Çocuklarda Astım Olduğuna Dair 9 Belirti

Astım çocuklar arasında yaygın görülen en kronik hastalıktır. Bu hastalığı, nasıl tanımlayabileceğinizi bilmek ortaya çıkan komplikasyonları kontrol etmenize ve çocuğunuzun normal bir hayat sürdürmesine yardımcı olacaktır.
Çocuklarda Astım Olduğuna Dair 9 Belirti

Son Güncelleme: 07 Nisan, 2019

Hızlı harekete geçmek ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek adına çocuklarda astım belirtilerini tanımak oldukça önemlidir.

Ebeveynler için çocuklarının güçlükle nefes aldığını görmekten daha endişe verici bir şey yoktur. Çocukluk dönemi astımı bunun sebeplerinden biri olabilir. Bu kronik hastalık, solunum yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olarak hava geçişini zorlaştırır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çocuklarda astım yaygın görülen en kronik hastalıktır. Tedavisinin olmaması ile birlikte semptomlar kontrol edilebilir. Eğer dikkat edilirse çocuk normal bir hayat sürdürebilir.

Sebebi tam olarak bilinmesede, soğuk hava, alerjenler, sigara dumanı ya da bu tarz belli başlı bazı koşullar astımı tetikleyebilir.

“Çocuklarda astım belirtileri bireyden bireye farklılık gösterebilir.”

Çocuklarda astım tedavisi 2 tür ilaç gerektirir. Bazıları krizi durdurmaya ve astım belirtilerinin hemen hafiflemesine yardımcı olurken diğerleri durum üzerinde uzun süreli kontrol sağlar ve başka problemlerin ortaya çıkmasını önler.

Çocuklarda Astım Belirtileri

  1. Nefes almakta güçlük çekmek. Çocuklarda astım belirtilerinden biri nefes almakta güçlük çekmesidir. Astım krizi geçirirken solunum yolları daralır. Çocuk için nefes almak ve vermek zor bir hale gelir. Nefesleri tıkanır ve normalden daha hızlı nefes almaya başlarlar. Bu durumlarda göğüs ve boyun bölgesi içe doğru göçebilir. Nefes almakta da zorluk çektiği için çocuk anksiyete geçirebilir ki bu da nefes almasını daha çok zorlaştırır.
  2. Hırıltılı solunum. Hırıltılı nefes almak çocuklarda astım belirtilerinden biridir. Çocuğunuz nefes alırken hırıltılı sesi duyabilirsiniz. Dışarı nefes verirken daha duyulabilir bir hale gelir. Ses küçük bir ıslık gibi başlar ve astım atağı kötüleştikçe artar. Bu durum, hastalığın en belirgin semptomlarından biridir. Islık sesi, çıkmaya çalışan havanın geçtiği yer dar olduğu zaman meydana gelir.
  3. Öksürük. Çocuklarda astım belirtilerinden bir diğeri öksürüktür. Bazen bu, tek belirti bile olabilir. Eğer çocuğunuz hasta olmadığı halde ya da başka bir etken yokken öksürüyorsa bu durum karşısında dikkatli olmalısınız. Ek olarak eğer öksürükler çocuğunuzu gece uykusundan kaldırıyor, uykusuna engel oluyor ya da fiziksel aktiviteden sonra ortaya çıkıyorsa bunlara da dikkat etmeniz gerekir. Öksürük kuru ya da normal olabilir.
  4. Yorgunluk. Ortada bir sebep yokken sürekli bitkin olan çocuklarda astım olabilir. Nefes alma zorluğunun sebep olduğu düşük oksijen, kana ve kaslara daha az oksijenin ulaşmasına neden olur. Bu da vücudun daha ağır işlemesine neden olur ve çocuk kendini yorgun hisseder.

Astım Varlığına İşaret Eden Diğer Belirtiler

  1. Göğüste baskı hissi. Göğüste sıkışma hissi çocuklarda astım belirtilerinden biridir. Eğer çocuk ağrıdan şikayetçiyse ya da göğsünü saran bir iple sanki sıkıştırılıyor gibi bir baskı hissediyorsa bu astımın göstergesi olabilir.
  2. Burun kanadı solunumu. Çocuklarda astım belirtilerinden bir diğeri, özellikle küçük çocuklarda görülen burun kanadı solunumudur. Çocuk nefes alıp verirken burun deliklerini açıp kapatır.
  3. İç çeker gibi derin nefes almak. Derin nefes aldıktan sonra nefes vermenin normalden daha uzun sürmesi durumudur. Eğer çocuk sürekli olarak iç çekiyorsa bu, astımın sebep olduğu nefes alma zorluğuna işaret olabilir.
  4. Boğaz temizleme. Rahatsızlık hissinden dolayı sürekli olarak boğazlarını temizliyorlarsa bu, çocuklarda astım belirtilerinden biri olabilir.
  5. Koyu halkalar. Göz altındaki koyu halkalar da astım belirtilerinden biri olabilir.

Kişiye Bağlı Değişkenler

Çocuklarda astımın belirtileri bireyden bireye farklılık gösterebilir. Saydığımız belirtilerden birçoğunu, hepsini ya da yalnızca birini gösterebilirler.

Bazı çocuklar sık sık astım krizi geçirebilirken bazıları ise yalnızca bir tetikleyici etken olduğunda geçirebilir. Bazen de belirtiler soğuk algınlığı semptomları ile karıştırılabilir.

Teşhis konulabilmesi için doktorunuz, çeşitli solunum sistemi testleri yapacaktır. Ayrıca aile sağlığı geçmişinizi ve çocukta görülen belirtileri de değerlendirecektir. Yapmanız gereken, çocukta bu belirtiler varsa tetikte olmak ve bir uzman görüşü alarak astım olup olmadığını kesinleştirmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.