Çocuklarınızla Ne Zaman Pazarlık Yapmalısınız?

Otoritelerine saygı duyulduğu sürece ebeveynler çocuklarıyla pazarlık edebilir. Bu yazıda, bu tür durumlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda birkaç ipucu vereceğiz.
Çocuklarınızla Ne Zaman Pazarlık Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 11 Eylül, 2019

Günün yarısını evde emir vermekle ve tartışmakla mı geçiriyorsunuz? Birçok anne-baba, oldukça fazla bir zamanını “yatağa git!” ve “akşam yemeğini bitir!” diyerek geçiriyor. Bu açıklamalar çocuklarda ve ergenlerden farklı tepkiler tetikleyebilir. Peki çocuklarınızla ne zaman pazarlık yapmalısınız? Ne ölçüde teslim olabilirsiniz?

Aşırılık ve otorite eksikliği olumsuz sonuçlara neden olabilir. Ilımlı olmak, çocuklarınızı eğitmek ve evde sağlıklı bir ortam sağlamak için anahtardır.

Pazarlık yapmak, çocuklarınız için öğretici bir deneyim olabilir. Büyüdükçe ekip çalışması ve kendi görüşlerinden farklı bakış açılarını nasıl anlayacakları hakkında dersler alacaklardır.

Çocuklarınızla ne zaman pazarlık yapmalısınız?

Çocuklar ve gençler genellikle kararlarınıza karşı çıkmaya çalışacaktır. İradenizi test edecekler ve düşüncenizi mümkün olan her şekilde değiştirmeye çalışacaklar. Bazı durumlarda istediklerini elde etmek için öfke, gözyaşı veya duygusal manipülasyon kullanacaklar.

Bu şartlar altında, ebeveynlerin kurallarına saygı göstermeleri ve sebeplerini meşrulaştırmaları önemlidir. Empati ve anlayış göstermek, çocukların sizinle aynı fikirde olmasalar bile, biraz daha olumlu tepki vermesini sağlayabilir.

Bununla birlikte, çocuğunuzun ifade ettiği tercihlerini mantıklı bulduğunuzda teslim olabileceğiniz bazı zamanlar da vardır. Müzakere edilecek husus konuyla ilgili değilse (olumsuz anlamda) ve müzakere her iki tarafa da yarar sağlıyorsa, bunu yapmaktan çekinmeyin.

Bir ailede, hayatta da olduğu gibi, sizi çevreleyen insanlarla pozitif ilişkiler kurmak faydalıdır.

Kilit nokta, görüşlerini dikkate aldığınızı hissettirirken, otoritenizi yıkmayan bir çözüm bulmaktır. Asla pazarlığa açık olmaması gereken birçok durum olduğunu belirtmek de önemlidir. Bu durumlar çatışmalara yol açmamalıdır.

Çocuklarımızın uygunsuz davranışlarıyla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek ebeveynler olarak bizim görevimizdir.

çocuğuyla pazarlık yapan anne

Çocuklarınızla pazarlık etmek için faydalı stratejiler

Çatışmanın boyutunu azaltın

İlk adım, çocuklarınızla aynı fikirde olduğunuz konuları belirlemektir. Bazen tartışmalı konular düşündüğünüzden de daha küçüktür. Her zaman tam bir muhalefet konusu değildir.

Durumun olumlu yönleri üzerinde anlaşarak, duygusal bağlar güçlendirilir. Bu strateji özellikle gençlere gelince yararlıdır.

Bakış açınızı açıklayın

Çocuğunuzun hemfikir olmadığı bir karar verirken, argümanlarınızı net bir şekilde açıklamaya çalışın. Görüşlerini memnuniyetle kabul etmese de, adil davrandığınızı ve sadece otoritenizi kullanmaya çalışmadığınızı bilecekler.

“Gevşeklik çoğu zaman eleştirilir, ancak ebeveynlik yapmak kolay bir iş değildir ve eğer bazıları kural eksikliğinden ötürü, diğerleri aşırı kuraldan ötürü kabahat işlerse, çocuklarından itaatkar, iyi niyetli, zeki, mükemmel olmalarını isterse! Ebeveyn olarak çocuğumuzdan bu kadar çok şey talep etmeli miyiz? ”
-Maye Ruis–

Düşünmek ve cevap vermek için zaman ayırın

Küçük çocuklar bazen on dakikadan az bir sürede on farklı şey isteyebilir. Zaman zaman, ilk verilecek cevap hayırdır. Ancak, analiz etmek ve daha sonra tutarlı bir şekilde yanıt vermek en iyisidir. Derin bir nefes alın, kararınızı vermeden önce artılarını ve eksilerini düşünün.

Kabul edilemez davranışlara yenik düşmekten kaçının

Çocuklar size öfke krizleriyle, kötü sözlerle, çığlıklarla ve gözyaşlarıyla baskı yapmaya çalışabilir. Ancak, asla pes etmemek önemlidir.

Gerektiğinde, olumsuz tutumları için üzerinde anlaşmaya varılan düzeltici önlemleri de uygulamanız gerekir. Öfke nöbetlerinden birine yenik düşerseniz, kararlarınızı değiştirmek için daima bu yönteme başvururlar.

annesini dinleyen çocuk

Kontrolün sizde olduğunu hatırlayın

Bir ebeveyn olarak, çatışmaları çözme ve uygun gördüğünüz kararları verme pozisyonundasınız. Çocuklarınızın güvenliğini ve eğitimini kollamak sizin işiniz. Kararlarınızla onları memnun etmediyseniz suçlu hissetmeniz için hiçbir sebep yoktur.

“Her iki tarafın da bundan olumlu bir şekilde fayda sağlaması durumunda bir sorunu müzakere etmek sorun değildir.”

Çocuklarla müzakere etmek, gerçekleri değerlendirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca onlara akıllıca kararlar vermeyi öğretebilir.

Müzakereler, farklılıklarını, en çok sevdikleri insanlarla çatışmaya başvurmadan çözebileceklerini göstermektedir. Her gün sunduğunuz alternatif çözümlere saygı duymayı ve onlara güvenmeyi öğrenecekler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.