Çocukları Yenilikçi Biçimde Eğitmek İçin 8 Yöntem

Çocukların hem okulda hem de evde eğitim görmesi, gelişimleri açısından son derece gereklidir. Çocukları yenilikçi biçimde eğitmek için 8 yöntemi sizinle paylaşacağız.
Çocukları Yenilikçi Biçimde Eğitmek İçin 8 Yöntem

Son Güncelleme: 02 Ocak, 2020

Yenilikçi biçimde çocukları eğitmek çok kolay olmasa da, bunu başarmak mümkündür. Sadece doğru araçları kullanmanız ve istenen sonuçları elde etmek için yaratıcı olmanız gerekir.

Bunun yanı sıra, çocuğunuzun öğrenmeye karşı istekli olması ve mutlu hissetmesi için sizin de motive olmanız gerekir. Çocukluk, eğitimin ve gelişimin temellerinin atıldığı oldukça kritik bir süreçtir.

Anne olarak, bilmeniz gereken en önemli şey çocuğunuzu bu süreç boyunca nasıl yönlendireceğinizdir. Gerekli düzeltmeleri yapmak, iyi örnek oluşturmak ve işler zorlaştığında onlarla iletişim kurmaya açık olmak son derece önemlidir.

Disiplin sayesinde, çocuğunuzu yenilikçi yöntemlerle eğitebilirsiniz. Disiplin, hedeflere ulaşmada iki önemli değer olan öz kontrol ve sorumluluk değerlerini pekiştirir. Ayrıca, karar verme sürecine de yardımcı olur.

Çocukları yenilikçi biçimde eğitmek için 8 yöntem

1. Sınırları belirleyin

Çocukları yenilikçi bir biçimde eğitmek için ilk adım, beklentileri orta düzeyde tutmaktır. Çocuğunuzu motive etmek ve fikirleri ve kavramları ona zorla kabul ettirmek farklı şeylerdir.

Bunu anladıktan sonra, çocuğun tek bir bakış açısına sahip olmasını önlemek için sağlıklı sınırlar çizmek gerekir. Çocuklar onlardan ne beklediğinizi bilmelidir böylece kendi istekleri ve sizin beklentileriniz arasındaki farkı ayırt edebilirler.

Öte yandan, sınır çizmenin zorlayıcı davranışları azaltmak veya bunları önlemek için de faydalı olduğunu göz önünde tutmak gerekir. Sınırlar, çocukların güven duygusunu artırır ve sağlıklı riskleri almak için onları teşvik eder.

oyun oynayan çocuklar

2. Sorumluluklar

Çocuklara eylemlerinin ve davranışlarının sorumluluğunu almayı öğretmek, hatalarını fark etmelerini, kendilerini geliştirmelerini ve hatalar karşısında pes etmemelerini sağlayacaktır.

Ayrıca, özgüvenleri sağlam olacaktır ve eğlenceli ruh hallerini ve enerjilerini diğer çocuklara da geçireceklerdir. Eğer çocuğunuza sorumluluk verirseniz, onu olumlu davranışlar, eylemler ve seçimler aracılığıyla yenilikçi bir şekilde eğitmiş olursunuz.

Sorumluluk duygusu, her eylemin ve kararın sonunda bir gerekçe olmasıdır. Yaptıkları ve söyledikleri şeyler için sorumluluk almanın önemini çocuklarınıza öğretmelisiniz.

3. Onları bilgilendirin

Çocukları yenilikçi yöntemlerle eğitirken önemli olan bir diğer noktaysa, beklentileriniz konusunda çocuğunuzu bilgilendirmenizdir. Bunu, sadece kendilerinden sorumlu olmaları için değil, diğer insanların düşüncelerine ne ölçüde önem vermeleri gerektiğini fark edebilmeleri için yapın.

4. Yönlendirme teknikleri

Rehberlik, sorunları, eylemleri ve doğrudan davranışları çözebileceğiniz bir yöntemdir. Anne olarak, çocuğunuzun olumlu davranışlarını desteklemek için yönlendirme teknikleri kullanmalısınız.

Bu tekniklerin amacı, olumlu ve uyarlanabilir davranışları artırırken zorlayıcı davranışları azaltmaktır. Böylece, çocuğunuza uygun davranışları öğretebilirsiniz, anlaşmazlıkları çözebilirsiniz ve karşınıza çıkan zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.

5. Onları dinleyin ve empati kurun

Yenilikçi eğitim yöntemlerinden bir diğeri ise empatik dinleyiciliktir. Böylece çocuğunuzun düşünme becerilerini geliştirebilir ve güçlendirebilirsiniz.

Ayrıca, çocuğunuzu dinlemek her soruna en iyi çözümü bulmaya yardımcı olur. Empati kurmak, aranızda güven oluşturur çünkü çocuklar söylediklerine önem verdiğinizi hisseder.

Çocukları dinlemek, kendilerini anlaşılır ve saygı gören bireyler olarak hissetmelerine yardımcı olur. Anne olarak, çocuğunuzun mesajlarını tavsiyelere, düşüncelere ve değerlendirmelere dönüştürmediğinizden emin olun.

6. Davranışları ön planda tutmak

Okulda veya çocuğun yaptığı herhangi bir aktivitede, çocuğun elde ettiği sonuçtan ziyade her zaman çocuğun davranışlarını ön planda tutmalısınız.

Belirli bir sonuç beklentisinde olmak, çocuğun beklentileri karşılamasını daha da zor hale getiren bir stres ve baskı hissini de beraberinde getirir. Sürecin, hedefe ulaşmaktan çok daha önemli olduğunu çocuklarınıza mutlaka öğretin.

7. Otoriter olun

Çocuklar belirli bir seviyede otoriteyle büyüdüklerinde, sorumlu ve bağımsız olmayı küçük yaşta öğrenmiş olurlar. Ayrıca saldırgan dürtülerini kontrol etmeyi de öğrenirler ve kendi öz saygılarının başkalarının fikirlerinden etkilenmesine izin vermezler.

Bu ebeveynlik tarzı, uygun sınırlar çizerek, rehberlik aracılığıyla destek olarak ve çocuğa bağımsızlık vererek bir denge kurmayı sağlar.

çocuğuyla konuşan anne

8. Çalışma ve istikrar

Son olaraksa, çocuğunuza çabalarının her zaman değerli olduğunu hissettirin. Hiçbir şeyin çaba göstermeden ve çalışmadan elde edilemeyeceğini, ilk başta zorlanmak mümkün olsa da sonunda tüm çabalara değeceğini çocuğunuza öğretin.

Çalışmak, bizi topluma yararlı bireyler haline getirir. Bu, çocuğa kesinlikle öğretilmesi gereken bir değerdir. Böylece çocuğunuz hedeflerini belirlerken bunları göz önünde bulundurur ve istediğini elde etmek için çabalamaya devam eder.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.