Uçucu Yağlar ve Çocuklar İçin 10 Faydası
Bebekler ve çocuklar için kullanılan uçucu yağlar, aromatik bitkilerden elde edilen doğal ürünlerdir. Bunlar dünya çapında dezenfektan, antienflamatuvar ve klinik ilaçlara potansiyel birer yardımcı olarak kullanılırlar.
Farklı biyolojik özellikleri ve tıbbi kullanım şekilleri nedeniyle bu yağlar günden güne daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Aslında günümüzde pek çok insan bu ürünleri farklı alanlarda ve farklı şekillerde kullanmaktadır. Şimdi bebekler ve çocuklar için uçucu yağların en bilinen on faydasına hep birlikte göz atalım.
Bebekler ve Çocuklar İçin Uçucu Yağlar ve 10 Faydası
Uçucu yağlar pek çok tedavi ve bakım kremine karşı en etkili seçenekler arasında yer almaktadır. Konuyu daha detaylı olarak araştırdığımızda, uçucu yağların farklı uygulama alanları karşımıza çıkar. Kullanım şekli ise topikal, gıda maddeleri, lezzet katıcılar ve içecekler üzerinden olabilir.
1. Tedavi Edicidir
Bazı uçucu yağlar, tedavilerin son aşamalarında olumlu katkıları ile ön plana çıkar. Bunlardan günümüzde en yaygın olarak kullanılanı kuşburnu yağıdır. Bu yağın yaralara ve yara izlerine her gün uygulanması tavsiye edilir. Ayrıca sivilcelerin önlenmesinde de etkili olduğu görülmektedir.
2. Bebekler ve Çocuklar İçin Uçucu Yağlar ve Önemli Faydalarından Biri: Rahatlatıcı Etki
Rahatlatıcı etki deyince akla ilk gelen ve en yaygın kullanılan yağ sarı kantaron yağıdır. Bu yağ, tablet, kapsül, çay ya da sıvı özü şeklinde sunulmaktadır.
Sarı kantaron yağı adrenalin seviyesini azaltır ve bu sayede stres, coşku ve heyecan yoğunluğunun düzenlenmesine yardımcı olur. Bu yağ çocuklarda duygusal ve davranışsal sorunların görülmesi durumunda kullanılmaktadır.
3. Antibakteriyel Özelliğe Sahiptir
Pek çok yağın antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunlar arasında en fazla dikkat çekeni hindistan cevizi yağıdır.
Benzer şekilde çay çiçeği yağı da antispetik, antimikrobiyal ve antienflamatuvar özellikleri ile tanınan bir yağdır.
4. Nemlendirici Özelliğe Sahiptir
Avokado yağı an fazla nemlendirici özelliğe sahip olduğundan dolayı özellikle kuru ciltlerin bakımı için en fazla tercih edilen uçucu yağdır. Bu özelliğine ek olarak cildin doğru beslenmesi için gerekli maddelerden A vitamini, E vitamini ve yağ asitlerini bol miktarlarda barındırır.
Bir diğer nemlendirici özelliğe sahip yağ olansa lavanta yağıdır. Bu uçucu yağ özellikle cildin yenilenmesi açısından oldukça etkilidir.
5. Yara ve Berelerin Tedavisinde Faydalıdır
Bir yere şiddetli vurma sonucu ortaya çıkan berelerin tedavisinde en etkili uçucu yağlardan biri dağ tütünü – arnikadır. İlgili bölgeye bu yağdan birkaç damla damlatmak yaranın hızlı bir biçimde iyileşmesine yardımcı olur.
Bu uçucu yağ aynı zamanda darbe alan yerde kan birikmesini engeller ve böylece morarmanın önüne geçer. Bu yüzden kan dolaşımına katkı sağlar ve ayrıca ağrı kesici özelliğe sahiptir.
6. Uyumaya Yardımcı Olur
Bazı yağlar çocukların daha kolay bir biçimde uykuya dalmalarına yardımcı olur. Örnek olarak bir difüzördeki suya damlatılacak sadece iki ya da üç damla lavanta yağı çok ciddi derecede bir rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Bu açıdan sarı kantaron yağının da faydalı olduğunun altını çizmek gerekir. Bunların dışında romen sarı papatyası geceleri korkan çocuklar için faydalıdır. Benzer şekilde güveyi otu kaygıyı giderir, hiperaktivite ve stres düzeyini azaltır ve kokusu oldukça yumuşaktır.
7. Uçucu Yağlar Baş Ağrısını Dindirir
Bazı uçucu yağlar özellikle migren kaynaklı baş ağrısını önemli oranda dindirir. European Neurology tarafından yapılan çalışmalar, lavanta yağının nefes yoluyla içe çekilmesinin migren ve baş ağrılarının terapötik yöntemle güvenli bir biçimde tedavisi için etkili olduğu sonucuna varmıştır.
8. Bebeklerde Görülen Konakların Tedavisinde Kullanılır
Bebeklerin başlarında ortaya çıkan pul pul dökülmelerde badem yağının etkili olduğu ortaya konmuştur. Bu tür problemler arasında konak, psöriyazis (sedef) ve seboreik dermatit de yer almaktadır.
9. Bağırsak Kramplarının Rahatlatılması Ya Da Gaz Çıkarılmasında Etkilidir
Uçucu yağlardan bazıları antispazmodik (spazm çözücü) özelliğe sahiptir. Bunlar mide spazmlarının ve bunların neden olduğu rahatsızlıkların azalmasında yardımcı olurlar.
Bu tür yağlar arasında zencefil, papatya ve lavanta bulunmaktadır. Ayrıca nane yağı da bağırsak fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına ve bu sayede daha etkili bir sindirim sistemine olanak sağlar.
10. Uçucu Yağlar Soğuk Algınlığı ve Grip İçin Faydalıdır
Uçucu yağları aromatik olarak kullanmak, soğuk algınlığına yakalanmış olan çocuklarda gece semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Bunlar arasında en etkin seçenekler olarak kafur, mentol ve okaliptüs yağları ön plana çıkmaktadır. Antiviral özelliğe sahip bazı yağlar ise papatya ve malaleuca yağlarıdır.
Bebekler ve Çocuklar İçin Uçucu Yağ Seçimi
Uçucu yağlar organik oldukları ve sentetik maddelerden üretilmedikleri sürece bebekler ve çocuklar için tavsiye edilmektedir. Ancak bunun yanında üç yaşından küçük çocuklarda kullanımından kaçınmak çok önemlidir.
Hangi uçucu yağları seçebileceğiniz konusunda ilk dikkat etmeniz gereken şey alacağınız ürünün organik olduğuna ilişkin Bio Organik sertifikası bulunmasıdır. Bunun dışında bebeklerde tahrişe neden olabilecek mentol, fenol, okaliptüs ve keton gibi maddelerin bulunmamasına da dikkat etmek gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Greeson JM, Sanford B, Monti DA. St. John’s wort (Hypericum perforatum): a review of the current pharmacological, toxicological, and clinical literature. Psychopharmacology (Berl). 2001 Feb;153(4):402-14. doi: 10.1007/s002130000625. PMID: 11243487.
- Sasannejad P, Saeedi M, Shoeibi A, Gorji A, Abbasi M, Foroughipour M. Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Eur Neurol. 2012;67(5):288-91. doi: 10.1159/000335249. Epub 2012 Apr 17. PMID: 22517298.
- Lee MS, Choi J, Posadzki P, Ernst E. Aromatherapy for health care: an overview of systematic reviews. Maturitas. 2012 Mar;71(3):257-60. doi: 10.1016/j.maturitas.2011.12.018. Epub 2012 Jan 27. PMID: 22285469.
- Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006 Jan;19(1):50-62. doi: 10.1128/CMR.19.1.50-62.2006. PMID: 16418522; PMCID: PMC1360273.
- Bachir RG, Benali M. Antibacterial activity of the essential oils from the leaves of Eucalyptus globulus against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Sep;2(9):739-42. doi: 10.1016/S2221-1691(12)60220-2. PMID: 23570005; PMCID: PMC3609378.
- Saharkhiz MJ, Motamedi M, Zomorodian K, Pakshir K, Miri R, Hemyari K. Chemical Composition, Antifungal and Antibiofilm Activities of the Essential Oil of Mentha piperita L. ISRN Pharm. 2012;2012:718645. doi: 10.5402/2012/718645. Epub 2012 Dec 13. PMID: 23304561; PMCID: PMC3532871.