, yemek borusu tahrişi, bağırsakta kanama, gastrit, kolik (kalın bağırsak ağrısı), gastroözofageal reflü ya da kabızlık.
  • Solunum sorunları. Rinit (iç burun iltihabı), öksürük ya da astım.
  • Cilt problemleri. Ciltte kızarıklık, ürtiker ya da kurdeşen veya anjiyoödem.
  • Genel belirtiler. Anemi, rehavet, asabiyet, bitkinlik, uyku bozuklukları, laktik asidoz ya da ani ölüm.

Alerji mi hassasiyet mi?

Gıda alerjisi ve gıda hassasiyeti birbirine karıştırılabilen durumlardır. Öte yandan, bunlar birbirinden tamamen farklıdır.

Gıda hassasiyeti, belli gıda bileşenlerine karşı gösterilen sindirim reaksiyonları iken gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin gösterdiği bir reaksiyondur ve birden çok belirtiye sahiptir. Bu yüzden, örneğin fıstık alerjisine sahip olmakla laktoza karşı hassasiyet aynı değildir.

Çocuklarda gıda alerjisini önlemenin yolları

Gıda alerjisini önlemek ya da hangi gıdaların alerjiye sebep olacağını bilmek çok zordur çünkü her insan farklıdır. İşte çocuklarda gıda alerjisi olmasını önlemek için kullanabileceğiniz bazı faydalı tavsiyeler:

boğazını tutan çocuk
  • Bebekler söz konusu olduğunda annelerin çocuklarının diyetine yeni gıdalar eklemeden önce doğru zamanı beklemesi gerekir. Ayrıca, alerjik reaksiyon olup olmadığını daha kolay tespit edebilmek için bu yeni gıdaları aşamalı olarak eklemeleri daha iyi olacaktır.
  • Ebeveynlerin, çocuklarının gıda alerjilerini ilgili kişilere mutlaka bildirmesi gerekir. Çocuklarınızın hangi gıdalara alerjisi olduğunu öğretmenlerinin, bakıcılarının ve hatta arkadaşlarının bilmesi çok önemlidir.
  • Çocuğunuzun gıda alerjisi durumunda hangi belirtileri gösterdiğini çevresine açıklayın. Çocuğunuzun akrabaları ve ailesinin bir alerjik reaksiyonun nasıl meydana geldiğini bilmesi çok önemlidir.
  • Çocuğunuzun öğretmeni ve bakıcısı için alerjik reaksiyon durumunda ne yapılması gerektiğini not edin.
  • Çocuğunuzun alerjik reaksiyon geçirmesi halinde alarm verecek ve durumu açıklayacak tıbbi alarm bilekliği ya da kolyesi de kullanabilirsiniz.

Gıda alerjisi durumunda çocuk doktorunuza danışın

Çocuğunuz bir gıdayı tükettikten sonra alerji benzeri belirtiler gösteriyorsa çocuk doktorunuza ya da bir alerji uzmanına danışmanız çok önemlidir. Alerjik reaksiyon ortaya çıktığında hemen doktora giderseniz uzman kişi çocuğunuza daha doğru teşhis koyacaktır.

Ayrıca, çocuğunuz solunum güçlüğü çekiyorsa, baş dönmesi, bayılma hissi, nabızda hızlanma ve kan basıncının düşmesinden muzdaripse de acilen doktora gitmelisiniz.

Son olarak, çocuklarda gıda alerjisinin belirtilerinin genellikle başka durumlarla karıştırılabildiğini unutmayın. Bu yüzden, böyle bir durumda mutlaka çocuk doktorunuza danışmalı ve onun tavsiyelerini uygulamanız gerekir. Bir uzmana danışmadan çocuğunuza asla ilaç vermeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cerda, M. (2014). El familiario. Editorial Comanegra.
  • Blanco, C. (2017). ¡Mi familia es de otro mundo!. Editorial Uranito.
  • González, O. (2017). Uno más. Kalandraka Editora.
  • Maestro, R. (2012). Cloe quiere ser mamá. Editorial Chocolate.
  • Hoffman, M. (2014). Bienvenido a la familia. Editorial Juventud.
  • Hoffman, M. ( 2010 ). El gran libro de las familias. Fundación Intermon Oxfam.
  • VV.AA. (2007). Las cosas que le gustan a Fran. Hotel Papel Ediciones.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.