Doğum Sırasında Epizyotomi ve Yırtılma
Doğum sırasında pek çok kadının endişelendiği konulardan biri epizyotomiler ve vajinal yırtıklardır. Bu nedenle, bu yazıda şu soruyu cevaplayacağız: Doğum sırasında epizyotomi ve yırtılmayı önleyebilir misiniz?
İlk olarak, bu iki terimi de tanımlamak iyidir. Bir yandan, epizyotomi perine kesiğidir. Vulvayı genişletir ve bebeğin daha kolay çıkmasına yardımcı olur.
Tamamen zararsız olmayan cerrahi bir işlemdir. Aslında yara, çok ağrılı olabilir. Ek olarak, iyileşme süreci genellikle uzundur ve bebek doğduktan haftalar sonra hatta aylarca ağrı devam edebilir.
Bu nedenle doğumdaki yırtıklar adından da anlaşılacağı gibi perineal dokulardaki yırtıklardır. Bunlar anal sfinkteri ve ayrıca rektal mukozayı etkileyebilir. Ayrıca, bu işlemlerin her ikisi de bebeğin anne rahminden çıkmasını kolaylaştırır.
Ancak bunlar cerrahi prosedürlerdir. Pek çok anne, özellikle de doğal bir doğum yapmak isteyenler, onlardan rahatsız oluyor.
Doğum sırasında epizyotomi ve yırtılmayı nasıl önleyebilirsiniz?
Bu noktadan itibaren doğum sırasında epizyotomi ve yırtılmayı önlemeye nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatacağız. Bu aktiviteler, perine kesiği olmadan doğumdan çıkma şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Not alın ve bu ipuçlarını denemeyi unutmayın!
Vücudunuzu hazırlayın
Vücudunuzun çalışmaya hazır olduğundan emin olmanız çok önemlidir. Bu nedenle, egzersizin dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve bunun da cildinizin elastik kalmasına yardımcı olduğunu bilmelisiniz.
Aynı zamanda iyi beslenme ve sıvı alımı cildiniz ve kaslarınız için önemlidir. Diyetinize özellikle omega-3 olmak üzere çok sayıda sağlıklı yağ eklemenizi tavsiye ederiz.
Perineal masajlar
Şüphesiz bu, perine üzerindeki cilt, elastikiyetini artırmanın en iyi yollarından biridir. Bunları hamileliğin son birkaç haftasında, 34. haftadan başlayarak düzenli olarak yapmaya başlayabilirsiniz.
Bunu yapmak için işaret parmağınızı ve baş parmağınızı kullanın ve biraz bitkisel yağ ile masaj yapın. Düzenli olarak yaparsanız yumuşak masajlar o bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Doğum pozisyonu
Doğum yaptığınız pozisyon aslında epizyotomi ve yırtılma riskinizi etkiler. Bu anlamda kadınların kasılmalarıyla başa çıkmalarına yardımcı olacak en iyi pozisyonları bulmaları gerekir.
Perinedeki en az stresli pozisyonlardan bazıları şunlardır: dört ayak üzerinde, ellerinizi ve dizlerinizi desteklemek, cenin pozisyonunda yatmak veya yan yatmak.
Sıcak kompresler
Doğum sırasında perine bölgenize sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Ardından cildinizi ve kaslarınızı daha esnek hale gelecektir. Aslında, bu kompreslerin kullanılması, ısı bölgedeki kan akışını artırdığı için yırtılmaları azaltabilir.
Doğum sırasında epizyotomi ve yırtılmaları önlemek için Kegel egzersizleri
Kegel egzersizlerini yapmaya başlamak amacıyla egzersiz yapmadan önce oturmak veya uzanmak için sessiz ve özel bir yer bulmanız gerekir. Hamileliğin başından itibaren kaslarınızı kasıp sonra esnetmeye başlayabilirsiniz. Amaç, kaslarınızı hem güçlendirmek hem de yumuşatmaktır. Hatta bu egzersizleri her yerde yapabilirsiniz.
Doğum sırasında epizyotomi ve yırtılmaları önlemek için doğru zamanda itin
Doğru zamanda itmek, epizyotomi ve vajinal yırtıkların önlenmesinde en önemli hususlardan biridir. Daha erken itmeniz gerektiğini düşünseniz de, yalnızca doktor size söylediğinde itmelisiniz.
Perine üzerindeki cilt, çok iyi esnemezse bunun yırtılmasına neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, doktorunuz size itmeyi bırakmanızı söylediğinde, bebeği yavaşça dışarı çıkarmaya başlamanın zamanı gelmiştir.
Son olarak, bizim ve doktorunuzun tavsiyelerine uyursanız epizyotomi ve yırtılmayı önleyebileceğinizi unutmayın. Korkmayın çünkü her şey yoluna girecek!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Vardon, D., Reinbold, D., & Dreyfus, M. (2015). Episiotomía y desgarros obstétricos recientes. EMC – Cirugía General, 15(1), 1–17. https://doi.org/10.1016/S1634-7080(14)67435-8