Bilinçli Disiplin Nedir?

Bilinçli disiplinin ne olduğunu biliyor musunuz? Ebeveynliğinizde onu uygulayabilmeniz için burada her şeyi öğrenin.
Bilinçli Disiplin Nedir?

Son Güncelleme: 21 Nisan, 2020

Bilinçli disiplin modaya uygun bir disiplin değildir, ancak iyi ebeveynlik için gerekli olan bir tür disiplindir. Ebeveyn olarak, çocuklarımıza mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek için ihtiyaç duydukları araçları sağlamak isteriz.

Ebeveynlik çocukluk dönemlerimizden bu yana epey değişti. Ebeveynlerimizin bizi büyüttüğü döneme kıyasla bugün biz ebeveynlik konusunda çok daha fazla kaynağa erişebiliyoruz. Ebeveynler için hem çocuklar hem de onları destekleyen yetişkinler üzerinde çok olumlu bir etkiye sahip olan bir felsefe ve kaynağa bilinçli disiplin denir.

Bilinçli Disiplin Nedir?

Hem okullar hem de ebeveynler için mevcut en iyi sosyal-duygusal programlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bilinçli disiplin, çocuklara güvenli ve sağlıklı seçimler yapmak için duygularını nasıl düzenleyeceklerini ve yöneteceklerini öğreten sosyal-duygusal bir programdır.

Ancak, ilk odak noktası ebeveynlerdir. Başka bir deyişle, bu yaklaşımla süreci çocuklarımıza en iyi şekilde yardımcı olmak adına, önce kendimiz ve kendi duygularımız üzerinde yürütmeliyiz. Ancak bu şekilde çocukların duygularını hissetmelerine ve onlar üzerinde çalışmalarına yardım etmeye yetkimiz olabilir.

Geleneksel disipline karşı bilinçli disiplin

Bilinçli disiplin, kendi çocukluğumuzda deneyimlemiş olabileceğimiz disipline çok farklı bir yaklaşıma sahiptir. Cezadan ziyade bağlantıyla ilgilidir.

geleneksele karşı bilinçli disiplin

Ebeveynlerin geleneksel olarak çocukların hissettiği ve sergilediği çok çeşitli duygulara nasıl tepki verdiğini düşündüğümüzde, aşırı öfkeden duygularımızı ve endişelerimizi gizlemeye kadar değişen tepkileri şüphesiz hatırlarız.

Bilinçli disiplin yetişkinlere çocuklarına karşı kendi duygusal tepkilerini kontrol etmeyi öğretir. Bu, çocuklarıyla birlikte olmaları, onlarla bağlantı kurmaları ve daha sonra çocuğun duygularıyla birlikte çalışabilmeleri içindir.

Bilinçli disiplinin yazarı, eğitimcisi ve yaratıcısı Dr. Becky Bailey, ebeveynlerin çocuklarının davranışlarıyla ilgilenmeden önce disiplini nasıl yeniden düşünmeleri ve kendilerini kontrol etmeleri gerektiğini tartışıyor. Disiplini ceza olarak düşünmek değil, kaybedilen becerileri öğretmek için bir fırsat olarak düşünmek yetiştirildiğimiz zihniyette bir değişiklik gerektirir.

Ebeveynler, araçlarını duygularını kontrol etmek için kullanırlar ve bu sakin duyguları çocuklarına bırakırlar. Bu disiplinin öğrettiği beceriler, ebeveyn çocuğa öğretirken ve rehberlik ederken çocuğun ebeveynle bağlantılı kalmasını sağlayacaktır.

İnsan beyni ve çocuk gelişimi üzerine yapılan araştırmalara dayanarak, bilinçli disiplin önce yetişkinlerin, sonra çocukların yaşamlarında değişiklik yapmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle, bu yaklaşım tüm aileye gerçekten fayda sağlayabilir.

Neden evde bilinçli disiplin kullanmalısınız?

Bazen ebeveynlikte kullanılan disiplin bizi hayal kırıklığına uğramış veya kontrolü kaybetmiş gibi hissettirebilir. Ebeveyn olarak başarısız olduğumuzu bile hissedebiliriz. Bu durumlardan herhangi biri evinizde meydana gelirse, ebeveynliğinizde bilinçli bir disiplin gereklidir:

disiplin teknikleri
  • Güç savaşı
  • İtaatsizlik
  • Sözlü saldırılar
  • Zorbalık
  • Fiziksel saldırganlık
  • Çocuğunuzun zihnini görevde tutma zorluğu

Bu disiplin, bu günlük ebeveynlik anlarından bunalmışlık ve çaresizlik duygularını kaldırabilir ve bunları öğretim anlarına dönüştürebilir.

Yedi disiplin yeteneği nedir?

Bilinçli disipline göre, yetişkinlerin kendilerini güçlü hissetmeleri ve ebeveynlikteki önemlerinin farkında olmaları için ihtiyaç duydukları 7 beceri vardır:

  • Sakinlik
  • Cesaret
  • Girişkenlik
  • Seçimler
  • Empati
  • Olumlu niyet

Bilinçli disiplindeki sonuçlar

Geleneksel disiplinde genellikle sonuçlar vardır, a ncak bu disiplinin farklı bir yaklaşımı vardır. Bilinçli disiplin, her şeyden önce, çocuğa güvenlik, merhamet ve bağlantı hissi verir. Yetişkin olarak, duygularımızı kontrol ettiğimizde ve yedi yeteneğin hepsini kullandığımızda, öğretmeyi umduğumuz becerileri modelleriz.

Yetişkinler ve çocuklar bu öğretim zamanlarında kendilerini daha iyi hissedebilir ve birbirlerinden öğrenirler, aynı zamanda çocuklarımıza farklı bir seviyede insanlar olarak öğrenme ve büyüme için bir temel sağlayabiliriz. Sosyal-duygusal becerilere sahip bir çocuk her şeyi öğrenebilir.

Bu nedenle, bilinçli disiplinin araçlarını kullanmak sadece çocuğunuzun duygusal zeka kazanmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda onu bir okul ortamında da başarıya hazırlayacaktır.

Güvenli bir yer oluşturma

Çocuğunuz için güvenli bir yer yaratmak, bilinçli disiplinin önemli bir bileşenidir. Güvenli bir yer ceza köşesi değildir. Bunun yerine, bu, iç durumunu rahatsız veya kızgından sakin ve dengeli hale getirmesine yardımcı olması için çocuğunuzla birlikte gittiğiniz belirlenmiş bir alandır.

konuşan anne kız

Bu alan rahat bir köşe, bir top sandalye veya yumuşak bir mat gibi bir şey olabilir. Burada çocuğunuzu nefes alması veya rahatlatıcı bir araç kullanması için motive edebilirsiniz. Burası, büyük duygularını kontrol edebilecekleri bir yerdir ve çocuğunuzu üzgün, kızgın veya sinirli hissettiği zaman ziyaret etmeye teşvik edebileceğiniz bir yerdir.

Bilinçli disiplin stratejileri

Ebeveynlerin hemen deneyebileceği bilinçli disiplin stratejileri nelerdir? İşte bazı fikirler:

  • Çocuğunuzda görmek istediğiniz davranışı modelleyin. Zor zamanlarda veya çocuğun davranışları sizi kışkırtırken kendinizi kontrol edin.
  • Olayları onun perspektifinden görebilmek için çocuğunuzun gelişim aşamasını anlamak için zaman ayırın.
  • Çocuklara ne yapmaları gerekmediğini söylemek yerine onlardan ne beklediğinizi söyleyin.
  • Çocuklar başkalarına otoriter veya zalimce davrandıklarında, önce her zaman kurbana dikkat edin. O kişiyi güçlendirin ve ardından durumla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin. Bundan sonra, acımasız davranan çocukla konuşun ve net sınırlar uygulaması ve daha yararlı iletişim kurması için ona yardım edin.
  • Çocuklar sizi dinlemiyor gibi görünüyorsa, dikkatlerini çekmek için onlara bağırmayın. Onlara hitap edin ve bir bağlantı oluşturmak için göz teması kurun.
  • Çocuğunuzun bilinçli bir disiplin yoluyla sosyal-duygusal becerilerini geliştirmesine yardımcı olduğunuzda, onları gelişmelerine ve öğrenmelerine yardımcı olabilecek araçlarla donatıyorsunuz. Bu disiplinle eviniz çok daha uyumlu bir yer olacak ve birbiriniz hakkında iyi hissedeceksiniz.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.