Çocukların Öfke Nöbeti Geçirme Sebepleri
Birçok ebeveyn, çocukları öfke nöbeti geçirince endişelenir. Bununla beraber, ebeveynlerin çocuklarını sakinleştirmek ve gelecekte öfke nöbeti geçirmelerini önlemek için kullanabileceği belli yöntemler vardır.
Çocukların öfke nöbeti geçirmesini önlemek için bunların neden meydana geldiğini anlamak çok önemlidir. Çocuklar büyürken öfke nöbetleri kaçınılmazdır. Bu durumlar, ebeveynlerin sabrını ve becerilerini test eden rahatsız edici durumlardır.
Peki, bu öfke nöbetlerini önlemek için neler yapılabilir? Bu gibi durumlarla karşı karşıya geldiğinizde nasıl tepki vermelisiniz?
Öfke nöbetleri, pek çok sebepten dolayı meydana gelebilir. Örneğin, çocuklar ebeveynleri onlara çok istedikleri bir şeyi vermeyi reddettiğinde öfke nöbeti geçirebilirler. İstedikleri şey bir oyuncak, arkadaşlarıyla oyun oynamak ya da sizin onu götürmek istediğiniz bir yere gitmemek olabilir.
Çocuklar öfke nöbeti geçirmeye alışınca her zaman bir sebep bulabilirler. Bunu yapmak, amaçlarına ulaşmalarını sağlıyorsa özellikle yapmaya devam ederler.
Çocuklar neden öfke nöbeti geçirir?
Ne kadar çelişkili gözükse de öfke nöbetleri çocukların duygusal gelişiminin bir parçasıdır. Çocuklar bunu yaşamaya genellikle çevreleriyle aktif olarak etkileşime geçtikleri bir ve dört yaşları arasında başlar.
Çocuklar istediklerini elde edememekle ilgili huzursuzluk ve endişe hissettiklerinde öfke nöbetleri geçirirler. Olumsuz hislerini kontrol edemezler ve bu da onların “patlamasına” yol açar.
İşte çocukların öfke nöbeti geçirmesine sebep olan yaygın nedenler:
- Bir oyuncak ya da başka bir şey istemeleri.
- Yemek yemek ya da yatmak istememeleri.
- Ebeveynlerinden hak ettikleri ilgiyi görmediklerini düşünmeleri.
- Sıkılmaları ya da yorulmaları.
- Küçük bebekler için, aç olmaları, uykuları gelmesi ya da ağrıları olması.
- Çocuklar ayrıca bisiklete binmek gibi bir amaçlarına ulaşamadığında da öfkelerini dışavurabilirler.
Ebeveynler öfke nöbetlerini nasıl sakinleştirebilir?
Deneyimli ebeveynler bu gibi durumlarla nasıl başa çıkacaklarını bilirler. Öte yandan, tüm çocuklara aynı şekilde davranılmaması gerekir. Ayrıca, ilk kez ebeveyn olan birçok insan uzun süre boyunca çocuklarının öfke nöbetlerini sakinleştirecek bir yol bulamamışlardır.
İşte bu gibi durumlarla en iyi şekilde başa çıkmanız için birkaç tavsiye:
Soğukkanlılığınızı koruyun
Yüksek stres içeren bu anlarda yapmanız gereken ilk şey sakin kalmaktır. Çocuğunuza istediği şeyi hemen vermeyin. İnanması güç olsa da çocuklar bir noktada yorulacak ve sizin onun davranışını düzeltmek için aksiyon almanıza izin verecektir.
Dikkat! Bu çocuğunuzu görmezden gelmeniz anlamına gelmez. Aksine, onunla sakince konuşarak onu mantıklı davranmaya davet etmelisiniz.
Eğer kontrolünüzü kaybetmeye başlarsanız, durumu daha da stresli hale getirmiş olursunuz. Duruma stres katmak, hem kendi iyiliğiniz hem de çocuğunuzun iyiliği için yapmak isteyeceğiniz son şeydir.
Diyalog ve empati
Diyalog ve empati, bu gibi durumlarda işe yarayan iki araçtır. Eğer çocuğunuzu sakinleştirmeyi başarırsanız ona neden öfke nöbeti geçirdiğini sorun. Çocuğunuzun açıklamasından sonra, kendi bakış açınızı ve kararınızın arkasındaki nedenleri açıklayın.
Bu araçlar ayrıca öfke nöbetlerini önlemek için de çok iyidir. Bu sayede, bir daha çocuğunuzun istediği bir şeyi reddetmeniz gerektiğinde sebeplerini daha iyi anlamasını sağlamış olursunuz. Bir süre sonra, çocuğunuzun davranışlarında olumlu yönde bir değişim olduğunu görürsünüz.
Çocuğunuzu sessiz bir yere götürün
Eğer halka açık bir alandaysanız çocuğunuzu sakinleşebileceği sessiz bir yere götürün. Daha sonra, ona sarılın ve bakış açınızı anlatmaya çalışın. Bu yöntem, stresli durumların etkisini azaltmak için çok faydalıdır. Ayrıca, çocuğunuzun hava almasını ve sakinleşmesini sağlar.
Kontrolü ele alın
Örneğin, çocuğunuz bir süpermarkette öfke nöbeti geçirirse, ona kontrol sahibi olanın siz olduğunuzu hissettirmeniz gerekir. Çocuğunuza öfke nöbetlerinin istediklerini elde etmek için iyi bir yol olmadığını öğretmelisiniz. Hatta, nöbetin geldiğini öngörerek çocuğunuza önceden bunun işe yaramayacağını söyleyebilirsiniz.
Ayrıca, ebeveynlerin çocukların öfke nöbeti geçirmesinin farklı sebeplerini de göz önünde bulundurması gerekir. Eğer bir çocuk açlık, yorgunluk ya da ilgi eksikliğinden dolayı öfke krizi geçiriyorsa, ebeveynler onun bu temel ihtiyaçlarını karşılamalıdır.
Öfke nöbetleri, genellikle bir ve dört yaşları arasında başlar.
Öfke nöbeti nasıl önlenir?
İmkansız gibi gözükse de öfke nöbetleri önlenebilir ve hatta tamamen bitirilebilir. Peki ya nasıl?
Öncelikle, çocuğunuzun sizin koyduğunuz kuralları anlamasını sağlamanız gerekir. Doğru diyalog kurarak, ona her zaman her istediğini elde edemeyeceğini anlatmanız iyi olacaktır. Eğer özel bir şey istiyorsa bunu istemenin yapıcı ve sakin bir yolunu bulmayı öğrenmelidir.
Çocuklar istediklerini elde edememekle ilgili huzursuzluk ve endişe hissettiklerinde öfke nöbetleri geçirirler.
Öte yandan, çocuğunuzu hak ettiğinde ödüllendirmek de gereklidir. Örneğin, eğer çocuğunuz bir akraba ziyaretinde ya da alışverişte uygun şekilde davranırsa ona iyi davranışını takdir ettiğinizi belli etmelisiniz. Bu sayede, çocuğunuz değerli hissedecektir ve iyi davranışlarının görüldüğünü bilecektir.
Son olarak, ebeveynlerin çocuklarının öfke nöbetlerinin arkasındaki belli sebepleri değerlendirmesi gerekir. Bu sebepler belirlendiğinde uygun çözümler de daha kolay bulunur.
Ebeveynler olarak çok katı olmamalısınız. Bununla birlikte, çocuğunuzun davranışlarında olumlu değişiklikler yapmak için çaba göstermeniz gereklidir. Bu sayede, çocuğunuz da birlikte yaşamanın ve toplum içinde uygun davranmanın önemini anlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pearce, J. (1995). Berrinches, enfados y pataletas. Soluciones comprobadas para ayudar a tu hijo a enfrentarse a emociones fuertes. Barcelona: Paidos.
- Sáez Ruiz, D. (2000). La psicología al alcance de los padres. Consejos para papá y mamá. Valencia: Ed. Promolibro.
- Vallejo, M. P. (2010). Las Rabietas. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf