Bebeğimin Gözlerindeki Kırmızı Lekeler Nelerdir?
Bebeğinizin gözlerinde kırmızı lekeler mi var? Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde bebeklerin yüzlerinde veya ciltlerinde bazı değişiklikler olabilir. Bu nedenle, özellikle yeni anneyseniz korkmayın.
Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeğinizin gözünün beyaz kısmında küçük kırmızı lekeler fark etmek oldukça normaldir. Bebeklerin doğum kanalından geçerken yaşadığı basınçtan kaynaklanır.
Vücudunuz uyum sağlasa ve bebeğinizin dışarı çıkması için daha fazla yer açsa bile bu kanal çok dardır. Bu nedenle küçük küçük kanamalar ortaya çıkar.
Ancak, hayatın ilk ve ikinci haftası arasında kaybolacakları için sakin olmalısınız. Bu noktalar kötüleşirse, en iyisi çocuk doktoruna gitmektir.
Bebeğimin gözlerindeki kırmızı lekeler nedir?
Doğumdan sonra bebeğinizin gözlerinde küçük kırmızı lekeler görülmesi yaygındır. Göz kapaklarının arkası ve göz küresinin önünü örten mukozada, konjonktiva, çatlayabilecek çok sayıda küçük kan damarı vardır. Esas olarak küçük izlere neden olan budur.
Ancak, bu küçük kanamaların anjiyomlardan nasıl ayırt edileceğini bilmek önemlidir. Bunlar, gruplanmış küçük kan damarlarından kaynaklanan kırmızımsı lezyonlardır.
Çocukların yaklaşık % 8’i ilk yıllarında bunlara sahiptir. Daha sonra, çocuklar iki yaşındayken bu oran % 1’e düşer. O zaman vasküler lezyonlar daha yaygındır.
Anjiyomlar nasıl ve nerede oluşur?
Hemanjiyomlar, çocuklukta yaygın olan iyi huylu tümörlerdir ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler. Ancak en sık gözlerde, burunda, ağızda, cinsel organlarda ve anüste gelişirler.
Ne zaman ortaya çıktıklarına gelince, doğduğunuz andan itibaren veya ilk birkaç haftada görünebilirler. Aslında en yaygın olanı kavernöz anjiyomdur.
Bu tip, vücudun herhangi bir yerinde bulunabilen bir grup anormal kan hücresidir. Genellikle derin ve yükselmiştir. Ayrıca iki türü vardır: doğuştan olanlar ve çocukluk döneminde gelişenler.
Bazı bebekler doğduklarında doğuştan anjiyomlara sahiptir ve birçok şekilde, yerde ve aşamada olabilir. Çocukluktaki evrimsel anjiyomlara gelince, genellikle ciltte bir yumru gibi görünürler.
İlk başta, o kadar küçükler ki onları zar zor görürsünüz. Ancak, zaman geçtikçe giderek büyürler.
“Vücudunuz uyum sağlasa ve bebeğinizin dışarı çıkması için daha fazla yer açsa bile, doğum kanalı çok dardır. Bu nedenle küçük küçük kanamalar ortaya çıkabilir. “
Bebeğinizin gözlerinin ihtiyaç duyduğu hijyen ve bakım
Küçük kanamalar ve anjiyomlara ek olarak bebeğinizin gözlerine çok dikkat etmeniz gerekir. Gözlerin çocuğunuzun günlük bakımının önemli bir parçası olması gerektiğini unutmayın.
Çocuğunuzun gözlerini düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Genellikle bebekler, gözleri gözyaşı kanalları tarafından yapıştırılmış olarak uyanırlar. Bunun herhangi bir komplikasyonu yoktur, ancak bunları silerken çok dikkatli olmanız gerekir.
Çapakları çıkarmak için serum fizyolojik kullanmanız gerekir. En iyisi, her zaman steril olduklarından emin olmak için tek kullanımlık malzemeler kullanmaktır. Bununla birlikte, doktorunuz size söylemediği sürece merhem veya diğer ürünleri kullanmanızı önermiyoruz.
Ek olarak, her bir göz için bir tane olmak üzere iki steril gazlı beze ihtiyacınız olacaktır. Bu şekilde, küçük bir enfeksiyon varsa diğer göze bulaştırmazsınız. Lifleri çıkıp bebeğinizin gözlerini tahriş edebileceğinden pamuk kullanmamanızı da öneririz.
Bebeğinizin gözünde çapak varsa, gözlerinin rengini değiştirecek kadar çok olmadıkça doktora gitmenize gerek yoktur. Ayrıca gözleri çok kırmızıysa doktora görünmeniz gerekebilir.
Gözyaşı tıkanıklığına gelince, bazı bebekler bu durumla doğar. Aslında, lakrimal kanalların darlığı denen bir gelişim sorunudur. Boşalması için o bölgeye masaj yapmanız gerekecek. Doktorunuzu dinleyin ve yazdığı diğer tedavileri uygulayın.
Tıkanma yakında ortadan kalkacaktır. Bu teknik işe yaramazsa, açmanız ve biraz serum fizyolojik kullanmanız gerekecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Giachetti A, et al. Hemangiomas infantiles. Arch Argent Pediatr 2013;111(6):537-545. Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2013/v111n6a12.pdf.
- Trueba A. Patología congénita de la vía lagrimal y patología palpebral. Pediatr Integral 2013; XVII(7): 463-476. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2013/xvii07/01/463-476%20Patol%20palpebral.pdf.
- Doshi R, Noohani T. Subconjunctival Hemorrhage. [Updated 2022 Feb 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551666/.