Eğitimde Mizah Kullanmanın Önemi

Eğitimde mizah anlayışının önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bu yazımızda bunun sebebinden bahsedeceğiz.
Eğitimde Mizah Kullanmanın Önemi

Son Güncelleme: 02 Nisan, 2020

Son zamanlarda, eğitimde mizah anlayışının kullanımı pek çok uzmanın dikkatini çekmiştir. Bunun duygusal yönlerden öğrenme anlayışına kadar pek çok farklı faydası vardır. Mizahı kullanarak, eğitim ve öğretimde yeni yöntemler keşfedilebilir.

Mutlu bir insanın öğrenmeye daha gönüllü olduğu son derece açıktır. Bu nedenle, eğitimde mizahın önemi yadsınamaz. Bu durum, kahkaha öğrenmede harika bir strateji olabileceğinden özellikle çocukların eğitiminde gereklidir.

Uzmanlar, eğitim öğretim mizahla desteklendiğinde kişilerin daha iyi öğrendiğini ve bu bilgileri daha uzun süre akıla tuttuğunu düşünmektedir. Bu durum ayrıca etkili ve açık bir iletişimle karakterize olduğundan, öğretmen ve öğrenciler arasındaki ilişkiyi de kolaylaştırmaktadır.

Eğitimde mizah nasıl kullanılabilir?

Eğitimde mizah kullanımı, özellikle eğlenceli olmak veya çocukları güldüren şakalar yapmak anlamına gelmez. Aksine, bilgiyi mutlu ve olumlu bir yolla sunmak anlamına gelir.

Eğer öğrenciler veya çocuklar bir şeyler öğrenmenin eğlenceli olduğunu düşünürlerse, daha iyi ezber yapabilirler. Ayrıca, öğretmenlerin ifade etmeye çalıştığı kavramları daha çok hatırlarlar. Öğretmenlerin sınıflarda mizahla iç içe kullandığı araçlar genellike aşağıdaki gibidir:

  • Anektodlar, hikayeler, metaforlar ve benzerliklerdir.
  • Mektuplar, kısa hikayeler, aktiviteler, gözlemler, oyunlar ve posterler.
  • Tipik çocuk dili kullanımı. Böylece her şey çocukların aşina olduğu şekilde ifade edilir ve zaman zaman öğrenmede itici güç oluşturan formalitelere uyum sağlanmak zorunda kalınmaz.

Buradaki ana fikir, cezbedici olanı maskaralığa döndürmeden mizahı eğitime dahil edebilmektir. Temel hedef, eğitim sürecini kolaylaştırmak için mizahı bir eğitim yardımcısı olarak kullanmaktır. Mizahın yaratıcı bir biçimde kullanımıyla, bilgiler çocukların aklında daha uzun süre kalacaktır.

Eğitimde mizah kullanımının bir diğer avantajı ise, çocuklara faydalı bir psikolojik ortam sağlamaktır.

bilgisayara bakan öğretmen ve öğrenciler

Eğitimde mizah kullanımının 7 avantajı

Şüphesiz, mizah ve gülümseme özellikle çocuklar söz konusu olduğunda eğitim öğretimde önemli bir rol oynar. Ayrıca kişisel ilişkileri güçlendirdiği ve alıcının farklı konseptleri algılamasını kolaylaştırdığı için sosyal, psikolojik ve zihinsel faydalar sağlar.

Faydalardan bazıları aşağıdaki gibidir:

1. Çocukları motive eder

Motivasyon, öğretmen ve öğrenci arasındaki duvar kalktığında oluşur. Buna ek olarak, öğretilen konuyla ilgili çocuklarda yüksek miktarda ilgi uyandırabilir ve onları heveslendirebilirsiniz.

Öte yandan, mizah hata yaptıklarında veya sınıf tarafından “aptalca” düşünülebilecek bir soru sormak istediklerinde çocukların utangaç hissetmemesine yardımcı olur.

2. Stresi azaltır

İyi bir mizah anlayışı, fiziksel gerilimi hafifletir ve korkuyu azaltır. Bunun sonucunda da stres seviyesi düşer. Stres, kişinin anlama ve bilgi alma kabiliyetini kolaylıkla sınırlayabilir. Ayrıca, iyi bir mizah anlayışı kötü deneyimlerin veya çelişkili durumların ortaya çıkışını yönlendirmeye yardımcı olur.

3. Eğitimde mizah yaratıcılığı artırır

Bilgiyi mizahi bir biçimde almak, her öğrencideki eşsiz yeteneklerin gelişimini destekler. Buna ek olarak, etraflıca düşünmeyi teşvik ederek öğrencinin hayal gücünü geliştirir.

“Mizah aracılığıyla, farklı sorunlara bulunan yaratıcı çözümler çocukların daha üzün süre aklında kalır.”

4. Problem çözme becerisini iyileştirir

Sorunları mizah anlayışıyla gözlemleyerek, bütün bilgilere farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz. Bu, hataları kabul etmeyi teşvik ederken, risk almaya ve yeni zorluklarla yüzleşmeye de yardımcı olur.

5. Sosyalleşmeyi artırır

Çocuk mutlu ve stressiz bir ortamda büyüdüğünde, huzur, güvenlik ve özgüven ortaya koyacaktır. Bu özellikler, çocuğa neredeyse herkesle arkadaş olabilmesine yardımcı olan manyetik bir karakter sunar.

6. Psikolojik bozukluklara yardımcıdır

Mizah eğitimde kullanıldığında, eğitim ve öğretimin güçlenmesine ve düzene girmesine yardımcı olur. Bu da, karşılığında son derece anlamlı olan eğitim projelerinini yaratmaya yardımcı olan motive edici ve keyifli bir deneyim sağlar.

Benzer şekilde, bir çeşit grup terapisi olarak çalıştığı için, psikolojik ve duygusal bozuklukları çözmeye yardımcı olur. İyi bir mizah anlayışı, eğitim kaynağı için son derece faydalı olabilir.

sınıfta oturan çocuklar

7. Olumlu bir eğitim ortamı sağlar

Eğitimde mizahın kullanımının bir diğer faydası ise, gençlere olumlu bir eğitim ortamı sağlamaktır. Böylece, agresif ve saldırgan davranışlar önemli ölçüde azalarak, eğitim öğretimi destekleyen bir atmosfer yaratır.

Özetlemek gerekirse, eğitimde mizah anlayışı çocuklara sunduğu faydalar sayesinde son derece önemlidir. Dengeli bir biçimde kullanımı, yaşama gerçekçi bir yaklaşım geliştirmeye ve gelecekteki zorluklarla yüzleşmek için çocukları hazırlamaya yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martínez, O. L., Moreno, A. S., & Esteban, C. R. (2009). ¿ POR QUÉ LA CREATIVIDAD Y EL SENTIDO DEL HUMOR EN LA EDUCACIÓN?. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1), 281-289. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832321030.pdf
  • Fernández Solís, J. D. (2003). El sentido del humor como recurso pedagógico: Hacia una didáctica de las didácticas. https://ebuah.uah.es/dspace/handle/10017/21337
  • Moreno, A. S., & Martínez, O. L. (2009). Educación y humor: Una intervención positiva en adolescentes. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(1), 323-329. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832320035.pdf
  • de Sánchez, H. T. (2003). El humor como herramienta para lograr aprendizajes. Telos, 5(3), 408-423. http://ojs.urbe.edu/index.php/telos/article/view/1151
  • FERNÁNDEZ, J. D. y FRANCIA, A. (1995)Animar como humor, aprender riendo, gozar educando, CCS, Madrid.
  • FERNÁNDEZ, J. D. (2002) Pedagogía del humor en El valor terapéutico del humor. (65- 88) Ed. RODRIGUEZIDIGORAS,A. Serendipity. DDB,. Bilbao.
  • MÁRZ, F. ( 1967) El humor en la educación. Sígueme, Salamanca,

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.