Hamile Unutkanlığı Nedir?

Bazı uzmanlara göre “hamile unutkanlığı” sadece bir efsanedir ve hamilelikte görülen hafıza sorunlarının, uykusuzluk gibi diğer faktörlerle doğrudan ilişkisi vardır. Ancak, bu her geçen gün daha fazla insanın ilgisini çeken ve muzdarip olduğu bir konudur.
Hamile Unutkanlığı Nedir?

Son Güncelleme: 17 Şubat, 2021

Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra birçok anne unutkanlık, konsantrasyon ve koordinasyon sorunları yaşadığını iddia ediyor. Ayrıca düşünmekte, bir şeyleri hatırlamakta ve hatta karar vermekte zorlandıklarını da belirtiyorlar. Beyindeki bu geçici duruma “hamile unutkanlığı” adı verilir.

Hamile unutkanlığı nedir?

“Hamile unutkanlığı”, bir annenin hamilelik sırasında ve bebeğin doğumundan sonra yaşadığı hafıza sorunları olarak tanımlanmaktadır. Konsantrasyon eksikliği ve öğrenme sorunları gibi başka sorunlar da görülebilir. Bununla birlikte, çoğu insan bu durumun varlığını sorgulamaktadır. “Hamile unutkanlığı” bir efsane mi yoksa gerçek mi?

José R. Alonso, gebelik aşamasında ve bebeğin doğumundan sonra annenin beyninin çeşitli yapısal ve işlevsel değişikliklere uğradığını doğrulamaktadır. Bununla birlikte, bu değişiklikler çoğunlukla olumludur ve öğrenme ve hafıza gibi zihinsel becerilerde bir gelişme görülmesine yol açar.

Alonso’nun bir araştırma sonucu elde ettiği verilere göre, annede hafıza ve konsantrasyon sorunları varsa bunun belirleyici faktörü uyku eksikliği olabilir. Yeterince uyumayan kişinin beyni de dinlenemez.

Diğer bir temel faktör, yeni bir üyenin aileye katılmasıyla  birlikte önceliklerinin değişmesidir. Doğumla birlikte daha fazla odaklanmayı gerektiren ve diğer işlere kıyasla daha önemli olan yeni görevler ve zorluklar ortaya çıkmaktadır.

hafıza sorunları

Hamile unutkanlığı konusunda araştırmalar ne söylüyor?

1997’de, Londra’daki Imperial College’da anestezi fahri profesörü olan Anita Holdcroft, hamileliğin sonunda kadın beyninin hacminin %7 oranında azaldığını ortaya çıkaran bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, beynin normal hacmine kavuşması yarım yıl sürdü.

Doğumdan sonra, prefrontal korteks (akıl yürütme ve yargılama), amigdala ve hipotalamus (duyguların düzenlenmesi), insula, superior temporal girus ve talamus (empati ve duyguların tanınması) ve karanlık madde (öğrenme) gibi bazı beyin bölgelerinin boyutu artmıştı.

Anita Holdcroft, bu değişikliklerin hücrelerin sayısından çok hücre hacmindeki bir değişiklikten kaynaklandığını düşünüyordu. Gebelik aşamasında serebral ventriküllerin hacmi artıyordu ancak bebeğin doğumundan altı ay sonra normal hacimlerine dönüyorlardı.

“Beynin en çok değişikliğe uğrayan bölgelerinden biri, analık davranışlarıyla ilişkilendirilen orta preoptik alandır.”

Hafızayı geliştirmek için hangi aktiviteleri yapabilirsiniz?

Evde bir bebeğiniz olduğunda sorumluluklarınız artacaktır. Çoğu zaman ev işlerini organize etmek zorlaşır. Bu nedenle, hafıza sorunlarına hızlı bir çözüm bulmak genellikle zordur. Bununla birlikte, beyninizin dinlenmesine yardımcı olacak bazı aktiviteler yapabilirsiniz.

Daha fazla uyuyun

Bunu söylemek yapmaktan daha kolay, haklısınız.Yeni doğmuş bir bebeğe bakmanız gerektiğinde uyku düzeniniz alt üst olur. Bununla birlikte, eşinizden veya diğer yakınlarınızdan destek isteyerek kendinize yarattığınız boş alanlarda uyumayı deneyebilirsiniz. Böylece beyniniz dinlenir ve stres azalır.

İş bölümü yapmayı öğrenin

Yeni bir bebek ilgi ve alakanın odağı olur. Buna rağmen, evde bebeğe yardım edebilecek biri varsa, ona da bazı görevler verilmelidir.

Dengeli beslenin

fiziksel egzersiz yapmak

Besin değeri açısından zengin bir diyet, hem beden hem de zihin için sağlıklıdır. Uzmanlar, çeşitli vitamin ve minerallerden oluşan meyve ve sebzeleri bol bol tüketmeyi tavsiye eder.

Fiziksel egzersiz

Fiziksel egzersiz, kişinin refahı için çok önemlidir. Doğada hafif bir yürüyüş bile beynin oksijen miktarını artırmaya ve daha sağlıklı olmaya yardımcı olabilir.

Aynı şekilde, başka egzersizler yapmak da vücudunuzun sağlığına katkıda bulunabilir. Herhangi bir egzersiz türü yapmadan önce onay almak için bir uzmana danışın.

Sonuç olarak, bir annenin hafızasını veya konsantrasyonunu etkileyen birçok faktör olduğunun altını çizen bazı uzmanlara göre,  “hamile unutkanlığı” bir efsane olabilir. Bu durum gerçekten bir efsane olsa bile, hamilelikte kadınların beyinlerinde birçok değişiklik meydana gelir ve  bu değişiklikler çoğunlukla olumludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • CHT, I. A. B. (2013). Psychology of Pregnancy. International Journal of Childbirth Education, 28(3), 4.
  • Rekha Kumari. (2019). Baby Brain or Pregnancy Brain or Momnesia. Int. J. Nur. Edu. and Research. 7(1): 115-118.
  • Stadtlander, L. (2013). Memory and perceptual changes during pregnancy. International Journal of Childbirth Education, 28, 49-53.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.