Hamilelik Boyunca Bir Annenin Beyni Nasıl Değişir?

Hamilelik büyülü bir süreçtir. Hamile bir kadının beyninin bebeğine daha iyi bakabilmek için şaşırtıcı bir şekilde değiştiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Hamilelik Boyunca Bir Annenin Beyni Nasıl Değişir?

Son Güncelleme: 26 Haziran, 2018

Hamilelik döneminde kadıların vücudunda gelişen değişiklikler kolayca fark edilebilir. Fakat, annenin beyninin de bu süreçte büyük değişiklikler geçirdiğini herkes fark edemez.

Bu konunun ayrıntıları nelerdir? Hamilelik döneminde beyninizde olan değişiklikleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Kilo almak, mide bulantısı, bel ağrısı ve sizi bir iyi bir kötü hissettiren sinir bozucu hormonal değişiklikler. Bunlar kadınlarda hamileliğin en bilinen belirtileri olabilir ama sadece bu kadarla sınırlı kalmaz.

Fakat bu değişimlerin hepsi kötü yönde olmak zorunda değildir. Hatta bunlar bebeğinize daha iyi bakabilmeniz için size yardımcı olur. Annelik içgüdüsüne daha bebeğiniz doğmadan önce sahip olursunuz.

Hamilelik boyunca bir annenin beyni nasıl değişir?

Özetle, anneni beynindeki gri maddenin  hamilelik döneminde küçüldüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Gri madde beynin, beyin sapı ve omurilik kısımlarında bulunan ve bilginin işlenmesinden sorumlu olan bölümdür. Gri madde miktarının zekâ ile de bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Küçülme, şaşırtıcı bir biçimde empatiden sorumlu bölgelerde daha fazla görülür. Bebeğin rahimde büyüdüğü algısının oluşması gerektiği dönemde bu bölgelerde nöron kaybı yaşanması kulağa çelişkili gelebilir.

Bilim adamlarına göre beynin empati merkezindeki bu sinirsel bağlantıların azalması kusursuz bir biçimde gerçekleşir çünkü bu dönemde beynimiz empati kurmada daha etkili hale gelir.

Bu da demek oluyor ki gri maddenin azalması bazı becerilerin kaybedilmesi anlamına gelmez.

Hamileliğin beyin üstündeki bir diğer güçlü etkisi de çevreyi nasıl algıladığımız ile ilgilidir. Hamile kadınlar bir tehlike yaklaştığında bunu daha güçlü hisseder.

Bu etki doğumdan iki yıl sonrasına kadar devam eder. Annelik içgüdüsünün anlaşılır bir nöro-bilimsel açıklaması da vardır.

mutlu anne ve bebek

Yan etkiler

Annenin beyni içgüdülerini güçlendirmek için rasyonel düşünceden ödün verdiğinden dolayı hamilelik, bazı yetenekleri güçlendirirken bazılarını zayıflatır.

İşte hamilelik sürecinde bir annenin beyninin nasıl değiştiğine dair birkaç örnek:

  • Hafıza: Birçok anne adayı geçmişte olmasa bile hamilelik döneminde unutkanlık yaşadığını söylüyor. Beyindeki gri madde miktarındaki değişiklikler bunun açıklaması olabilir.
  • Stres: Hamile kadınlar genellikle oksitosin hormonundan dolayı daha az stres yaşarlar. Bu durum annelerin karışıklığın ve uykusuz gecelerin nasıl normalde olacağı kadar etkilenmeden altından kalkabildiğini açıklıyor.
  • Sosyal beceriler: Zaman zaman annelerin zihin okumayı başarabildiğine şahit oldunuz mu? Bu durum büyük oranda hamile kadınların beyinlerinin sözel olmayan uyarıları yorumlayabilmesi ile alakalıdır. Bebekler konuşamadığından bu beceriler özellikle ilk yıllarda çok önemlidir. Bu, başka alanlarda da çok yararlı olabilir.
  • Cesaret: Hem doğum öncesinde hem de sonrasında kadınlar doğum sancısıyla ve çocuklarının hayatına tehdit oluşturabilecek herhangi bir durumla başa çıkma konusunda biraz daha cesaretli hale gelirler.

Peki ya babalar?

Bilimsel bir çalışmada çocuk sahibi olanların, bebek bekleyenlerin ve henüz çocuk sahibi olmayanların bulunduğu 20 kişilik bir grup kadın ve erkek incelenmiştir.

Bilim adamları manyetik rezonans görüntüleme tekniğini kullanarak annelerin gri madde miktarında birtakım değişiklikler belirlemişlerdir. Aynı durum babalar için söz konusu değildir.

Fakat bu çalışma çocuk bakma görevlerinin çoğunu üstlenen babaları ele almamıştır.

Bazı ortaya atılan düşünceler bir babanın beyninin de çocuğun birincil koruyucusu olduğu durumlarda becerilerini güçlendiren birtakım değişiklikler geçirdiğini iddia ediyor.

Özellikle bu değişiklikler oksitosin hormonu üretimi ile alakalıdır. Bu hormon, emzirmede kilit bir rol oynar fakat erkekler de bu hormonu üretme becerisine sahiptir.

Oksitosin hormonu, bebeğin ihtiyaçlarını ve duygularını daha iyi anlayabilmeyi sağlar.

çiçekli beyin

Bu değişikliklerin açıklaması nedir?

Hamilelik döneminde gerçekleşen çoğu şey gibi beyinde gelişen değişiklikler de hormonlarımızla yakından alakalıdır.

Bu değişikliklerin iyi değişiklikler olduğunu hatırlamakta fayda var. Hamileliğin beyin üzerine olan etkilerinden gözlenebilir olanı bebekle anne arasındaki bilimsel olarak kanıtlanmış bağdır.

Bir annenin beynindeki çocuğunu koruma içgüdüsü açıkça belirgindir.

Şimdi siz de, bir dahaki sefere çocuğunu düşünme konusunda olağanüstü becerilere sahip bir anne gördüğünüzde bunların nereden geldiğini biliyor olacaksınız.

Bunların hepsi beyinde, hayatın her aşamasına adapte olabilen bir organda gerçekleşir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.