Bebeklerde Konak Neden Çıkar?

Henüz yeni doğmuş olan bebeklerin kafasında konak çıkması sık rastlanan bir durumdur. Bunlar cilt üzerinde bir tür döküntü şeklinde görülür.
Bebeklerde Konak Neden Çıkar?

Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2020

Yeni doğan bebeklerin kafasında konak çıkması sık rastlanan bir durumdur. Bunlar cilt üzerinde bir tür döküntü şeklinde görülür ve genellikle pul pul, kimi zaman da daha büyük parçacıklar halinde ortaya çıkar. Bebeklerde konak çıkması anormal ve endişe verici gibi görünse de aslında çok sıradan ve alışılmış bir durumdur. Son derece zararsız olmasına rağmen yine de ortaya çıkmasını ya da iyileşmesini engelleyebilecek ipuçları bulunmaktadır.

Bu konaklar büyük bir çoğunlukla kafa derisinde çıkar. Kimi yerlerde bunlara, özellikle yeni doğan bebeklerde görüldüğünde beşik şapkası adı da verilir. Dermatolojik olarak seborrheic dermatitis olarak adlandırılan konak, cilt üzerinde bulunan sebasöz yağ bezlerinde enflamasyon sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle de aslında vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.

Bebeklerde bu yağ bezlerinin harekete geçmesinin en temel sebebi anne sütüdür. Bu nedenle de küçük yaşlarda ortaya çıkan konak son derece sık karşılaşılan ve normal bir durumdur. Bu durum özellikle bebeğin ilk on haftalık döneminde daha sık bir biçimde tekrarlanır. Genellikle bölgesel olarak ortaya çıksa da, daha ciddi vakalarda tüm vücuda yayıldığı da görülmektedir.

Konak Ciddi Bir Rahatsızlık Haline Dönüşebilir Mi?

Konak, kötü bir görüntüye sahip olan ve bir miktar rahatsızlığa yol açabilen bir problemdir. Ancak büyük çoğunlukla herhangi özel bir tıbbi tedavi gerekmeksizin kendiliğinden geçer. Yine de bebekte bu tür cilt sorunlarını gördüğümüzde bir dermatologa giderek uzman görüşü almak faydalı olacaktır.

Bir doktor tarafından teşhis konulması, bu problemin bazı özel vakalarda dermatit, histiyositoz ya da psoriyazis (sedef hastalığı) gibi bazı hastalıklarla karıştırılmasının önüne geçecektir. Bu hastalıklarda da ciltte pullanma görülebilir ancak belirgin bir kızarıklık durumu ile ayırt edilirler. Seborrheic dermatitis, yani konak hastalığında da kızarıklık ortaya açıksa da bu çok nadir karşılaşılan bir durumdur.

Ciltte dökülme ve kızarıklık

Genel olarak değerlendirildiğinde konak geçici ve karmaşık olmayan bir problemdir. Bunun bir hijyen problemi olduğu da söylenemez. Aynı zamanda bulaşıcı bir özelliğe de sahip değildir. En can sıkıcı semptomlarının başında kaşıntı gelmektedir. Ancak kaşıntının her zaman görülmediğinin de altını çizmek gerekir. Bunun dışında kızarıklık ve bir miktar yağlanmaya neden olabilir.

Konaktan Nasıl Kurtuluruz?

Pediyatrik dermatolog Daniela Kramer, bu durumun kendi kendine ortadan kalkması nedeniyle tıbbi herhangi bir müdahale gerektirmediğinin altını çizmektedir. Genellikle doğumdan birkaç hafta sonra görülmekte ve bebek onuncu haftaya girdiğinde büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Ancak Kramer, başka bir cilt problemi olup olmadığının belirlenmesi amacıyla her durumda teşhis konulmasının çok önemli olduğunu ifade etmektedir.

Benzer şekilde Dr. Kramer’in dikkat çektiği bir diğer konu da, eğer ciltte görülen rahatsızlıklar konak sorununun normal süresinden daha uzun bir zaman boyunca geçmiyorsa, büyük olasılıkla başka bir hastalık var anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda zaman geçtikçe hastalığın tanısı atopik dermatit adı verilen ve sadece uzmanlar tarafından yapılması gereken özel bir tedavisi bulunan bir hastalığa evrilebilir.

Banyo yapan bebek

Ancak seborrheic dermatitis, bir başka deyişle konak olduğu düşünülüyorsa, sık sık banyo yaparak pul pul dökülme görüntüsünden kurtulmak mümkündür. Yumuşak ve hassas bir şampuanla bebeği yıkamak hızlı bir biçimde sonuç almak için yeterli olacaktır. Diğer bir yöntem ise hem saçları hem de vücudun diğer kısımlarını temizlemek için kullanılan bir ürün kullanmak olabilir. Bu sayede bebeğin vücudunda başka bir noktada aynı problemin ortaya çıkmasının önüne geçmiş oluruz.

Bebeklerde görülen konak için alınabilecek diğer önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Konakları yağ ve pamukla temizleyin. Pulların dikkatli bir biçimde dökülmesini sağlamaya çalışın. Bunu daha kolay bir şekilde yapabilmek için bebek yağı ile sıvı jel karıştırıp uygulayabilirsiniz.
  • pH değeri nötr olan, keskin bir kokusu bulunmayan ya da sert renkleri olmayan hipoalerjenik bir sabun ve şampuan kullanmaya çalışın.
  • Bu tür bir dermatit probleminde enflamasyon vakaları görüldüğünde doktorlar, içinde az miktarda kortikosteroid bulunan şampuanlar önerebilirler. Özellikle bir kaç gün ketokonazol uygulaması yapılabilir.
  • Pamuklu giysiler vücutta çıkan dökülmelerde kaşıntının azalmasına yardımcı olur. Bu sayede bebekler daha rahat ederler.
  • Bebek kıyafetlerini yıkamak için normal beyaz kalıp sabun kullanılması tavsiye edilmektedir. İçinde etkili ve sert maddeler bulunan, ayrıca keskin kokuya sahip deterjanlardan uzak durulması gerekmektedir.
  • Emülsiyon haline getirilmiş yağlar ya da kokulu ürünlerin kullanılması önerilmemektedir. Ayrıca bu ürünler bebeklere özel üretilen ürünler değilse mutlaka uzak durmak gerekmektedir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • GISS, G., & ROTHENBURG, W. (1964). DAS SEBORRHOISCHE EKZEM UND SEINE BEHANDLUNG, U. A. MIT EINER HARNSTOFFHALTIGEN SCHUETTELMIXTUR. Medizinische Monatsschrift. https://doi.org/10.1108/17410381111102225
  • Rüschhoff, K., Medizin, S., GmbH Springer Medizin Kundenservice, S.-V., Nenoff, P., Krüger, C., & Mayser, P. (2015). 465 Der Hautarzt 6 · 2015 | Kontakt und weitere Informationen Pityriasis versicolor · Seborrhoisches Ekzem · Atopisches Ekzem · Ketoconazol · Itraconazol. Hautarzt. https://doi.org/10.1007/s00105­015­3631­z
  • Aschoff, R., Kempter, W., & Meurer, M. (2011). Seborrhoisches ekzem. Hautarzt. https://doi.org/10.1007/s00105-010-2119-0
  • Sticherling, M. (2017). Psoriasis capitis und seborrhoisches Ekzem der Kopfhaut. Hautarzt. https://doi.org/10.1007/s00105-017-3986-4

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.