Sınıfta Mizah Kullanımının Önemi
Toplumun ilerlemesi için eğitimin önemi yadsınamaz. Bununla birlikte, eğitim ciddi ve stresli bir ortamda gerçekleşmek zorunda değildir. Aksine, sınıfta mizah kullanımının hem öğrenciler hem de öğretmenler için pek çok faydası vardır.
Hepimizin okulla ilgili olumsuz deneyimleri vardır. Pek çoğumuz baskı, utanma, öğretmen korkusu ve günümüzün çoğunu harcadığımız ağır bir ortam hatırlarız. Neyse ki, eğitim modelleri artık değişmeye başlıyor. Giderek daha fazla öğretmen, öğretim sürecini cazip bir deneyim haline getirmek için çabalıyor.
Mizah öğrenmenin temelidir
Bizi güldüren, eğlendiren ve bizde olumlu duygular oluşturan her şeyi mizah olarak adlandırabiliriz. Şakalar, oyunlar ve diğer uyarıcılar mizaha dahil olabilir.
Mizah, beyin sirküisinin daha sağlıklı ve basit bir biçimde gerçekleşmesini sağlar. Bu nedenle çocuklar çevrelerini keşfetmek isterler.
Oyun oynayarak keşif yaparlar ve önemli davranışların farkına varıp tekrarlayarak öğrenirler. Bunu rahat ve kendilerine cazip gelen bir şekilde yaparlar. Bu yüzden, olumlu duyguları yeniden deneyimleyebilmek için çocuklar oyunları tekrar tekrar oynamak isterler.
En önemli derslerin sadece bir duyguyla ilişkilendirildiğinde alındığı ve bu duygunun olumlu olması halinde eğitimin güçlendiği açıktır.
Sınıfta mizah kullanımının faydaları
Stresi azaltır motivasyonu artırır
Öğrenme süreci zor olabilir. Öğrenciler genellikle hayal kırıklıkları, başarısızlıklar, can sıkıntısı ve gerginlikle karşı karşıya kalır. Bunun sonucunda ise eğitim olumsuz duygulara sebep olan stresli bir ortam haline gelir.Bu da çok küçük yaşlarda anksiyete ve depresyon semptomlarına yol açabilir.
Benzer şekilde, öğretmenler de her gün bu gergin ve yorucu ortamda bulunur. Bu yüzden, tükeniş sendromundan muzdarip olabilirler ve kendi ruh hallerinde de değişim görülebilir.
Sınıfta mizahın kullanımı, pozitif ve rahat bir atmosfer yaratmaya yardımcı olur. Böylece, hata yapmak aşağılanma veya reddedilme anlamına gelmez.
Öte yandan, çocuklar işbirliği ve empatinin kendilerine verdiği hoş duyguları hisseder. Şüphesiz, bu durum da hem çocukların hem de öğretmenlerin daha mutlu olmasına ve yaşam kalitelerinin yükselmesine yardımcı olur.
Buna ek olarak, daha hevesli bi biçimde çalışabilmeleri için iki tarafı da motive eder. Eğitim öğretim süreci eğlenceli olduğunda ve olumlu duygular ürettiğinde, kim bu ortamda daha fazla bulunmak istemez ki?
İlginizi çekebilir: Eğitimde Mizah Kullanmanın Önemi
Öğrenmeyi iyileştirmek için ilişkiler
Eğitim ve öğretim, büyük oranda sosyal ilişkileri de kapsar. Öğretmenler çocukların dikkatini çekebilmeli ve bilgiyi aktarabilmelidir. Benzer şekilde, akranlar arasındaki ilişki de son derece önemlidir. Mizah, kişiler arasındaki yakınlığı, samimiyeti ve uyumu iyileştirir.
Duvarlar yıkılır ve güvene dayalı besleyici bir ilişki şekillenir. Bu yüzden, mizah sayesinde gerginlik azalır, ilişkiler iyileşir ve iletişim gelişir. Bunlara ek olarak, eğlenceli bilgi daha da çekici hale gelir ve çocuk bilgiyi daha kolay hatırlar.
Zihinsel esnekliği artırır
Yaratıcılık, bilişsel esneklik ve analitik beceriler hayat için önemlidir. Bununla birlikte, okullarda genellikle çocukların aktif bir şekilde yer almadığı katı bir müfredat uygulanır. Bu yüzden, öğrenciler çoğu zaman kendilerini meraklandırmayan bilgilerin pasif alıcıları konumundadır.
Sınıf ortamında mizahın kullanımı açık ve esnek zihinler yaratır. Çeşitli düşünme becerilerini teşvik eder ve çocukların olayları başka bir bakış açısıyla görmesine yardımcı olur.
Sınıfta mizah nasıl olmalı?
Tabii ki sadece mizah hiçbir işe yaramaz. Kişiyi küçük düşürmek, aşağılamak veya ona gülmek, sadece onun bunalmış hissetmesine yol açar. Sınıftaki mizah, ilişki inşa etmeye ve hatalardan ders çıkarmaya odaklanmalıdır.
Bu yüzden, grubu bir araya getiren şakalar kullanmayı tercih etmek önemlidir. Çocuklara, grubun bir parçası gibi hissettirin. Hata yapan çocuklara karşı olumlu ve rahat bir tutum sergileyin ve hataları da öğrenme sürecinin doğal bir parçası olarak görün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Narváez, E. J., & Solís, J. D. F. (2009). Risa y aprendizaje: el papel del humor en la labor docente. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, 23(3), 203-215.
- Fernández-Poncela, A. M. (2012). ‘Riéndose aprende la gente’: Humor, salud y enseñanza aprendizaje. Revista iberoamericana de educación superior, 3(8), 51-70.