Grimm Kardeşler: Yazdıkları Masallar ve Etkisi

Herkes, Grimm Kardeşler'in dünyaca ünlü masallarını bilir. Bu masalları 1800'lerin başlarında yazdılar. Ama bu hikâyeler popüler olmasının yanında önemli bir arka plana da sahip. Peki, bu masallar çocuklarımızı nasıl etkiliyor? 
Grimm Kardeşler: Yazdıkları Masallar ve Etkisi

Son Güncelleme: 05 Mayıs, 2019

19. yüzyılın başlarında Jacob ve Wilhelm Grimm kardeşler yaklaşık 300 masal kaleme aldı ve derledi. Bugün, bu hikayeler hemen her dilde mevcut. Ayrıca çok sayıda adaptasyon ve sinema filmi de var. Grimm Kardeşler, çocuk edebiyatında son derece önemlidir.

Bununla birlikte, Grimm kardeşlerin ilk amacı, bu kadar genç bir kitle için bir edebiyat koleksiyonu oluşturmak değildi. Hikayelerinin ilk versiyonları çok fazla şiddet içeriyordu. Dolayısıyla, çocuklara uygun içerikleri yoktu.

Grimm kardeşler daha sonra bu masalları çocuklara daha uygun hale getirmek üzere “yumuşatmak” için işe başladı. Bu masalların genç ve daha kolay nüfuz edilebilir zihinlerde hala belli bir etkisi var.

Grimm Kardeşler tarafından yazılan hikayeler: masallardan çok daha fazlası

Kültürel olarak, mutlu sonla biten çocuk masallarına alışkınız. İyi adamlar kazanır, kötü adamlar kaçıp gider ve herkes sonsuza dek mutlu yaşar. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok popüler masal, bugün bildiğimiz mutlu sonlarla yazılmamıştı. Perrault, Anderson ve Grimm Kardeşler tarafından yazılan masalların en önemli özellikleri, şiddet ve zulüm dolu içerikleriydi.

Bu masallarda önemli ahlak dersleri olsa da çok korkunç detaylar da mevcuttur. Hansel ve Gretel masalında cadı yanarak ölür. Küçük Deniz Kızı’nda ana karakter köpüğe dönüşür ve prens onu reddettiğinde kaybolur. Pek çok kişi, amacın çocukları korkutmak, böylece bazı durumlardan ve tehlikeli olabilecek insanlardan uzak durmalarını sağlamak olduğuna inanıyor.

Grimm kardeşler ve kırmızı başlıklı kız

Belli bir noktaya kadar çocuklar için yapılmış uyarlamalar

Bazı ebeveynler, çocuklara hayali hikayeler anlatarak onlara yalan söylemekten korkarlar. Pek çok hikayenin gerçekçi olmadığı doğru. Ancak bu, masal anlatarak çocukların kafasını karıştıracağınız ya da onları yanlış yönlendireceğiniz anlamına gelmez.

Bununla birlikte, masallardaki bütün gerçekliği kaldırırlarsa, çocuklarının daha mutlu ve koruma altında olacağına inanan anne babalar da vardır. Ancak bu da tamamen doğru değil.

“Seçtiğimiz uyarlamalar, çocukların duyarlılık seviyesini zorlamadan, hikayenin verdiği derse uygun olmalıdır.”

İşin sırrı dengeyi bulmakta yatıyor. Bazen, olumsuz ve şiddet içeren bazı yönleri etkisiz hale getirmek için hikayeleri değiştirmemiz gerekir. Ancak birçoğunun önemli dersler içerdiğini göz önünde bulundurarak bu hikayeleri kullanabiliriz. Masalların ilk amaçlarından uzaklaşmayan uygun uyarlamaları aramalıyız.

Ayrıca uyarlamanın çocuğa bağlı olması gerektiğini de aklımızda tutmamız gerekir. Pek çok hikayenin bu kadar çok uyarlamasının olmasının nedeni budur. Bu sadece yaş ve anlama yeteneğiyle ilgili değildir. Bu, her insanın farklı bir hassasiyet seviyesine sahip olduğunu bilmekle ilgilidir.

Grimm Kardeşler tarafından yazılan hikayeler: eğlenceden daha fazlası

Her masalın iki amacı vardır. Bir yandan, öyküler hoş bir eğlence aracıdır. Aynı zamanda, önemli mesajlar ve değerler iletmek için kullanılırlar.

Çoğu hikaye belirgin bir ahlaki karaktere sahiptir ve masalların sonunda yanlış davrananları cezalandırma ve doğru olanı yapanları ödüllendirme esastır. Fakat bu temel çifte işlevin yanında Grimm Kardeşler’in çalışmaları, önemli bir temsil rolüne sahiptir.

Külkedisi

Bir anlamda masallar, çocuklara yavaş yavaş gerçeği tanıtmak için bir araçtır. Daha önce de belirttiğimiz gibi korkunç ayrıntıların arkasındaki amaç çocukları korumaktır. Yazarlar belli bir korku derecesini aşılayarak çocukları kaçınmaları gereken tehlikeler konusunda uyarmak istemiştir.

Ancak öykülerdeki olaylar gerçekliği yansıtan tek şey değildir. Çocukların her bir karakteri algılama şekli, hikayelerin gerçeklikle olan ilişkilerini etkiler.

“Hikayelerin tedavi edici bir rolü olabilir. Hastalıkları daha dostane bir şekilde sunmak, çocukların çeşitli engelleri aşmalarına yardımcı olabilir.”

Bu hikayelerde kötü karakterlerin kullanımı özellikle dikkat çekicidir. Örneğin, Grimm masallarındaki üvey anneler. Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Pamuk Prenses, bu kötü kadınlardan çok korkuyordu.

Çocuklar, diğer insanların davranışlarını ve hissettiklerini anlamak için bu kötü niyetli karakterleri kullanırlar. Bu şekilde, sevdiklerini iyi, öfkeli, kötü vb. şeklinde sınıflandırabilirler.

Ayrıca bu klasik masallarda üvey annelerin tam tersi olan peri annelerden de bahsetmeliyiz. Bu karakterler baş kahramanları çok sever. Tıpkı aile ve arkadaşlarının bir çocuğa şefkat göstermesi gibi onlar da baş kahramanlara yardım eder ve şefkat gösterir.

Çocuklar bu rolü onları koruyan insanlarla ilişkilendirecektir. Peri anneler sayesinde çocuklar, sevdiklerinin onları korumak için her zaman yanlarında olacaklarını anlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.