Çocuğunuz İçin Çalışma Masası Hazırlamanın 10 Yolu

Çocuğunuzu ders çalışmaya motive etmek için bir çalışma masası hazırlamak oldukça önemlidir. Yazıyı okumaya devam edin ve çocuğunuz için en iyi çalışma masasını hazırlamanın yollarını keşfedin.
Çocuğunuz İçin Çalışma Masası Hazırlamanın 10 Yolu

Son Güncelleme: 24 Nisan, 2019

Çocuklar okul öncesi eğitim yaşına geldiklerinde ebeveynleri yeni bir görev beklemektedir: Çocuklarına ders çalışma alışkanlığı kazandırmak. Evet, ders çalışmak bir alışkanlıktır. Çocuklarınız için bir çalışma masası hazırlamak ise onların hem çalışmalarını hem de öğrenmelerini teşvik eden önemli bir etkendir.

Çocukların çalışma masalarını, onların seveceği şekilde, ihtiyaçlarını ve yaşlarını göz önünde bulundurarak planlamak ve organize etmek gerekir. Unutmayın ki, çocukları oyunlar ve çeşitli aktivitelerle motive etmek ders çalışma alışkanlığı kazandırmak açısından oldukça önemlidir.

ders çalışan kız

Çocuklarınız için ihtiyaç duydukları tüm eşya ve mobilyaları bulunduran, konforlu ve keyifli bir çalışma alanı organize edin. Bunun için ihtiyacınız olan bir masa, sandalye, raf ve çocukların dikkatini dağıtmadan ödevlerini yapmalarını sağlayacak olan eşyalardır.

Böyle bir çalışma alanı hazırlayarak onlara ders çalışma alışkanlıkları kazandırmanın yanı sıra kişisel gelişimlerine de destek olursunuz. Bu çalışma alanının, çocuğunuzun ilgisini çekecek şekilde düzenlenmiş olmasına özen gösterin.

Çocuğunuz için çalışma masası hazırlamak

İlk olarak, masayı nereye konumlandıracağınızı belirlemeniz gerekir. Genellikle bu yer çocuğunuzun odası olmaktadır. Yatağının yanına koyabileceğiniz ufak bir masa ve sandalye yeterli olacaktır.

Masayı konumlandırdığınız yer çocuğunuzun odası veya başka bir yer de olsa, çocuğunuzun okul aktivitelerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu araç gereçlere kolaylıkla ulaşabildiği ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir yer olması gerekir.

Bu çalışma alanı iyi bir aydınlatmaya ve aşağıda bahsedeceğimiz özelliklere sahip olmalıdır. Bu özelliklere bir göz atın ve çocuğunuz için nasıl konforlu ve ilgi çekici bir çalışma alanı yaratabileceğinizi öğrenin.

masasında resim çizen kız

Çocuk çalışma masalarının genel özellikleri

Yükseklik

Çocuğunuzun çalışma masasının yüksekliği onun boy uzunluğuna uygun olmalıdır. Masa yüksekliğinin göğüs hizasında olması çocuğun kollarını rahatça koyup dinlendirebilmesi açısından tavsiye edilir. Buna ek olarak, masanın yüzeyi pürüzsüz ve çocuğunuzun seveceği açık bir renge sahip olmalıdır.

Konum

Masanın konumu çocuğunuza hoş bir görüş sağlamakla birlikte konsantre olmasına da yardımcı olmalıdır. Masanın ortası ise kitapları ve defterleri koyabilmek için her zaman boş olmalıdır.

Ölçüler

Masanın geniş ölçülere sahip olması zorunlu değildir. Çocuğunuzun yaşına ve evdeki müsait alana bağlı olarak masa ölçüleri değişebilir.

Aydınlatma

Masanın iyi bir aydınlatmaya sahip olması gerekir. Kolaylık sağlaması açısından veya gerekli olduğu taktirde bir masa lambası da kullanılabilir. Çocuğunuz solak ise lamba masanın sağ tarafında, sağlak ise masanın sol tarafında durmalıdır.

ödev yapan kız

Eşyalar

1. Sandalye

Sandalye, çocuğunuzun ayaklarını yere koyup dinlendirmesine izin verecek şekilde onun boyuna uygun ve rahat olmalıdır. Buna ek olarak, kalça ve sırt arasındaki açı 90 derece olacak şekile bir sandalye tercih edilmelidir.

2. Destek

Masanın üzerindeki kitapları desteklemek için bir tutucu veya stand kullanılabilir. Bu sayede, çocuğunuz kitap okurken veya ders çalışırken doğru bir duruş ve pozisyonda kalabilir.

3. Bilgisayar

Bilgisayar ve laptopların masada sabit bir yeri olmalıdır. Bu şekilde, çocuğunuz bilgisayarını oyun oynamak veya internette gezinmek için değil, yalnızca ödev yapmak amacıyla kullanır.

4. Düzenleyiciler

Çalışma masası üzerinde ve etrafında kalemlik ve dosya gibi düzenleyiciler kullanın. Bu düzenleyicilerin nereye konumlanacağı konusunda çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.

5. Oyunlar

Masa üzerinde yapboz veya öğretici oyunları bulundurabilirsiniz. Bu tür oyunlar, güzel görünmelerinin yanı sıra çocuğunuzun öğrenme sürecini de desteklerler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
  • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
  • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497
  • Art Markman Ph.D. (2012). Developing Good Study Habits Really Works. Sychonomic Bulletin & Review.
  • Robert Bjork y Nate Kornell. (2007). Principles of cognitive science in education: The effects of generation, errors, and feedback. Psychonomic Bulletin and Review.
  • Quintanilla Paz Soldán, F. ( última consulta octubre 2019). Hábitos de estudio. [ material de apyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • VIU. (17 noviembre 2015). Lad técnicas de estudio mejor valoradas pata niños. Recupetado de: www.universidadviu.es
  • Gabinete Psicodiagnosis (s.f.). Como motivar a estudiar. Recuperado de: https://psicodiagnosis.es/areageneral/otros-temas/como-motivar-los-nios-a-estudiar/index.php

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.