Çocuklukta Kurulan Arkadaşlıkların Uzun Vadede Faydaları

Arkadaşlık hayattaki en değerli armağanlardan biridir. Arkadaşların kahkahaları, anlayışı ve yardımı olmadan hayat çok farklı olurdu. Bundan ötürü çocuklarınıza erken yaşta arkadaşlığın değerini anlatmanız son derece önemlidir.
Çocuklukta Kurulan Arkadaşlıkların Uzun Vadede Faydaları

Son Güncelleme: 20 Kasım, 2020

Çocuklukta kurulan arkadaşlıkların sayısız faydası bulunmaktadır. İnsanlar sosyal varlıklardır. Bizler insan olarak bir toplum içinde yaşar ve gelişmek adına diğerlerinin desteğine ihtiyaç duyarız.

Arkadaşlık insan ilişkileri arasında en sık rastlanan ve bir armağan niteliğinde olan bir bağdır. Ortak ilgi alanları ve değerlerin yanı sıra, anlayış ve güven de arkadaşlığın spontane ve doğal yollarla kurulmasını sağlayan özelliklerdir.

Çocuklukta kurulan arkadaşlıkların değerini öğrenmek adına yazımızı okumaya devam edin.

Çocuklukta Kurulan Arkadaşlıkların Uzun Vadede Faydaları

Erken yaşlardan itibaren sosyal ilişkiler içerisinde kendine yer edinen, akrabaları ve akranlarıyla etkileşim kurabilen çocuklar bazı avantajlara sahip olurlar. Şüphesiz ki bu çocuklar iletişim becerileri kazanmak ve geliştirmek konusunda hayata bir sıfır önde başlarlar.

Diğerleriyle candan ve iş birlikçi bir şekilde arkadaşça etkileşim kurma durumu iki yaş civarında ortaya çıkar. Çocuklar içgüdüsel olarak ebeveynleriyle empati kurmakla birlikte, iki yaşından itibaren diğer insanlarla da ilişki kurmaya başlarlar.

Gülümseyen üç kız

6 yaş civarına gelip okula başlayana dek çocuklar “en yakın arkadaşım” diyecekleri bir arkadaş edinmeyebilirler. Sınıf arkadaşlarıyla beraber çalışıp oyun oynadıkları dönemde kurdukları ilişkiler onların bu tarz gruplandırmalar yapmalarına yardımcı olur.

Çocuklukta kurulan arkadaşlıkların bariz avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Çocukların daha sosyal ve dışa dönük olmasına yardımcı olur.
  • Özgüvenlerini geliştirir.
  • Paylaşmayı, iş birliği yapmayı ve birbirlerine saygılı olmayı öğrenirler.

Gerçek bir arkadaşa sahip kişiler, kendilerinin iki ruha sahip olduklarını söyleyebilirler.

-Arturo Graf-

Çocuklar Arkadaşlık ve Sosyal İlişkiler Kurmaya Nasıl Teşvik Edilir?

Çocukların çok aktif bir hayal güçleri olduğuna dair şüphe yok. Öyle ki tek başlarınayken dahi eğlenebilirler. Kurdukları arkadaşlıklar sayesinde eğlenmenin yanı sıra, yetişkinlikte de faydalanabilecekleri şekilde toplum içinde nasıl davranılacağını da öğrenirler.

Çocuklukta kurulan arkadaşlıkların faydalarından bazıları liderlik, takım çalışması, birlik beraberlik, farklılıklara karşı anlayışlı olma konularında deneyim kazanma ve çeşitliliklere uyum sağlayabilmektir.

Dolayısıyla ebeveynlerin çocuklarını arkadaşlık ve sosyal ilişkiler kurmaya teşvik etmeleri gerekir.

Peki ebeveynler çocuklarının daha fazla sayıda ve daha kaliteli arkadaşlık kurması için neler yapabilirler? Bu konuda sizler için bazı ipuçlarını derledik:

  • Çocuğunuzla arkadaşlığa dair konuşmaya başlayın. Onlara bunun önemini açıklayın. Arkadaşlığın yararlarından bahsederek, bunun hayatlarına nasıl bir neşe katacağından söz edin.
  • Çocuğunuz size arkadaşlarından bahsettiğinde onları dinleyin ve onlara bu konuda rehberlik edin. Bir rehber olarak arkadaşlık ilişkilerinde anlayışlı ve iş birlikçi olmalarını sağlayın.
  • Onu arkadaşlarıyla kaliteli zaman geçirmesi için destekleyin. Evinizde ya da bir parkta çocuğunuzun arkadaşlarıyla oynaması için bir gün organize edebilir ve arkadaşlarıyla sık sık görüşmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla düzenli olarak vakit geçirmesi onlarla daha sıkı bağlar kurmasını sağlayacaktır.
  • Arkadaşlarıyla yaşayabileceği sorunları çözmesi için ona yardımcı olun. Bu durumu ona affedici ve anlayışlı olmak gibi değerleri öğretmek için kullanabilirsiniz.
Çocuklukta kurulan arkadaşlıklar

Dışlama ve Zorbalığın Ne Kadar Yanlış Olduğunu Anlatmayı Da İhmal Etmeyin

Son bir öneri olarak, akranlar arası arkadaşlıklarda çocukların ve ergenlerin dışlanma, reddedilme, zorbalık gibi sorunlarla karşı karşıya olabileceklerini de belirtmek istiyoruz.

Bu oldukça acı verici bir konu olmakla birlikte, çocuklarımıza başkalarına saldırdıklarında ve onları dışladıklarında bunun duygusal ve psikolojik olarak oldukça büyük hasarlar verebileceğini anlatmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra, böyle bir sorunla karşılaşırlarsa kendi başlarına bununla nasıl başa çıkacaklarını da bilmeleri gerekiyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Arias Martínez, B. y Fuertes Zurita, J. (1999). Competencia social y solución de problemas sociales en niños de educación infantil: un estudio obser- vacional. Mente y Conducta en situación educativa. Revista electrónica del Departamento de Psicología. Universidad de Valladolid, 1, (1), 1-40.
  • Bandura, A. y Walters, R. (1974). Aprendizaje social y desarrollo de la personalidad. Madrid: Alianza.
  • Lacunza, A. B., & de González, N. C. (2011). Las habilidades sociales en niños y adolescentes. Su importancia en la prevención de trastornos psicopatológicos. Fundamentos en humanidades, 12(23), 159-182. https://www.redalyc.org/pdf/184/18424417009.pdf
  • Michelson, L., Sugai, D., Wood, R. y Kazdin, A. (1987). Las habilidades so- ciales en la infancia: Evaluación y tratamiento. Barcelona: Martínez Roca.
  • Ovejero Bernal, A. (1998). Las habilidades sociales y su entrenamiento en el ámbito escolar. En F. Gil y J. León (comp.) Habilidades sociales. Teoría, investigación e intervención (pp. 169-185). Madrid: Síntesis Psicológica.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.