Anaokuluna Başlamak: Çocuklarınızı Hazırlamak İçin İpuçları

Yıllar boyunca değerli bir anı haline gelmesine rağmen, anaokuluna başlamak çocuklar için karmaşık olabilir.
Anaokuluna Başlamak: Çocuklarınızı Hazırlamak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 15 Haziran, 2020

Çocuklarınızın anaokuluna başlamalarına karar vermek karmaşık bir süreç olabilir. Kararı verdiğinizde, bir süre için ebeveynlerinden ayırma süreciyle yüzleşmeniz gerekir.

Anaokulu birçok çocuk için neredeyse travmatik olabilir. Çocukları sınıfa bırakma zamanı geldiğinde, uyum sağlamalarını zorlaştıran bazı sorunlar olabilir.

Aşağıdaki öneriler anaokuluna başlama zamanı geldiğinde size ve çocuklarınıza yardımcı olabilir.

Anaokuluna başlamak için ipuçları

Başlamadan önce kendinize ve çocuğunuza güvenmeniz gerekir. Kimse çocuğunuzu sizden daha iyi tanımıyor, bu nedenle bu tavsiyeyi aileniz için en anlamlı şekilde uygulayın.

Nereye gittiğinizi ve anaokulunun ne olduğunu açıklayın

Küçük görünseler de, çocuklara ihtiyaç duydukları tüm açıklamaları vermek önemlidir. Çocuklara öngörülebilir bir çevre anlayışı sağlayın. Bu, onları sakinleştirmeye yardımcı olacaktır.

Onları neden bu yere götürdüğünüzü, ne yapacaklarını ve orada ne bulacaklarını bilmeleri daha iyidir.

Anaokulunu ziyarete götürün

İlk günden önce, çocukları anaokulu sınıfına götürmek iyi bir fikirdir. Anaokuluna vardıklarına nereye gideceklerini, binanın neye benzediğini ve her şeyden önce sınıfın neye benzediğini bilmek çocuklara yardımcı olabilir.

Mekana dair ilk temaslarını sizinle birlikte deneyimlesinler.

anaokuluna başlayan çocuklar

Onları personel ile tanıştırın

Özellikle, çocuklarla ilgilenecek kişiyle tanıştırın. Çocuğunuzu bakıcısıyla tanıştırmak için sizden daha iyi kim olabilir ki?

Bazen yabancılar çocuklar için göz korkutucu veya ürkünç olabilir. Kişiyi hayatına sakin ve sorunsuz bir şekilde tanıtırsanız bu sorunu ortadan kaldırırsınız.

Olay çıkartmayın

Çocuklara onları ne kadar özleyeceğinizi veya ne kadar uzakta olacağınızı hatırlatmaktan kaçının. Çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan duygusal bir destek ağına ihtiyaçları vardır.

Onlara nasıl hissettiklerini sorun

Anaokuluna ilk kez başlamadan önce, sırasında ve sonrasında onlara danışın. Çocukların kendilerini nasıl hissettiklerini ifade etmelerine izin verin ve tüm bu duyguları kötü hissetmeden yönetmelerine yardımcı olun.

İlk başta kolay değilse panik yapmayın

İkinci gün birincisinden daha zor olabilir. Sabırlı olun, anlayacaksınız. Herkes gibi, çocukların yeni ortamlara ve tanımadıkları insanlara uyum sağlaması biraz zaman alabilir.

“Modern eğitimcinin görevi ormanları kesmek değil, çölleri sulamaktır.”

C.S. Lewis

İyi uyum sağlamanın faydaları

Çocuklar anaokuluna başlarken güvenli bir çevreye sahip olmaktan büyük ölçüde yararlanırlar. İyi uyum sağlamak aşağıdaki faydaları sağlar:

  • Özgüven. Yeni durumlarla korkmadan yüz yüze gelebilmek ve uyum sağlama yeteneklerine güvenmek.
  • Bağımsızlık. Her zaman onlara ne yapacaklarını söyleyecek birine başvurmaya gerek kalmadan hayatın karşılarına çıkardığı her şeyle yüzleşmeyi öğrenecekler. Onlara karar verme güçlerini, özerkliklerini ve bağımsızlıklarını öğretiyorsunuz.
anaokulu sınıfı
  • Duygusal yönetim. Yargılanmadan veya başı belaya girmeden nasıl hissettiklerini size anlatabileceklerini bilmek harika bir şeydir. Çocuklara onları dinlemek için orada olduğunuzu öğretmek, onları duyguları hakkında açık ve duygularını yönetebilen güvenli yetişkinler haline getirecektir.
  • Empati. Anaokulu empatiyi öğretir. Ayrıca, çocuklarınıza yardım etmede temel bir rolünüz vardır. Kendi duygularını ve başkalarının duygularını tanımayı bilmek, çocuklara çevrelerinin geri kalanında yardımcı olur.

Anaokuluna başlamak karmaşık bir uyum süreci olacak gibi görünüyor, ancak panik yapmayın. Tüm ebeveynlerin yeni durumlarla karşılaşmaktan endişe ettiğini anlayın.

Ebeveynler, çocuklarının nasıl hissettiğini hayal ederek ve güvende, motive hissetmelerine yardımcı olabilir. Onları anaokulunda terk etmediğinizi, ancak bunun yerine yaşamlarınıza yeni bir rutin dahil ettiğinizi bilmeleri gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.