Çocuğunuz Neden Gece Altını Islatmaya Devam Ediyor?

Çocuğunuz Neden Gece Altını Islatmaya Devam Ediyor?

Son Güncelleme: 22 Eylül, 2018

Bazı çocuklar gün boyunca lazımlık alışkanlıklarını kontrol edebilir, ancak geceleri bunu yapamazlar. Anlaşılması kolay bir şey gibi görünse de altını ıslatma problemi,  geceleri uykudan kalkıp çarşaf değiştirmek zorunda kalan anne babalar için o kadar da basit bir konu değildir.

Ebeveynlerin bu süreçte ne hissettiklerinden ayrı olarak, hâlâ yatağını ıslattığını fark eden çocuğun nasıl hissettiğini düşünmek önemlidir.

Altını ıslatma problemi pek çok ebeveyni endişelendirmekte. Gün içinde mesanesini kontrol edebilen çocuklarının neden geceleri bunu yapamadığını bilmiyorlar.

Sıkça sorulan sorulardan biri şu: “Çocuğum büyüdüğü hâlde neden altını ıslatmaya devam ediyor? ” Bu makalede, çocuğunuzun neden hâlâ geceleri altını ıslattığını ve bunu durdurmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi göreceğiz.

Bir çocuğun hâlâ altını ıslatmasının nedenleri

Çocuklar çok küçükken, ebeveynler bu problemin mesanenin olgunluğuyla ilgili olduğunu varsayar. Ama zamanla, çocuk büyür ve sorun devam etmektedir. Birçok durumda ise eskiden altını ıslatan çocuklar artık bunu kontrol edebilmektedir.

Bununla birlikte, ergenlik döneminde bile altını ıslatmaya devam eden çocuklar da vardır. Dolayısıyla, bu durum onlar için büyük bir sorun teşkil eder.

Yatağını ıslatan bir çocuk bunu zevk olsun diye ya da anne babasını kızdırmak için yapmaz. Çocuk tembel falan da değildir. Ayrıca zihinsel bir sorun ya da öğrenme problemi yoktur. Çoğu durumda, fiziksel ya da psikolojik bir problem söz konusudur.

Uzmanlar, yaşı büyük çocukların hâlâ altını ıslatmaya devam etmesinin bazı nedenlerini belirtmektedir:

  • Çocuk mesanesi dolduğunda uyanamaz.
  • Uykudayken diğer çocuklara göre daha fazla idrar üretirler.
  • Bazı çocukların mesane kapasitesi diğerlerinden daha düşüktür.
  • Kardeşinin olması, ebeveynlerin ayrılığı, bir akrabanın ölümü gibi duygusal durumunu değiştiren bir dönemden geçmektedir.

Bir çocuğun altını ıslatmasının çok çeşitli nedenleri olabilir. Bir çözüm üretebilmek için sebebi bulmak şarttır.

Çocukların altını ıslatmasının sonuçları

altını ıslatma

Altını ıslatmak çocuklar için bir problemdir. Utanırlar çünkü bu yaşta hâlâ altlarını ıslatmalarının doğru olmadığını bilirler. Başka çocuklar bunu öğrendiği takdirde dalga geçecekleri için arkadaşlarının evinde yatıya kalmaz istemezler.

Çocuklar ayrıca anne babalarının çarşafları değiştirdiğini, temizlediğini, temiz kıyafetler verdiklerini görünce bir suçluluk duygusu geliştirirler.

Sonuç olarak, çocuğun benlik saygısı zarar görür. Üzüntü, kaygı ya da korku gibi diğer psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Ebeveynlerin rolü, çocuğa huzur ve anlayış sunmaktır, çocuğa bağırıp azarlamak değil.

Anne babalar altını ıslatma problemi konusunda ne yapabilir?

altını ıslatma problemi
  • Yatağını ıslattığı için çocuğu azarlayıp cezalandırmayın. Bunu isteyerek yapmadı.
  • Duygusal zararı önlemek için söylediklerinizin farkında olun.
  • Daima onu motive edin, çişini yapmadığı geceleri teşvik ederek böyle devam etmesi için cesaretlendirin.
  • Gündüzleri çişini yapacağı zaman dolu mesane hissini yaşamaları için biraz beklemeye teşvik edin. Bu şekilde tuvalete ne zaman gitmeleri gerektiğini anlayabilirler.
  • Çişini yapmaya gittiğinde, sfinkterleri kontrol etme becerisini geliştirmek için akışı birkaç saniye kesmelerini söyleyin.
  • Çocuğunuzla birlikte, yatağı ıslatmadan uyandığı gün takvime bir yapıştırma yapıştırın. Örneğin, üç gün üst üste üç yapıştırma alırsa, bir sürpriz sözü verin. Üç gün başarılı olduğunda, ödül almak için gereken gün sayısını artırın.

Altını ıslatma problemi çözümü olan bir sorundur. Hiçbir yetişkin bir tür hastalığı olmadığı takdirde altını ıslatmaz. Çok sabırlı olmalısınız ve çocuğa zarar verebilecek öfke ve sinir duygularından kaçınmalısınız.

Bu ipuçlarını takip ederseniz, sorun kesinlikle düzelecektir. Başarılı olamazsanız, her zaman size rehberlik edecek ve sorunu doğru bir şekilde çözmeye yardımcı olacak bir profesyonele gidebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramírez-Backhaus, M., Martínez Agulló, E., Arlandis Guzmán, S., Gómez Pérez, L., Delgado Oliva, F., Martínez García, R., & Jiménez Cruz, J. F. (2009). Prevalencia de la enuresis nocturna en la Comunidad Valenciana: Sección infantil del estudio nacional de incontinencia. Estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas, 33(9), 1011-1018. http://scielo.isciii.es/pdf/aue/v33n9/14_origina10.pdf
  • Saieh, A. C., Álvarez, S. C., & Lucero, A. Y. (2015). Enuresis en niños: frecuencia y antecedentes familiares. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 109-112. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S071686401500019X
  • de Miguelsanz, J. M., de Armentia, S. L. L., Fernández, L. R., Benavides, M. P., Hinojal, M. T., Martin, G. M., … & Iglesias, E. A. (1996). Análisis epidemiológico de la secuencia de control vesical y prevalencia de enuresis nocturna en niños de la provincia de León. An Esp Pediatr, 44(6), 561-567. https://www.aeped.es/sites/default/files/anales/44-6-9.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.