Kardeş Kıskançlığı ve Kaçınmak için 5 Tüyo

Kardeş Kıskançlığı ve Kaçınmak için 5 Tüyo

Son Güncelleme: 19 Şubat, 2019

Kardeş kıskançlığı son derece normal bir şeydir. Hatta, kardeşler arasında kıskançlık çocuk gelişiminde sınıflandırılmış bir evredir. Normalde yeni bir kardeş doğduğunda ve büyük kardeş iki ila beş yaşındayken gerçekleşir.

Psikologlar kardeş kıskançlığının iki şekilde ortaya çıkabileceğini söylemektedir. İlk şekil büyük kardeşlerin küçük kardeşlere yönelik hissettikleri kıskançlıktır. İkincisi ise küçük kardeşlerin büyük abi veya ablalarına karşı hissettikleri kıskançlıktır.

En tipik formu büyük kardeşin küçük kardeşlerine karşı kıskançlık hissetmesidir. Bu gerçekleştiğinde büyük kardeş davranışlarını geriletmeye başlar. Başka bir deyişle daha çocuksu davranışlar benimseyerek küçük kardeşi taklit etmeye başlar.

Büyük çocuk yeni kardeşin gelişine adapte oldukça ve büyüyerek yeni şeyler öğrenmeye başladığında bu semptomlar ortadan kaybolur veya yavaş yavaş yok olmaya başlar.

Fakat en büyük çocuğunuz küçük bir kardeşe adapte olma sürecinin en hassas aşamasında olabilir. Eğer öyleyse aşağıdaki tavsiyelere kulak asmanız iyi bir fikir olabilir:

Bütün çocuklarınızla bağınızı kuvvetlendirin

Yeni bebek gelmeden önce en büyük çocuğunuzla açık ve dürüst bir biçimde konuşun. Çocuklar yetişkinlerin zannettiğinden çok daha fazla şeyi anlamaktadır.

Ayrıca, çocuklara eşit davranılan, açık ve konuşkan ebeveynlik modellerinin olduğu evlerin kardeş kıskançlığı yaşama oranının çok daha düşük olduğu kanıtlanmıştır.

kardeş kıskançlığı

Yeni kardeşin doğumundan önce sağlam bir ebeveyn-çocuk bağı olduğunda daha sonraki zamanlarda kardeş kıskançlığı nedeniyle anneyle yüzleşme riski daha azdır.

Anlamaya çalışın

Bebeğin doğumunu takiben küçük çocukların heyecanlanması normaldir, hatta geceleri daha gergin olmaları ve uykuya dalmalarının zorlaşması da mümkündür.

Eğer çocuğunuz hala bağlanma evresindeyse daha az bağımsız ve daha az güvende olmalarından ötürü desteğe ihtiyaç duymaları mümkündür. Çocuğunuza yemek saatinde yardım edin, onunla vakit geçirin ve birlikte oyun oynayın.

Eğer küçük bir çocuğunuz varsa ve bunun gibi bir dönemden geçiyorsa bunun kıskançlık olduğunu varsaymayın. Tam tersine çocuğunuzun kavrama yeteneğinin güçlü olduğunu ve dikkatinizin artık bölünmüş olduğunu farkettiğini anlamaya çalışın.

Büyük çocuğunuzdan yeni doğana bakmak için yardım etmesini isteyin

Bazen çocuklar sadece meraklıdır ve yeni kardeşlerinin gelişiyle alakalı her şeye dahil olmak isterler. Bu nedenle diğer çocuğu da doğumdan önce bebekle ilgili şeylere dahil etmek iyi bir fikirdir.

Örneğin, hamileyken yeni bir kardeş sahibi olmanın nasıl bir şey olacağına dair çocuğunuzla konuşun. Odanın ne renk olması gerektiğine dair fikrini sorun veya isim seçimindeki fikrini danışın. Büyük çocuğunuzun devamlı bir şekilde ailenin önemli bir üyesi gibi hissetmesi çok önemlidir.

Bebek doğduğunda ise diğer çocuğunuzu yenidoğanın bakımıyla alakalı bazı işlere katılmak için davet edin. Eskisi gibi onunla vakit geçirmeniz önemlidir fakat aynı zamanda bu andan itibaren yeni kardeşin hayatlarınızda büyük bir yer kaplayacağının farkına varması da önemlidir.

kardeş kıskançlığından kaçınmak

Çocukları karşılaştırmaktan kaçının

İki kardeşi karşılaştırmamaya çalışın. Birçok masum yorum diğer çocuğun kendini kötü hissetmesine ve kardeş kıskançlığının beslenmesine neden olacaktır.

Çocuklar büyüdükçe her çocuğun iyi olduğu yönlerine odaklanmayı öğrenin, böylelikle her biri iyi yönlerinin farkına varacak ve kendilerini sağlıklı bir biçimde tanımlamayı öğrenecektir.

Kardeş kıskançlığı ebeveyn şevkatiyle azalır

Yeni bir bebek geldiğinde ev rutinleri devamlı bir şekilde değişir. Anne bebeğe (ve karantina aşamasında kendine de) bakmak zorundadır.

Sonuç olarak ilk günler onun için bunaltıcı olacaktır. Bu dönemde baba diğer çocuğun ihtiyaçlarıyla ilgilenmelidir.

Bu şekilde çocuk, anne meşgulken babaya dönebilir, ki bu da pozitif bir şeydir. Bu sadece aile bağlarını kuvvetlendirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuk babasının desteğiyle kendi rutinini koruyabilir.

Sonuç olarak çocuk yeme, uyuma, okul ve yıkanma takvimleri açısından düzeninin bozulduğunu hissetmez.

Çocuk ayrıca ebeveynlerinin de yardımıyla yeni bebeğin gelişinin keyfini de çıkarabilir. Çocuklarınıza eşit davranın, her birine önem verin ve her birine zaman adayın.

Zamanla gerçekten önemli olan şeyler için vakit bulmanın zannettiğinizden de kolay olduğunu göreceksiniz, evde yeni bir bebek olsa da.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.