Çocuğum Bana Saygı Göstermiyor: Ne Yapacağım?
Her anne baba çocuğu ile uyumlu ve iyi bir ilişkisi olsun ister. Fakat bazen gün içinde çocuğunuzla aranızda gerginlikler yaşanabilir, bundan dolayı bunalabilir ve “Çocuğum bana saygı göstermiyor.” diye düşünebilirsiniz.
Bazen bir şeylerin kontrolümüzden çıktığını düşünürüz. Eğer bu durum size tanıdık geliyorsa, bugünkü yazımızda sizlerle bu durumu tersine çevirmeniz için bazı ipuçlarını paylaşacağız.
Sevgi ve Disiplin Aracılığıyla Çocuklara Saygı Duymayı Öğretmek
Düşündüğümüzün aksine, çocukların anne babalarına saygı göstermemeleri doğal bir şey değildir. Saygı göstermek, öğretilmesi gereken bir davranıştır ve bu eğitim çok küçük yaşlarda verilmelidir.
Tabii ki çocuğun kişiliği de bu saygı durumunu etkileyebilir, bazı çocuklar doğuştan aksidir. Fakat çocuklara saygı göstermelerini öğretmenin yolu sevgi ve disiplinden geçer.
Sevgi ve disiplin birbirine zıt konseptler gibi görünseler de, hem sert olmak hem de çocuklara sevildiklerini hissettirmek, çocuk yetiştirirken birbirini tamamlayan elementler olarak kendilerini gösterirler. Çocukların belirli sınırları tanımaları ve nasıl hareket etmeleri gerektiğini belirleyecek normları öğrenmeleri gerekir. Çocuklar bu şekilde yönlendirilmezlerse, kaotik bir ortamda büyürler ve davranışlarını geliştirmeleri zorlaşabilir.
Ayrıca, sevgi ve anlayış dolu bir ortamda yetişmek de çocukların sahip olması gereken şeylerdendir. Eğer siz çocuklarınıza saygı duymazsanız, onlardan da size saygı duymalarını bekleyemezsiniz. Eğer siz çocuklarınız için bir sevgi ve güvence kaynağı görevi görürseniz, onların da size diş göstermesi beklenemez.
Çocuğum Gerçekten Bana Saygı Göstermiyor Mu?
Her şeyden evvel, çocuğunuzun size gerçekten saygı duyup duymadığı değerlendirilmelidir. Bazen çocukların da insan olduklarını unuturuz, onlar da duygusal olarak iyi ya da kötü günler geçirebilirler.
Herkes gibi çocuklar da yorulurlar, bir şeylerden rahatsız olurlar ve kötü hissettikleri için bunalabilirler. Unutmayın ki onlar da bu sıkışmışlık hissini nasıl yöneteceklerini öğrenmeye çalışıyorlar.
Eğer çocuğunuz yalnızca belirli durumlarda taşkınlık yapıyor ya da kötü hissediyorsa, kendinizi onun yerine koymaya çalışın. Çocuğunuzla konuşup neler olduğunu anlamayı deneyin. Çocuğunuzun duygularını başka bir şekilde ifade edebilmesi için onun kendini açmasına yardımcı olun.
Fakat bu davranışlar tekrar tekrar kendini gösteriyor ve yoğun bir şekilde yaşanıyorsa, müdahale etmeniz gerekir. Özel ilgi göstermeniz gereken durumları aşağıdaki şekillerde örnekleyebiliriz:
- Çocuğunuz sürekli size karşı koyuyor olabilir. Otoritenizi sarsacak şekilde asilik ederek ilişkinizi bir güç yarışına dönüştürebilir.
- Her istediği hemen olsun isteyebilir. Bunu yapmadığınızda da, yapmama sebeplerinizi görmezden gelebilir.
- Sinir krizleri geçirerek etrafa bir şeyler fırlatmaya başlayabilir ve dediğinin yapılması için bir şeyleri kırabilir.
- Sınır koymaya çalıştığınızda ya da otoriter davrandığınızda size bağırabilir ya da kırıcı sözler sarf edebilir.
Çocuğum Bana Saygı Göstermiyor İse Neler Yapmalıyım?
Örnek Davranışlarda Bulunun
Çocuklarınızı saygılı davranmaları için yüreklendirmeli ve onlara olumlu örnek olmalısınız. Tabii bu kolay bir şey değil. Bunu yapmak için iradeniz güçlü olmalı ve aranızdaki sorunları çözmek için sabırlı olmalısınız.
Sakin kalmanız ve çocuğunuzla bir arada kalmanız da önemli. Ayrıca çocuğunuzu asla tehdit etmemeli ya da ona fiziksel olarak asla zarar vermemelisiniz.
Bununla birlikte, sağlam kalabilmeli ve çocuğunuz bir hata yaptığında tepkinizi ölçülü bir şekilde göstermelisiniz. Herkesin zaman zaman hata yapabileceğini ona anlatın. Böylece çocuğunuz insan ilişkilerinde pişmanlık ve affedici olmanın değerli erdemler olduğunu ve bu özelliklere sahip olmanın oldukça önemli olduğunu anlayabilir.
Net Sınırlar Çizin
Ebeveyn olarak davranışlarla ilgili normlara uymalısınız. Çocukların, hangi davranışların kabul edilemez olduğunu ve hangi davranışların çok ciddi sonuçları olmasa da pek hoş karşılanmadığını anlamaları gerekir. Aynı şekilde, sınırı aşmanın bazı sonuçlar doğuracağının da farkına varmalılar.
Bu normları uygulayarak öğretirken, tutarlı olmak da oldukça önemli. Bundan dolayı, hep saygı sınırları içinde hareket etmeli ve bu sınırlar aşıldığında bunun sonuçlarını net bir şekilde göstermelisiniz. Eğer istisnalara izin verirseniz, itibarınız zedelenir ve tutarlı davranışlar sergilememiş olursunuz.
Benzer şekilde, çocuğunuz bir sınırı aştığında hemen ardından yapıcı bir şekilde cezasını vermelisiniz ki yaptıklarının sonuçları olduğunu anlasın. Bu sayede çocuklar, yaptıkları şeylerle sonuçlarını daha kolay ilişkilendirirler.
Çocuğum Bana Saygı Göstermiyor: Onları Dinleyin ve Onlarla Konuşun
Unutmayın, bu cezaları vererek çocuğunuzdan intikam almaya çalışmıyorsunuz. Çocuğunuzun yaptıkları davranışların sonuçları olduğunu anlaması için sevecen yöntemler oluşturabilmelisiniz.
Çocuğunuz için her zaman ulaşılabilir olun. Onlara nasıl hissettiklerini sorun ve onlarla konuşurken kendi duygularınızdan da bahsedin. Uzlaşmaya çalışın ve bir konuda fikir ayrılığı yaşadığınızda olayları tartışarak çözmeye çalışın.
Çocuğunuzla sağlıklı bir ilişki kurmanın yolu onu karşılık beklemeden sevmekten ve ona saygı duymaktan geçer. Bu kolay ya da hızlı bir yol olmasa da, aranızda sağlıklı bir ilişki kurmanın tek yolu bu.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Díaz, Á. P., & Ramírez, J. F. G. (2002). La crianza en los nuevos tiempos. Precop SCP, 1-7
- Lemos Rodríguez, R. (2016b, abril). Acércate a tus hijos, no te distancies. Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/acercate-a-tus-hijos-no-te-distancies/