Araştırmaya Göre Çocuklarla Yaşamak Kadınlar İçin Çok Yorucu Ama Erkekler İçin Böyle Değil

Araştırmaya Göre Çocuklarla Yaşamak Kadınlar İçin Çok Yorucu Ama Erkekler İçin Böyle Değil

Son Güncelleme: 31 Mart, 2018

Çocuklarla yaşamak karmaşık bir görev, ya da en azından yorucu bir şey. Ancak, herkesin ebeveynliği aynı şekilde üstlenmediği görülmektedir. Özellikle yakın tarihli bir çalışmaya göre, çocuklarla birlikte yaşamak, anneler için yorucu olabilir, ancak babalar için böyle değil.

Görünüşe göre çocuklara bakma görevi yetişkinler tarafından aynı şekilde algılanmıyor. Çocuklarla yaşamanın etkisi kadın ve erkek arasında değişir. Bu, çeşitli telefon anketleri ile yapılan araştırmalar sayesinde anlaşılmaktadır.

Güney Georgia Üniversitesi ile birlikte Amerikan Nöroloji Akademisi tarafından geliştirilen çalışmada yaklaşık 6.000 kişiyle görüşüldü. Sonuç mu? Çocuk sahibi olmak uyku planına zarar verir, ancak bu özellikle kadınları etkilemektedir.

Çocuklarla Yaşamak Üzerine Yapılan Bir Araştırma Tartışma Yarattı

Bu çalışmayı yürütenler hem kadınlara hem de erkeklere danışmıştır. 8 saatin ideal olduğunu ve 6 saatten azın yetersiz olduğunu bilerek kaç saat uyuduklarını sordular. Ayrıca geçen ay kaç gün yorgun hissettiklerini sordular.

Veriler temel sosyo-demografik bilgilerle tamamlandı: yaş, gelir, medeni durum, beden kitle indeksi (VKİ), egzersiz alışkanlıkları, çalışma durumu ve çocuk sayısı. Bunlar da ilgili faktörlerdi.

İkincisi, muhtemelen uyku yoksunluğu ile ilişkili vektörler olarak kabul edildi. Ancak sonuç tartışmalıydı. Katılımcıların cevapları, tüm dünya ülkelerini etkileyen bir yankıya sahipti.

uyuyan anne baba bebek

Çalışmaya katılan yetişkin kadınlar arasında, uyku ile ilişkili tek faktör, evdeki çocukların varlığıydı. Aslında, evde her küçük olan ile, dinlenme süresinin azalması olasılığı% 50 oranında artmıştır.

İyi bir baba olmayı bilmeyen bir adam gerçek bir erkek değildir.

-Mario Puzo, yazar

Bu nedenle, araştırma, çocuklarla yaşamanın, kadınlar için mevcut uyku süresiyle bağlantılı olduğunu bulmuştur. Aynı şekilde, ne sıklıkta yorgunluk hissettikleri üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Anneler, her ay yaklaşık 15 gün yorgun hissettiklerini söylemiştir ki bu, çocuk sahibi olunmaması halinde azalan bir rakamdır.

Aksine, babaların çocuk sahibi olmasından etkilenmediklerini keşfettiler. Ancak araştırmacılar Tara Haelle ve Emily Willingham’a göre, şu andaki gerçeklik farklı bir şey. Anneler babalara göre daha fazla uyumaktadır, çünkü baba işteyken anne, kayıp uyku zamanını telafi etmektedir.

İyi Uyumak Ya Da Uyuyamamak, İşte Bütün Mesele Bu

Öyle görünüyor ki araştırmaya göre, mesele kimin az ya da çok uyuduğu ile ilgili değil. Uyku kalitesi ile ilgilidir. Bu yüzden sorulması gereken ana soru, kimin daha iyi uyuduğudur. Bu tartışmalı çalışmanın metodolojisine atıfta bulunan veri eksikliği göz ardı edilemez.

Armando tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, anneler daha uzun süre uyuyabilir. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken bir ayrıntı, daha parçalanmış bir şekilde dinlenmeleridir. Babanın ebeveynlik ilgisinin artması durumunda bile, biyolojik sebeplerle kadınlar geceleri daha sık kalkma eğilimindedir.

anne ve uyuyan çocukları

İşte bu yeni çalışmanın anlaşılmasını tam olarak bu son özellik yani biyolojik özellik sağlayacaktır. Bu da annelerin neden aynı saatlerde uyuyan kadınlardan daha fazla yorgun hissettiklerini açıklar.

Sık sık uyanmak dinlenmenize engel olur. Bu, her gece birkaç kez tekrarlandığında, anneler ihtiyaç duydukları huzurlu uykudan zevk alamazlar. Böylece, dinlenmiş hissetme olasılıkları kalmaz.

Her ev kendi evrenidir ve her aile bir dünyadır, sizin de fikrinizi bilmek isteriz. Bu çalışma hakkında ne düşünüyorsunuz? Bizimle paylaşın!

Şüphesiz, bu çalışma uzun bir süre gündeme getirilmeye devam edecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.