Hamileliğin İlk Üç Ayı İçin Sağlıklı Tarifler
Geçmişte insanlar sağlıklı beslenmenin yalnız hamileliğin ikinci yarısında önemli olduğunu düşünürlerdi. Fakat son yapılan araştırmalar sayesinde bunun büyük bir yanılsama olduğunun farkına varabildik. Fetüsün sağlıklı gelişmesi için hamileliğin ilk üç ayı boyunca nasıl beslendiğiniz oldukça büyük bir etki yaratır.
Hamileliğin ilk üç ayı boyunca beslenmenin önemini keşfetmek için okumaya devam edin. Bu yazımızda, hoşunuza gideceğinden emin olduğumuz 3 sağlıklı tarifi de paylaşacağız.
Ne Yediğiniz Gerçekten Önemli Mi?
Annelerin ne yediklerinin fetüsün büyümesini ve gelişimini etkilediği bilinen bir gerçektir. Hatta gebeliğin ilk haftalarında nasıl beslenildiği fetüsün gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Hamileliğin son üç ayında fetüsün yapısı oluşmuş olur.
Hamileliğin ilk üç ayında, bulantı, mide ağrısı ve yorgunluk sebebiyle iştah kaybı yaşanabilir. Fakat anne adayı düzgün beslenmezse, bu çok tehlikeli durumların oluşmasına sebep olabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki önerilerimize de kulak vermelisiniz:
- Üç sağlıklı öğünün yanında, günde en az iki kez bir şeyler atıştırın. Bu sayede bebeğiniz için gerekli glukozu sağlayabilirsiniz.
- Aşırı kilo almaktan kaçınmak için, makul ve sağlıklı porsiyonlar tüketin.
- Hamileliğin ilk üç ayı boyunca normal beslenmenize ek olarak yalnızca 150 kalori daha fazla almanız gerekir. Bundan dolayı, gıda tüketiminizi az yağlı gıdalar, sebze ve meyvelerle çok az artırmanızı öneririz.
- Günde en az iki litre su tüketmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede hem ihtiyaç duyduğunuz suyu alabilir hem de amniyotik sıvının oluşumuna katkı sağlayabilirsiniz.
Hamileliğin İlk Üç Ayı İçin Üç Sağlıklı Tarif
Tüm hamilelere uygun tek bir beslenme düzeninden bahsetmek mümkün olmasa da, tüketilmesi gereken belli besinlerin olduğu aşikar.
Örnek olarak bahsetmek istediğimiz bazı tarifler şöyle:
Ispanak Salatası
Hamileliğin ilk üç ayı süresince tüketebileceğiniz bu salata bir demir deposu. Hamilelikte daha fazla kan ürettiğiniz için vücudunuz daha fazla demire ihtiyaç duyar.
Bu sayede vücudunuz sizin ve bebeğiniz için gerekli oksijen ve besini taşıyabilir. Mercimek, midye, yemiş ve et gibi bazı besinler demir açısından oldukça zengindir.
Malzemeler:
- 100 gram ıspanak
- 1 kase doğranmış çilek
- Yarım kavun
- 1 avuç dolusu Avustralya fındığı
Hazırlanışı:
- Ispanak ve çilekleri yıkayarak dezenfekte edin. Çilekleri ve kavunu kesin. Bir avuç dolusu fındık ekleyin.
Sebze Dürüm
Bu tarif bol kalsiyum içeriği ile ön plana çıkıyor. Kalsiyum tansiyonu düzenleyen çok önemli bir mineraldir. Ayrıca bebeğin diş ve kemik gelişimine de katkı sağlar.
Hamileliğin ilk üç ayı boyunca kalsiyum ihtiyacınız 1000 miligram artar. Bebeğinizin vücudunuzdaki kalsiyumu tüketmemesi için günde 1 litre süt içmelisiniz.
Malzemeler:
- 1 avuç dolusu yaban mersini
- 2 adet doğranmış domates
- 1 adet buğday unlu yufka
- 2 yemek kaşığı az yağlı krem peynir
- 2 yemek kaşığı yeşil biber
- 1 demet ıspanak
Hazırlanışı:
- Yaban mersini, domates ve biberleri karıştırın. Krem peyniri yufkaya sürün ve geri kalan malzemeleri yufkaya yerleştirin.
- Ardından, yufkayı dürüm gibi sarın. İstediğiniz sosu ekleyebilirsiniz.
Hamileliğin İlk Üç Ayı İçin Sağlıklı Bir Çorba: Kremalı Brokoli Çorbası
Bu çorba, doğal formu B9 vitamini olarak da bilinen folat içerdiği için harika bir alternatiftir. Bu vitaminin sentetik formu ise folik asit olarak bilinir. Bu vitamin, hamilelikte fetüste sakatlıklar meydana gelmesine engel olduğu için oldukça önemli bir vitamindir.
Hamileliğin ilk üç ayı boyunca vücudunuz normalden 170-400 mikrogram kadar daha fazla folata ihtiyaç duyar.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet büyük soğan
- 2 bardak yağsız süt
- 1 kg brokoli
- 250 gr yeşil bezelye
- 2 bardak sebze suyu
Malzemeler:
- Saydamlaşana dek soğanları kızartın. Ardından, bezelye ve doğranmış brokolileri ekleyerek 10 dakikada bir karıştırın.
- Sebze suyu ve sütü ekleyin. Kaynadıktan sonra üstünü kapakla kapatın. Brokoliler yumuşayana dek kısık ateşte pişirin. Sonrasında, kremamsı bir kıvam elde edene dek karıştırın.
Sonuç olarak, dengeli ve uygun beslenme ile fetüs gelişimi arasında ciddi bir ilişki olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bununla birlikte bir diğer unutmamanız gereken şey ise, kötü beslenmenin hamilelik, doğum ya da doğum sonrasında komplikasyonlara sebep olabileceğidir.
Hamileliğinizin ilk üç ayında bu tarifleri deneyin. Kaliteli gıda tüketmenin çok gıda tüketmekten daha önemli olduğunu da unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
- He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C ir iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
- US. Department of Agriculture and US Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. 9ª edición. Diciembre 2020.