Galant Refleksi Nedir ve Nasıl Tetiklenir?
Bebeğimiz büyürken, bizim bilgi dahilimizin de ötesinde farklı türde refleksler deneyimliyor olabilir. Truncal incurvation refleksi olarak da bilinen galant refleksi de bunlar arasındadır ve bebek 1 yaşına bastığı zaman genelde kaybolur.
Bu refleks kas tepkisidir ve uyaran karşısında otomatik olarak gerçekleşir
Galant refleksi nasıl tetiklenir?
Galant refleksini tetiklemek için bebeğimizi uyarmamız gerekir. Bunu yapmak için de, bebeği elimizin üzerine yüzü yere bakacak şekilde koyarak, belinin her iki tarafını da (omuzlardan popoya kadar), önce bir yeri daha sonra öteki yeri, parmağımızla okşamalıyız.
Anında, bebek uyarana, uyarılan bölgeye doğru belini kıvırarak karşılık vermeli. Daha önce de söylediğimiz gibi, bebek bir yaşına ulaşmadan önce bu refleksini kaybeder.
Galant refleksi, doğmak üzere olan bebeklerin vestibüler hislerini geliştirme ve bebeğin doğum kanalından geçmesini sağlama işlevine sahiptir.
Eğer refleks bir yıldan uzun bir süredir varsa, belinin aşağısındaki herhangi bir sürtünme, bebeğin kalçalarını o yöne çevirmesine sebep olacaktır.
Her şeyden de öte, tuvalet eğitimlerinde sorun yaratabilir ve çocukların uzun süre sandalyede oturmalarına engel olabilir.
Ayrıca bakınız: Bebeklerde Kavrama Refleksi Nedir ve Nasıl Uyarılır?
Refleksin bulunmadığına dair ipuçları
Refleks yoksa, çocuk sırtında aşırı duyarlılık yaşayabilir. Bu, belini sıkan kıyafetler giyemeyeceği anlamına gelmektedir.
Genel olarak, bel seviyesindeki her şey onu rahatsız edecek ve daha bol kıyafetler tercih etmesine sebep olacaktır.
Bu rahatsızlık, otururken yapmaları gereken aktivitelerde konsantrasyon veya dikkat bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca kısa süreli belleklerini de etkileyebilir.
Bu refleksi deneyimlemeyen bir çocuk, birçok sorunla karşılaşabilir. Bunların arasında el göz koordinasyon bozuklukları, alt gövdede sakarlık ve yaş ilerledikçe ortaya çıkabilecek bel problemleri sayılabilir.
Bebeklerdeki diğer refleksler
1.Moro refleksi
İlk önce bebeği yumuşak bir zemine yatırmalı, nazikçe bileklerinden tutarak hafif yukarı çekmeli ve bırakmalısınız.
Bebek sanki sarılmak ister gibi kollarını açarak öne savurur. Bundan sonra da genellikle ağlamaya başlar. Normalde, bu refleks bebek 4 aylık olana kadar devam eder.
2.Paraşüt refleksi
Bu refleksi algılayabilmek için bebek yanlarından tutularak yüzüstü aşağı doğru indirilir. Bu uyarana, ellerini ve kollarını açarak tepki verecektir. Normalde, bu refleks yaklaşık altıncı ayda görünür ve dokuzuncu aya ulaştığında kaybolur.
Ayrıca bakınız: Paraşüt Refleksinin Gelişimi
3.Yürüme refleksi
Bu refleksi denemek için, bebeği karnından ve koltuk altlarından kavrayarak tutuyoruz. Ayakta durmaları için destek oluyoruz.
Bu noktada, sanki bebek ilk adımlarını atıyormuş gibi hareket etmeye başlayacaktır. Eğer bebeği sağlam bir yüzeye koyarsak adım adım ileriye gitmeye çalışacaktır. Yürüme sürecinin başlangıcı bu şekilde olmaktadır.
Devamı da var
Landau refleksi
Bebeği yatay bir şekilde yüzüstü tutarsak, üst gövdesi düzelecek, kafası havaya kalkacak ve ayakları ve kolları içgüdüsel olarak esneyecektir.
Landau refleksinin, dördüncü aylarda ortaya çıkması ve bebeğin onuncu ayında da ortadan kalkması normaldir.
Drag refleksi
Bebeğin bu reflekse tepki gösterebilmesi için onu baş aşağı yerleştirmeliyiz. Daha sonra sürünmeye başlamak için bacaklarını hareket ettirmeye çalışacaktır. Baş parmağınızı ayaklarının altına koyarak, bebeğinize destek sağlayabilirsiniz.
Bu refleksin 3. aydan sonra kaybolması gerekir.
Arama refleksi
Bebeğin dudağına dokunduğunuzda ya da onu okşadığınızda, bebek kafasını çevirip bu temasın nereden geldiğini anlamaya çalışır.
Bu refleksin gelişimi, bebeğin annesinin memesini ya da biberonunu aramasını sağlayabilir. İlk aydan itibaren bu refleksi geliştirebilir.
Sürünme refleksi
Bebeği karnı üstünde sert bir yüzeye yerleştirin. Anında tepki göstererek sürünme pozisyonunu alacaktır. Bu refleks 6 ya da 7 ay aralarında ortaya çıkar ve bebekler yürümeyi öğrenene kadar da devam eder.
Bebekler, doğumlarından sonraki ilk yıl içinde birçok refleks türü deneyimlerler. Her birine dikkat kesilmeli ve hepsinin olması gereken zamanda gerçekleştiğinden emin olmalıyız.
Eğer herhangi bir refleksin normal zaman aralığı dışında gerçekleştiğini düşünüyorsanız, doğru tedaviyi alabilmek için bir çocuk doktoruna başvurun.
İlginizi çekebilir ...