Bebek Sivilcesi Nedir?

Yenidoğan aknesi olarak da bilinen bu sivilceler %40 oranında yenidoğan bebeklerde görülür.
Bebek Sivilcesi Nedir?

Son Güncelleme: 16 Ocak, 2021

Miniklerimizin yaşamının ilk ya da ikinci ayında, genellikle, yüzlerinde bizi oldukça korkutan küçük noktalar çıkar. Hemen bunun bir alerji sonucu veya bazı yabancı maddelere tepki olduğunu düşünüyoruz. İyi haber, bu durum genellikle bebek sivilcesi denen bir olaydır.

Bu beyaz veya sarımsı irinler genellikle burun, yanaklar, alın, sırt ve çene bölgesinde çıkar. Hep bebeklerin cildini pamukla bir tutarız. Fakat böyle sivilceler çıktığı zaman fazlasıyla endişelenip kafamızda şu soruları sorarız; bunlar nasıl geçer? bunları sıkmaya çalışsam ne olur? bebeğimin cildini tahriş edip onu rahatsız eder mi?

Bebeklik sivilceleri %40 oranında yenidoğanlarda görülüyor. 

Özellikle sadece anne sütüyle beslenen çocuklarda sorunun kaynağının biz olduğumuza, onlara zarar veren bir şey yediğimize veya emzirmeye devam etmememiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumlarda, annenin yapması gereken ilk şey,  kendinden şüphe etmekten vazgeçmesidir çünkü anne sütü, bebeğiniz için en mükemmel besindir.

Yenidoğan aknesi olarak da bilinen bu sivilceler %40 oranında yenidoğan bebeklerde görülür. Bu sivilceler tek bir nedenden kaynaklanır, gözeneklerde biriken fazla yağ. Bu şekilde, basit bir açıklamayla, bu sorunu çözmeye yardımcı olacak olası alternatifleri bulabiliriz.

Bebek sivilcelerine yakından bakış

bebek sivilcesi

Bazı durumlarda, bebekler annelerinin karnından çıktıklarında zaten kırmızımsı deri ile çevrili birkaç sivilceye sahip olabilirler, yenidoğanlardaki bu sivilceler ergenlik döneminde ortaya çıkanlara çok benzer. Bunlar genellikle bebekler üzgünlerse, sıcakladılarsa, ciltleri tükürükten tahriş olmuşsa, sert giysilerle veya güçlü deterjanlarla ya da kusarlarsa daha görünürdürler.

Başka doku bozulmaları eşlik ediyorsa egzama veya konak olabilir.

Şunu açıklığa kavuşturmak gerekir ki, yüzünüzdeki bu zararsız lezyonlarla doğarsanız ve birkaç gün sonra kaybolurlarsa bu Milia’dır. Ancak vücudun herhangi bir yerinde kızarıklık veya soyulma eşlik ediyorsa, egzama veya konak gibi başka durumlar olabilir.

Sebebi nedir?

Şimdiye kadar, bu cilt sorununun gerçek kökeninin ne olduğuna dair kesin bir cevap yok. Uzmanlar, yıllardır yenidoğan aknesinin, hamileliğin sonunda meydana gelen hormonların anneden bebeğe geçmesine bağlı olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte, birkaç uzman grubu, diğer faktörlerin de bu sorun üzerindeki etkisini araştırmaya çalıştı ancak kesin bir sonuca ulaşmayı başaramadı. Bazıları, ya bebek ya da anne tarafından belirli ilaçların alınmasının, bebeğin görünümünü etkilediğinde ısrarcı.

Bebeklerdeki sivilceler, herhangi bir özel tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde geçer. 

Bu sivilceler, tekrar ortaya çıkma ihtimali olmasına rağmen, sadece birkaç hafta ciltte kalacaktır. Elbette, birkaç ay içinde düzelmezse güvenilir bir çocuk doktoruna danışın.

Peki bu süreçte biz ne yapmalıyız?

bebek sivilcesi

Çocuğunuzun cildinin durumunu iyileştirmek için yapmanız ve yapmamanız gerekenler konusunda bu önerileri dikkate almanız gerekecektir:

  • Doktora danışmadan ve onayını almadan özel çözümleri ve ilaçları kullanmaktan kaçının.
  • Daha da kötüleşebileceği için etkilenen bölgelere merhem, krem veya yağ sürmeyin.
  • Tahriş edeceğinden dolayı sorunlu bölgeyi derinlemesine temizlik ile canlandırmaya çalışmayın.
  • Bebeğinizin cildini soğuk su ve yumuşak sabunla yıkamanız yeterli olacaktır.
  • Çok nazik ve yavaş şekilde kurutun. 
  • Endişelenmeyin, bu kızarıklıklar bebeğinizi rahatsız etmez ve kaşındırmaz. Yavaş yavaş geçeceği için sabırlı olun.

6 ayın sonunda

Bu sivilcelerin 6 aydan daha uzun sürmesi durumunda uzmanlar bu konuya daha fazla eğiliyorlar. Genellikle bu durum ergenlik döneminde bu sorunun tekrar yaşanacağının işaretidir.

Çocukluk çağı akneleri, bir doktor tarafından önerilen ilaçlarla tedavi edilmelidir ve her şeyden önemlisi, enfeksiyon riski taşıdıkları için sıkılmaktan kaçınılmalıdırlar. 

Yaşamımızı büyülemeye gelen bu özel varlıkların bakımı bizim sorumluluğumuzdur. Bu nedenle, onlara yardım etmeye ve gerektiğinde profesyonel yardım almaya tüm kalbimizle hazır olmalıyız. Tüm sevgimizi hak ediyorlar çünkü bize ebeveyn olma hediyesini bahşettiler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.