Engelli Çocuklar İçin Şefkatin Önemi

Engelli çocuklar mutlu bir şekilde büyüyebilmek için ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Bundan ötürü, ebeveynlerinin onlara karşılıksız sevgi göstermesi gerekir.
Engelli Çocuklar İçin Şefkatin Önemi

Son Güncelleme: 02 Temmuz, 2020

Engelli çocuklar için şefkat, büyüme ve gelişme yolculuklarında en önemli olgulardan biridir. Şefkat sayesinde becerilerini geliştirebilir, sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüyebilirler.

Bundan ötürü, ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı bir bağ kurması son derece önemlidir. Diğer bir deyişle, anne babalar çocuklarının özel ihtiyaçlarını karşılamalı, onlara sevgi ve güven dolu bir ortam sunmalı ve güvenliklerini sağlamalıdır.

“Hayattaki tek engel kötü davranıştır.”

-Scott Hamilton-

Engelli Çocuk Sahibi Olmanın Zorluğu

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre engel dediğimiz şey şunları kapsamaktadır:

  • Kişinin vücudunun işleyişinde eksiklik ya da farklılıklar.
  • Bir şeyler yapma, hareket etme ve günlük görevleri yerine getirmede kısıtlamalar.
  • Sosyal katılımda kısıtlamalar.

Engelli olma durumu kişinin bireysel ve sosyal özelliklerini etkiler. Bu durumlar engelin etkili olduğu durum ya da bölgeye göre sınıflandırılabilir:

  • Bilişsel.
  • Duyusal.
  • Motor.
Engelli çocuklar

Ebeveynler engelli çocukları dünyaya geldikten sonra bir yas döneminden geçerler. Bu dönem, durumu kabul edip endişeleriyle, şüpheleriyle, stres, zorluk ve olumsuz duygularla başa çıkmalarına yardımcı olur.

Bu aileler özellikle başlarda karmaşık şeyler deneyimlerler. Bu süreçte çocuklarının sorumluluğunu almakla birlikte şunları da öğrenmeleri gerekir:

  • Engelli çocuklarının davranışlarını anlamak.
  • Çocuklarının ihtiyaç ve isteklerine düzgün bir şekilde yanıt verebilmek.

Engelli çocukları olan ebeveynler onlarla güçlü bir bağ kurabilmek adına hassas olmak zorundadırlar.

Bunu yapabilmek adına Erken Müdahale Programları son derece önemlidir. Bu programlarda gelişiminde aksaklık olan ya da olabilecek çocuklara tedavisel anlamda müdahale edilir. Bu programlarda özellikle 0 ile 6 yaşında çocuklarla çalışılır.

Bu servislerin bir amacı da çocukların ailelerinin ve çevrelerinin ihtiyaçlarını karşılamak. Bu sayede, engelli çocuklar sevgi dolu bir ortamda büyüyebilirler.

“Özel bir çocuğa sahip olmak sizi onu eğiten bir öğretmene, onun sağlığıyla ilgilenen bir doktora, ona saygı duyan bir avukata ve onu savunan bir aslana dönüştürür.”

-Flavia Pascual-

Engelli Çocuklar İçin Şefkatin Önemi

Her çocuğun gelişiminde ilgi ve güven dolu bir ortam şarttır. Fakat engelli çocuklar için bu çok daha önemlidir. Engellerinden dolayı daha hassas olur ve hayatları boyunca destek ve ilgiye ihtiyaç duyarlar.

Çocuklar ebeveynlerinden sevgi görmezlerse gelişimleri ve farklı durumlara uyum sağlamaları olumsuz yönde etkilenebilir.

Ebeveynler güven ve saygı dolu bir ortam oluşturabilirlerse de gayet olumlu sonuçlar elde edeceklerdir. Bu tarz bir ilişki çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal anlamda yeterli gelişimi sağlamalarına yardımcı olur.

Engelli çocuklar yıllar içinde kısıtlamaları, engelleri ve problemleri aşabilmek için güvene ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda, güçlü bağların kurulduğu ilişkiler içinde olmaları engelli çocukların karşılaştıkları zorluklar esnasında koruyucu bir etmen olarak karşımıza çıkabilir.

Bundan dolayı, böylesi bir ilişki kurarken çocuğunuzu tanımak, anlamak ve kabul etmek için zamana ihtiyacınız olacaktır.

“Engelli olma durumunu anlamak çocuğunuzun durumunun inceliklerini anlamak, yapabildiklerinin ya da yapamadıklarının bilincinde olmak fakat hiçbir zaman durumlarının sorumluluklardan ve belirli davranış kurallarından kaçabilecekleri anlamına da gelmediğini aklınızda tutmak demektir.”

-Silvia Afanador-


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sanz-Andrés, M. J. (2012). La discapacidad, factor de vulnerabilidad para una crianza saludable. Boletín del Real Patronato sobre Discapacidad (71), pp. 12-17.
  • Urrego, Y., Aragón, A., Combita, J. y Mora, M. (2012). Descripción de las estrategias de afrontamiento para padres con hijos con discapacidad cognitiva. Proyecto de investigación formativa llevado a cabo en el Programa de Psicología de la Universidad Piloto de Colombia. Línea de investigación en Desarrollo Humano.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.