Prematüre Bebeklerde Sindirim Sorunları

Prematüre bebeklerin birçok farklı sağlık problemi olabilir. Prematüre bebeklerde en sık görülen sindirim sorunlarının bazılarından bahsedeceğiz.
Prematüre Bebeklerde Sindirim Sorunları

Son Güncelleme: 31 Ekim, 2020

Prematüre bebeklerin, henüz tam olarak gelişmemiş olmaları nedeniyle, doğumda bazı sağlık sorunları olma olasılığı daha yüksektir. Bilimsel gelişmeler sayesinde bazıları çok fazla risk taşımasa da bu hala bir endişe ve doğru teşhis ve tedavileri büyük önem taşıyor. Bu yazıda prematüre bebeklerde en sık görülen sindirim problemlerine odaklanacağız.

Küvezde prematüre bebek

Prematüre bebeklerde sindirim sorunları

Gastroözofageal reflü

Gastroözofageal reflü, bebek bir miktar yemek yedikten sonra mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesidir. Prematüre bebeklerde veya bazı yenidoğanlarda, az gelişmiş bir gastroözofageal sfinkter nedeniyle oluşur.

Bu, yemek borusunun mideyle buluştuğu bölgede aşağı doğru basınç oluşturmaktan sorumlu olan bir kastır. Doğru çalıştığı zaman, yemek mideye geçtikten sonra tekrar yükselmemesini sağlar.

Bebeklerin reflüsü genellikle yuttukları ağız dolusu süt şeklindedir. Onu kusabilirler, hatta yukarı çıkarıp ve sonra biz fark etmeden tekrar yutabilirler. Bazı durumlarda bu, bebeğin bir an nefes nefese kalmasına neden olabilir. Oksijenden yoksun kalabilirler ve oksijen eksikliğinden dudakları biraz mavi olabilir.

Gastroözofageal reflü genellikle klinik tarafından bebeğin semptomları dikkate alınarak teşhis edilir ve genellikle başka testlere gerek yoktur. Başka bir komplikasyon yoksa, ilaç tedavisine gerek yoktur. Doktor, sorunu hafifletmek için başka önlemler önerecektir.

Bu, bebeğin yemek yemesi ve yemekten sonra bir süre yatakta kalması veya bebeğin daha sık, ancak daha az miktarlarda beslenmesi önerisi olabilir. Bu önlemler işe yaramazsa, doktor anti-reflü ilaçlarla tedaviye başlayabilir.

Prematüre bebeklerde mekonyum ileus

Mekonyum, yenidoğanın ilk kakasıdır. Mukus, safra ve bebeğin mide ve bağırsak duvarını kaplayan ölü hücrelerden oluşur. Bebek genellikle yaşamın ilk birkaç saatinde mekonyumu dışarı atar.

Mekonyum ileus, bebeğin doğumundan sonraki birkaç saat içinde mekonyumu dışarı atmadığı bir durumdur. Bunun nedeni, bu mekonyumun daha kalın miktarının bağırsağı bloke etmesi ve dışarı atılmasına izin vermemesidir.

Bu nedenle doktor, bebek doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde ilk dışkısını çıkarmadığında bu durumu teşhis edecektir.

Mekonyum ileus tek başına görünebilir veya kistik fibroz gibi daha ciddi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Bu nedenle, bir bebeğin mekonyum ileusu olduğu çoğu durumda, doktorlar abdominal röntgen gibi başka testler yaparlar. Bu, mekonyumun atılmasını önleyen bağırsaktaki diğer ilişkili hastalıkları veya malformasyonları elemek için yapılır.

Teşhisi koyduktan ve diğer olası hastalıklarla ilişkisini inceledikten sonra, onu tedavi etmeleri gerekecektir.

Bunu yapmak için doktorlar önce anüs bölgesini uyaracaklardır. Bu, bebeğin onu dışarı atmasını sağlamazsa, lavman veya çok ince sondalar da kullanılabilir, bunlar bebeğin anüsünden içeri sokulur ve tıkanıklığı gidermeye çalışır. Son olarak, bu da yeterli olmazsa, o zaman bebeği ameliyat edip mekonyumu almaları gerekecek.

Muayene olan bebek

Nekrotizan Enterokolit

Ayrıca, bebeğin bağırsaklarının olgunlaşmamış olması ve az gelişmiş olması nedeniyle, küçükler belirli hasarlara ve enfeksiyonlara karşı daha hassastır.

Nekrotizan enterokolit, bebeğin bağırsak duvarlarının iltihaplanmasıdır. Bu, bağırsaklardaki malformasyonlar veya virüsler ve bakteriler gibi belirli mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyon nedeniyle meydana gelebilir.

Bu iltihaplı duvarlarda olan şey, çok hassas olmaları ve oksijen eksikliğinden dolayı delinebilir veya artık yaşayamaz hale gelebilmeleridir. Bu durumda semptomlar değişkendir ve iltihabın şiddetine bağlıdır.

Bunlar yemek yemeyi reddetmekten, kusma veya karın bölgesinde şişmeye kadar değişebilir. Daha şiddetli vakalarda, bebek kanlı dışkıyı dışarı atabilir ve hatta genel durumunu etkileyerek bebeği daha huzursuz veya uykulu hale getirebilir.

Teşhis bebeğin semptomlarına göre yapılacaktır. Ek olarak, bağırsakların durumunu kontrol etmek için genellikle X ışınları gibi laboratuar ve görüntüleme testleri yapılır. Tedavi tam bir diyetle başlayacaktır. Bağırsağın önce dinlenmesine daha sonra yenilenmesi ve iyileşmesine yardımcı olunur. Karmaşık durumlarda, bağırsağı düzeltmek için bebeği ameliyat etmek gerekebilir.

Son olarak…

Prematüre bebeklerde sindirim sorunları dışında, her türlü sağlık sorununa sahip olmaları yaygındır. Bu nedenle, prematüre bir bebek doğduğunda, tamamen gelişmiş olarak doğan bir bebekten daha uzun süre gözlemlenmesi ve izlenmesi gerekecektir.

Genellikle prematüre bir bebek doğduğunda, ebeveynlere hangi durumlara en çok dikkat etmeleri gerektiği konusunda talimat verilir ve komplikasyonları önlemek için nasıl hızlı davranmaları gerektiği söylenir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nutrición enteral en un recién nacido prematuro (Primera de dos partes) [Internet]. [cited 2020 Jun 9]. Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=37175
  • Rellan Rodríguez S, Garcia De Ribera C, Paz M, Garcia A. El recién nacido prematuro [Internet]. [cited 2020 Jun 9]. Available from: www.aeped.es/protocolos/
  • Martin CR, Brown YF, Ehrenkranz RA, O’Shea TM, Allred EN, Belfort MB, et al. (2009). Nutritional practices and growth velocity in the first month of life in extremely premature infants. Pediatrics. 2009 Aug;124(2):649–57.
  • Montaner Ramón A, Serrano Viñuales I, Jiménez Montañés L, Ruiz de la Cuesta Martín C, Samper Villagrasa MP, Rite Gracia S. (2019). Propéptido natriurético cerebral como marcador de evolución digestiva en el recién nacido prematuro. Nutr Hosp. 2019 Apr 10;36(2):261–6.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.