Dişlerin Renk Değiştirmesi Nasıl Önlenir?
Hayatınız boyunca dişlerin renk değiştirmesi gibi bir duruma tanıklık edebilirsiniz. Buna her zaman dikkat etmeyiz çünkü bunun büyüme ve gelişmeyle ilgili normal değişiklikler olduğunu düşünürüz. Ancak bundan çok daha fazlası var.
Bugün bu durumun neden gerçekleştiğinden bahsedeceğiz. Ayrıca dişlerin renk değiştirmesi nasıl önlenebilir, bunu konuşacağız.
Dişlerin görünümü ve özellikleri
İlk çıkan dişler – süt dişleri olarak da bilinir – bebekler yaklaşık 5 aylıkken diş etlerinden çıkarak görünür olmaya başlar. Elbette bu süre değişiklik gösterebilir ve bazı bebeklerin dişleri daha geç çıkabilir. İnsanların toplamda 20 dişi vardır: Ağızlarının üst kısmında on, alt kısmında on diş bulunur.
Bu 20 diş, çeşitli kategorilere ayrılır. Kesici dişler ağızda en görünür olan dişlerdir. Ön kısımda yer alırlar. Köpek dişleri, kesici dişlerin arkasında yer alır. Ağzın arkasında azı dişleri bulunur. Altı – sekiz yaşları arasındaki dönemde üç ya da dört azı dişi çıkacaktır.
Bu azı dişleri hareket etmez. Bu da çürümeye ve belirgin renk değişikliklerine daha yatkın oldukları anlamına gelir. Bu yaşta bir çocuğun süt dişleri de dökülür ve bunun ardından kalıcı dişleri ortaya çıkar.
Yirmilik dişler her an ortaya çıkabilir. Belirli bir yaş yoktur. Yer yetersizliği nedeniyle hareket ettikleri için bu dişlerin çıkış dönemi acı verici olma eğilimindedir. En kötü kısmı da gerçek bir amaca hizmet etmediklerinden bir uzman tarafından çekilmelerinin gerekmesidir.
Tüm dişler, dişin görünür olan üst kısmından ve görünmez bir parça olan kökten oluşur. Kökler diş etlerinde bulunan yuvalarda yer alırlar. Bu yuvalara dental alveol adı verilir.
Dişlerin renk değiştirmesi: Nedenleri nelerdir?
Dişlerin renginde değişikliklere yol açan çok sayıda faktör vardır. Aşağıda bu durumun en yaygın nedenlerinden bahsedeceğiz:
Travma
Düşme ve darbeler sonucu dişler pek çok kez renk değiştirebilir. Bu, özellikle ön dişler için geçerlidir. Genel olarak griye, kahverengiye veya koyu sarıya dönüşebilirler.
Çürükler
Düzgün diş hijyeninin eksikliği veya diş fırçasının yanlış kullanımı, dişlerin renginin koyu olmasına neden olabilir. Bu, dişte oluşan kalsifiye bakterilerden – daha çok çürük olarak bilinen – kaynaklanır.
Dişlerin çürümesinin en tehlikeli sonuçlarından biri, bu dişlerin tamamen kaybedilmesidir.
Yiyecekler ve ilaçlar
Gazlı içecekler veya baharatlar gibi renklendirici içeriği yüksek olan bazı gıdalar ya da yüksek demir içeriğine sahip olan yiyecekler, dişlerin boyanmasına yol açabilir. Bu maddelerin geride bıraktığı kalıntılar, bir süre dişlerin üzerinde kalır. Bu da onları yok etmeyi zorlaştırır.
Sigara
Sigara, bir kişinin dişlerinde hoş olmayan lekeler bırakma eğilimindedir. Bu, sigaranın yüksek nikotin içeriğinden ve ağza giren dumandan kaynaklanır.
Sigara içenler, dişlerine ciddi ölçüde hasar verirler. Bu zarar, dişlerin renginde değişim olmasının çok ötesine geçer. Sigara içmek, diş etlerine doğru kan akışını da azaltır. Bu da onları periodontal hastalıklara daha yatkın hale getirir.
“Düzgün diş hijyeninin eksikliği veya diş fırçasının yanlış kullanılması dişlerin renginin koyulaşmasına neden olabilir.”
Dişlerin renk değiştirmesi nasıl önlenir: İpuçları
Önlemek tedavi etmekten her zaman daha iyidir. Bu nedenle dişlerinizin renk değiştirmesini engellemeniz için bu basit yöntemlere başvurmanızı öneriyoruz:
- Çiğnemek için tüm dişlerinizi kullanın. Diş etlerini güçlendirmenin tek yolu budur.
- Yatmadan önce iyi çiğnediğinizden emin olarak bir tane elma yiyin. Bunu, dişlerinizi fırçaladıktan sonra bile yapabilirsiniz.
- Genel olarak aşırı şeker ve tatlı tüketmekten kaçının. Bu, çürüklerin oluşmasına katkıda bulunur. Böylece diş renginde değişiklikler olur.
- Sık sık sigara veya tütün içiyorsanız dişlerinizi taze adaçayı yaprağı veya hidrojen peroksite batırılmış bir pamukla ovalayın.
- Hidrojen peroksit en iyi diş macunlarından biridir. Beyazlatma etkisini en üst düzeye çıkarmak için diş fırçanıza ekleyebilirsiniz. Sodyum perborat da aynı maddedir ama toz halindedir. Ancak bunları sadece diş hekiminizin gözetiminde kullanmalısınız.
- Diş fırçamızı düzgün kullanamadığımızda dişlerin renk değiştirmesi söz konusu olur. Bu nedenle aslında iki diş fırçamız olmalıdır. Birini ağzınızı temizlemek için kuru olarak kullanabilirsiniz. Daha sonra da diğerini diş macunu ile birlikte uygulayabilirsiniz.
Dişlerimizin renk değiştirmesine neden olabilecek faktörler çok yaygındır. Öyle ki onlara her zaman dikkat etmiyor ve bu nedenle her gün dişlerimize kötü davranmış oluyoruz.
Her gün iyi ağız hijyeni kurallarını uygulamak önemlidir. Bu, yalnızca estetik meselesi değildir. Aslında düzgün ağız hijyeni eksikliğinin, genel olarak sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Joiner A. Tooth colour: a review of the literature. J Dent. 2004; 32 (suppl): 3-12.
- Morales G, M. (1972). Enciclopedia del hogar (Tomo II). 11th ed. Barcelona-España: Ediciones Garriga, S.A., p.60.
- Moradas M, Álvarez B. Manchas dentales extrínsecas y sus posibles relaciones con los materiales blanqueantes. Avances en Odontoestomatología. Vol 34 (2), 2018.
- Russell MD, Gulfraz M, Moss BW. In vivo measurement of colour changes in natural teeth. J Oral Rahabil 2000; 27: 786-92.