Babalar; Siz De Önemlisiniz

Babalar; sadece ihtiyaçları gideren bir figürden çok daha fazlası olabilirsiniz. Bir babanın da anne rolüne soyunamayacağını kim söylemiş?
Babalar; Siz De Önemlisiniz

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2020

Dünyanın çok farklı yerlerindeki kültürlerde ve bu kültürler içinde gelişen birçok ailede babalar ailenin çalışan bireyleri, anneler ise çocukları eğiten ve onlara bakan kişiler olarak görülmektedir. Bunun en önemli sebebiyse, çocuklarla ilgili işlerin büyük bir kısmının annelerin omuzlarına yüklenmesinden kaynaklanan yaygın eğilimdir.

Ancak çocukların her zaman için baba figürüne ihtiyaç duyduklarını da asla unutmamak gerekir. Bu bağlamda baba olarak, çocukların şu konulardaki gereksinimlerini karşıladığımızın bilincinde olmalıyız:

  • Koruma duygusu.
  • Örnek alacakları bir erkek figürü.
  • Oyun ve eğlence.
  • Baba ile birlikte yaşamanın getireceği duygusal ortam.
  • Çocukların anne ve babalarını birbirlerini seven bir çift olarak görme şansı elde etmesi.

Yani, benanneyim olarak babaların da çocukların eğitimi ve gelişimi için çok önemli olduklarını hatırlatmak isteriz.

Koruma Duygusu

Koruma duygusu

Erkeklerin yapısal olarak fonksiyonları, bir anne gibi davranmaktan çok çocuğun hem maddi hem de manevi anlamda herhangi bir eksiğinin olmamasını sağlamak ve onun bakımı için gerekenleri yapmak üzerine kuruludur. Babalar; anneler için iyi bir eş olabilir, çocuğunuza ve eşinize güvenli, huzurlu ve rahat bir ortam yaratabilir ve bu sayede çocuğunuzun mükemmel bir biçimde büyümesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yapılan çalışmalar, çocukların düşünsel ve duygusal anlamda sağlıklı bir biçimde büyümeleri için baba varlığının hayati derecede önemli olduğunu göstermektedir. Özellikle eğer bir erkek çocuğunuz varsa, onun kişiliğinin gelişimi için bir erkek kimliği ile etkileşim halinde olması gerekmektedir.

Elbette tüm bunlar, anne ya da babaları olmadan büyüyen çocukların kendilerini savunmasız hissettikleri anlamına gelmez. Bu durum tamamen çocukların büyüdüğü aile ortamına bağlı olarak değişmektedir.

Çocukların Örnek Alacakları Erkek Figürü: Babalar

Babalar genellikle otoriter figürlerdir. Onlar çocuklar için birer yol gösterici, onlara soyadlarını veren ve dünyada bir yer edinmeleri konusunda yardımcı olan aile bireyleridir. Babalar; çocuklarınıza düşünmeyi, çalışmayı ve para kazanmayı öğretin. Bunları öğretirken kendi yaptıklarınızla onlara örnek olun.

Eğer bir baba olarak sorumlu bir kişiliğe sahipseniz, çocuğunuz da daha çok küçük yaşlardan itibaren sorumlu olmayı öğrenecek ve yapmak zorunda olduğu şeyleri yerine getirmekten kaçmayacaktır. Eşinizle birlikte ailenin liderliğini üstlenin, çocuğunuz ya da evinizle ilgili verilen tüm kararlarda aktif bir şekilde yer alın.

Oyun ve Eğlence

Anne ve babalar için çocukları ile oyun oynamak, onları daha iyi tanımak için önemli bir fırsattır. Genellikle annelerin çocukları ile oyun oynadıkları bilinen bir gerçek olsa da, bu tür aktiviteleri ailece yapmak aradaki ilişkilerin daha derinleşmesine yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızla oyun oynadığınızda aranızdaki etkileşim oldukça özel bir biçimde gerçekleşir. Çocuklar bu şekilde yaratıcılık, sakinlik ve güvenlik gibi çeşitli konulardaki tecrübelerini artırırlar. Bu sayede hem daha az agresif hem de daha çok hoşgörülü olurlar.

Eşinizin çocuğunuzla zaten yeterince oynadığı fikrine kesinlikle kapılmayın. Bu anları kaçırdığınızda, aslında paha biçilemez bir değere sahip olan ve bir daha yaşanması mümkün olmayan tecrübeleri de kaçırıyorsunuz demektir.

Çocuğunuzla Birlikte Yaşamak

Gerçek şu ki, çocuğunuzun kendi değerlerini öğrenmesine yardımcı olmanız bir baba olarak kendinize bakış açınızı da değiştirecektir. Buna ek olarak, hem çocuğunuz hem de siz önceliklerinizi belirleme konusunda daha sağlam bir profile sahip olursunuz.

Çocuğunuzla ilgilenmek bir erkek olarak çok büyük bir yatırım ve adanmışlık ister. Elbette bunu yerine getirebilmek için her gün takip etmeniz gereken adımları size söyleyecek herhangi bir kılavuz bulunmamaktadır. Her baba çocuğuyla, onu anladığını düşündüğü şekilde bir ilişki kurar.

Ortaya çıkan her soruna çözüm getirmeye çalışın ve bir baba olmanın ayrıcalıklarını sonuna kadar yaşayın. Çünkü çocuğunuz için siz de önemlisiniz.

Çocuklarınız, Anne ve Babalarını Birbirlerini Seven Bir Çift Olarak Görmelidir

Çocukların büyük bir çoğunluğu, anne ve babalarının birlikte, birbirlerine olan sevgilerini günlük olarak ifade etmeleri durumunda, kendi duyguları ile daha iyi bir biçimde başa çıkabilmektedir. Eşinizle tek bir ses olmaya çalışın, yanlış anlaşılmalardan mümkün olduğunca uzak durun ve çocuklarınızın önünde eşinize olan sevginizi gösterin.

Eğer bu şekilde davranırsanız çocuğunuz da kendisini mutlu hissedecek, paylaşma ve sevme duygusunu öğrenecek ve sonuçta huzurlu bir aile ortamına sahip olma şansınız yükselecektir.

Babalar: Size Düşen Rolü Tam Olarak Yerine Getirin

Babanın rolü

Babalar; sadece ihtiyaçları gideren bir figürden çok daha fazlası olabilirsiniz. Bir babanın anne rolüne soyunamayacağını da kim söylemiş? Bir baba da yeri geldiğinde anne rolünü onun kadar iyi bir biçimde yerine getirebilir.

Şimdi bir anne olarak çocuk yetiştirme konusunda önemli pek çok konunun üstesinden gelme şansına sahipsiniz. Evde çocuklarınızla konuşma, onlarla sağlam ve tutarlı bir bağ oluşturma şansını asla kaçırmayın. Kendinize onlarla oynayacak, birlikte yaşayacak, onları eğitecek ve hayatlarında sürekli bir biçimde yer almanızı sağlayacak zamanı mutlaka ayırın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.