Çocuklarda Saldırganlığı Önlemek İçin 7 Tavsiye

Çocuklarda Saldırganlığı Önlemek İçin 7 Tavsiye

Son Güncelleme: 12 Temmuz, 2018

Şiddetli öfke nöbetleri ve saldırganlık, güçlük çeken çocukların yardım çığlığıdır.

Çocuklarda saldırganlıktan kaçınmanın birçok yolu vardır. Ama hepsinin anahtarı, saldırgan davranışı neyin oluşturduğunu ve ebeveynlerin bir öfke nöbeti karşısında neden kontrolü asla kaybetmemesi gerektiğini bilmektir.

Çocuklarda saldırganlık, basit bir öfke göstergesinden çok daha fazlasıdır ve altta yatan neden hayal kırıklığı, korku ya da üzüntü olabilir. Ebeveynler olarak, çocuklarımızın duygusal gereksinimlerinin farkında olmalı ve gelişmek için onlara ihtiyaç duydukları sağlıklı ve destekleyici ortamı vermeliyiz.

Çocuğunuzun saldırgan olup olmadığını belirlemek için davranışlarını gözlemleyin. Örneğin, çocuğunuz kasıtlı olarak diğer çocuklara, hatta kendi ebeveynlerine fiziksel veya psikolojik zarar verme yollarını araştırıyorsa, bu saldırganlıktır.

Çocuklarda saldırgan davranış kalıplarını tanımlamak için, kasıtlı olarak şiddet içeren eylemlerin dikkat gerektiren bir konunun işaretleri olduğunu unutmayın. Bu tekme, kaşıma, ısırma, çığlık veya küfürlü dili içerir.

Çocuğun saldırgan davranışlarını yönetmesine yardım etmenin birçok yolu vardır.

Çocuklarda saldırganlıktan kaçınmak için yedi ipucu

1. Güven atmosferi yaratın

Çocuğunuzla iletişim kanallarını açmaya çalışın. Evde güven ve saygı ortamı yaratın. Bu sayede çocuğunuz eleştirilmekten ya da ceza almaktan korkmadan duygularını özgürce ifade etme güvenine sahip olacaktır.

Bu tanıdık ve güven verici ortam, çocuğunuzun duygularını ifadesine izin verecektir. Kendi evlerinin güvenliğinde gerçekten onları dinleyip anladığınızı hissetmek çocuğunuzun saldırgan davranış biçimlerini geride bırakmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuz duygularını ifade etmeye başlarsa, bazen sinirlenmenin veya öfkelenmenin çok normal olduğunu açıklama şansından yararlanın. Ayrıca şiddetin sorunları çözmek adına hiç işe yaramadığına dikkat çekin.

Çocuklarınızın değerlerini ve güçlü yönlerini güçlendirin. Duygularını uygun bir şekilde ifade etmeyi öğretin. Onları başarılarından ötürü övmek, kendilerini başarılı hissettirmek için bir yoldur.

çocuklarıyla konuşan ebeveynler

2. Saldırganlıklarının kaynağını bulun

Saldırganlığı yok etmek için, küçüğünüzün nasıl davrandığını izleyerek işe başlayın.

Buradaki fikir, çocuğunuzun saldırgan davranışının nedenlerini tanımlamaktır. Keşfettiğiniz şeyler sizi şaşkına çevirebilir. Çocuklarda yaygın bir saldırganlık nedeni düşük benlik saygısıdır.

Çocuğunuzun küçük bir erkek kardeşin veya kız kardeşin gelişine tepki gösterdiğini de öğrenebilirsiniz. Onu sevmediğinizi veya umursamadığınızı hissettiğinde, tüm yanlış yollarla dikkatinizi çekmeye çalışıyor olabilirler.

3. Saldırgan davranışları ele almak için derhal harekete geçin.

Çocukların saldırganlığı, etrafındakileri, özellikle diğer çocukları etkilediğinde, müdahale gereklidir. Bu noktada çocuğunuza ulaşmalısınız. Aksi takdirde, saldırgan davranışları gelecekte onların akranları tarafından reddedilmesine neden olabilir.

Çocuğunuzun duygularını sağlıklı bir şekilde yönlendirmesine yardımcı olmak, saldırgan davranışlar yerine daha akılcı davranışlara başvurmalarına izin verecektir. Çocuğunuzu hafife almayın: Sorunun daha kötüye gitmesini beklemek, yalnızca harekete geçmeyi zorlaştıracaktır.

Çocuğunuzun sinirlendiğini görür görmez müdahale edin. Çocuklarınızdan birinin kardeşlerine, diğer çocuklara ya da bir yetişkine vurduğunu veya onu ısırdığını fark ederseniz, hemen davranışlarına son verin. Çocuğunuzun bunun yardımcı olmadığını görmesini sağlayın.

4. Her günü başarılı kılmak için bir yol bulun

Hepimiz kelimelerin bizim üzerimizde sahip olduğu gücü biliyoruz. Nazik bir söz güven inşa ederken, kaba bir söz bunun tam tersi etkiyi oluşturur.Çocuklarınızı duygusal zeka ile büyütmenin gelecekteki beklentileri için ne büyük katkıda bulunabileceğini bir hayal edin.

Çocuklarda saldırganlığa yardımcı olmak için, pozitif değerleri güçlendirin. Çocuğunuza duygularını uygun bir şekilde ifade etmesini öğretin. Onları başarılarından dolayı övün. Kendilerini başarılı hissettirin.

Bunu yapmanın iyi bir yolu da, çocuğunuzu verdiği çaba ve sonuçları için övmektir . Çocuğunuz sabah yatağını düzelttiğinde, onlara ne kadar iyi bir iş çıkardıklarını söyleyin.

İşlerini takdir ettiğinizi bilmelerini sağlayın. Düzeltmeniz gereken bir şey varsa, sıkı çalışmalarından ötürü onu övme fırsatını kaçırmayın. Bu şekilde, çocuğunuz geri bildiriminize daha açık olacaktır.

5. Çocuğunuz için bir rol modeli olun

Ebeveynler çocuklarına karşı asla saldırgan olmamalıdır. Çocuğunuza bağırırsanız, söyleyeceğiniz şeyleri daha az anlayacaklardır.

Bağırmak ya da sert sözler, çocukları sadece savunmasız hale getirecektir. En kötüsü, çocukların böyle bir ortamda büyüdüğü zaman, bunların kendilerini ifade etmenin doğru yolu olduğunu varsaymaları olacaktır.

Eğer çocuklar ebeveynlerinin konuşmak yerine bağırdığını ve her tartışmayı yumruklarını masaya vurup öfkeyle kapıları çarparak bitirdiklerini görürlerse, gelecekte sabırları tükendiğinde taklit edecekleri şey tam da bu olur.

Bu sebeple, çocuğunuzun ondan beklediklerinizi açıkça görebilmesi için ebeveyn olarak aynı şeyleri uygulamanız çok önemlidir.

uçurtma ve çocuk

6. Saldırganlık nöbetleri karşısında sakin kalın

Çocuğunuz bir aile üyesi ya da arkadaşına karşı saldırgan davrandığında onu durdurun ve o kişiden ayırın. Biraz yalnız zaman geçirmek çocuğun yaptığı şey hakkında düşünmesine izin verecektir.

Çocuğunuz size karşı saldırgansa onu yalnız bırakın. Bunun bastırılmış bir duygunun patlaması olduğunu unutmayın. Çocuk sakinleşene kadar ona laf anlatmak imkansız olacaktır.

Öfke anı geçince çocukla konuşup davranışının kabul edilmez olduğunu açıklayın. Odasında düşünmesi için biraz zaman verin. Belli tedbirler gerekliyse, en kısa sürede bunları uygulayın.

7. Yardıma ihtiyacınız varsa bir uzmana başvurun

Bu tavsiyeleri uyguladığınız hâlde çocuğunuz saldırgan davranmayı sürdürüyorsa bir çocuk terapistiyle konuşma zamanı gelmiş demektir. Uzmanlar saldırgan davranışın nedeninin belirleyerek ailenize yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Train, A. (2001). Agresividad en niños y niñas: ayudas, tratamiento, apoyos en la familia y en la escuela (Vol. 158). Narcea Ediciones.
  • Martínez, J. W., & Duque Franco, A. (2008). El comportamiento agresivo y algunas características a modificar en los niños y niñas. https://digitk.areandina.edu.co/handle/areandina/224
  • Zárate, L. O., & Luna, E. R. (1999). Comportamiento agresivo en niños preescolares. Enseñanza e Investigación en Psicología, 4(2), 327-339. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA116035871&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=01851594&p=IFME&sw=w
  • Garaigordobil Landazabal, M. (2004). Intervención psicológica en la conducta agresiva y antisocial con niños. Psicothema, 16(3). https://www.redalyc.org/html/727/72716315/
  • Noroño Morales, N. V., Cruz Segundo, R., Cadalso Sorroche, R., & Fernández Benítez, O. (2002). Influencia del medio familiar en niños con conductas agresivas. Revista cubana de Pediatria, 74(2), 138-144. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312002000200007
  • Verona, J. A. G., Pastor, J. F., De Paz, F., Barbosa, M., Macías, J. A., Maniega, M. A., … & Picornell, I. (2002). Psicobiología de las conductas agresivas. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 18(2), 293-303. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28511

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.