Çocuğunuzun Başarısızlıkların Üstesinden Gelmesine Yardımcı Tavsiyeler

Bir konuda başarısız olmak, hayatta kaçınılmaz bir durumdur. Çocuklar başarıyı ve başarısızlığı çok yoğun olarak yaşarlar. Peki, ebeveynler çocukların başarısızlıkların üstesinden gelmesine yardımcı olabilir mi?
Çocuğunuzun Başarısızlıkların Üstesinden Gelmesine Yardımcı Tavsiyeler

Son Güncelleme: 08 Aralık, 2019

Çocuğunuzun hayal kırıklıkları ile sağlıklı bir şekilde baş edebilmesine yardımcı olacak bazı davranışlar vardır. Bu yazımızda vereceğimiz tavsiyeleri göz önünde bulundurarak, çocuğunuzun engellerin ve başarısızlıkların üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar, hedeflerine ulaşamadıklarında öfkeli hissedebilirler çünkü bütün enerjilerini uğraştıkları şeye adarlar. Böyle durumlarda, ebeveyn desteği kaçınılmazdır. Çocuklar öfkelerini ve hayal kırıklıklarını hafifletmek için, en yakınlarında olan ve onları koruyan anne babalarına yönelir.

Kendi hayatlarındaki başarısızlıklar, elbette yetişkinleri de etkiler. Başarısızlığın nasıl bir his olduğunu bilen ebeveynler için, çocuklara bu kötü hissi aşma konusunda yardımcı olmak çok da kolay olmaz.

Çocuklara hata yapmanın büyümek ve öğrenmek için harika bir fırsat olduğunu öğretirseniz, hata yapmaktan korkmayan sağlıklı birer yetişkin olmalarını sağlamış olursunuz.

Çocukların başarısızlıkların üstesinden gelmesine yardımcı tavsiyeler

Anne babanın örnek olması

Doğdukları günden itibaren, çocuklar anne babalarına hayranlık duyar. İhtiyaçları olduğunda veya herhangi bir durumda, ebeveyn onlar için bir güç kaynağıdır ve kendilerini ailelerinin yanında güvende hissederler.

Çocuklar, cümleleri, davranışları ve alışkanlıkları anne babalarını gözlemleyerek öğrenirler. Bir hayal kırıklığı yaşadığında veya sinir bozucu bir durumla karşılaştığında yetişkinin davranış biçimi, çocuğun aynı durumla karşılaştığında nasıl davranacağı konusunda belirleyici bir rol oynar.

Eğer ebeveyn başarısızlığı olumlu bir şekilde karşılar, özgüvenini ve cesaretini korumayı başarırsa, çocuğuna da hatalarından ders çıkarmayı nasıl öğreteceğini bilir.

ailenin desteği

Çocukların özgüvenini yükseltmek

Çocuğunuzun öz saygısına katkı sağlamak için, en başarılığı olduğu aktiviteleri tespit edip bu aktiviteleri daha fazla yapması için onu teşvik edin.

Bir konuda uzmanlaşmanın verdiği güven ve başarılı olma hissi, çocukların yeni zorluklarla karşılaşmaktan korkmamasına ve başarısızlıktan kaynaklanan anksiyeteyi azaltmasına yardımcı olur.

Çocukların kendi kendine karar verme becerisi güçlenir ve kendilerini rahat hissetmedikleri durumlarda bile en iyi sonucu elde edene kadar dikkatli bir şekilde mücadele ederler.

Sonuç ne olursa olsun, ebeveynin olumlu desteği çocuğun öz saygısını güçlendirmek için çok önemlidir. Çocuğun katettiği yolun farkında olmak, başarının hazırlık ve çaba gerektirdiğini çocuğa anlatmaya yardımcı olur. Güçlü bir öz saygı, başarısızlıkların üstesinden gelmek için en önemli noktalardan bir tanesidir.

“İnsanın hayatı, özellikle de başarısız olduğunda oldukça ilgi çekicidir. Çünkü başarısızlık kendisini geliştirmeye çalıştığını gösterir.”

–Georges Clemenceau–

Başarısız olmayı normalleştirmek

Hayatta bazı başarısızlıklar olması kaçınılmazdır ancak asıl önemli olan bunlarla nasıl başa çıkılacağını bilmektir. Çocuklar için, küçük bir şeyde başarısız olmak özgüvenlerini düşüren bir öfkeye neden olur.

Anne babalar, zaman zaman hata yapmanın ve başarısız olmanın oldukça normal bir şey olduğunu çocuklarına öğretmelidir. Önemli olan başarısızlıkların üstesinden gelmektir.

Çocuklar hepimizin başarısızlık duygusu yaşadığını ancak yine de ilerlemeye devam ettiğimizi anladığında, bu kötü deneyimlerini normalleştirebilir ve her başarısızlığı öncekinden daha hızlı bir şekilde atlatabilir.

“Bir dahaki sefere daha iyisini yapacaksın” veya “hepimiz hata yapıyoruz” gibi destekleyici cümleler kurmak, çocukların aksiliklerin dünyanın sonu olmadığını ve bunların üstesinden gelinebileceğini anlamasına yardımcı olur.

Her hatadan ders çıkarmak

Prekanseröz, yaşadığımız deneyimlerin tüm olumlu ve olumsuz sonuçlarının beyinde depolandığı alandır. Nörolojik olarak konuşmak gerekirse, söz konusu bir görevi üstlenmek olduğunda yaşadığımız her durum yeterliliğimize katkıda bulunmaktadır.

Beynin tecrübe kayıtlarında büyük miktarda veriler vardır ve yeni bir zorlukla karşılaştığımızda, beyin veritabanında hızlı bir tarama yapar. Hangi eylemlerin sonuç getirdiğine ve hangilerinin sonuçsuz kaldığına bakar. Bu bilgiye dayanarak ise, beyin benzer durumda uygulanacak en etkili taktiği bulur.

çocuklarda başarısızlık korkusu

Çocuklar bir zorlukla karşı karşıya kaldıklarında ve geçmişteki herhangi bir eylemlerinin işe yaramadığını hatırladıklarında, bu hatalarından ders çıkardıklarını gösterir.  Hangi davranışların uygun olmadığının farkında olmak, gelecekte başlarına gelecekler konusunda çocukları alternatif aramaya teşvik eder.

Ebeveynler, büyük küçük her türlü tecrübeden ders çıkarılması gerektiği fikrini çocuklara aşılamalıdır. Çocuklara “Sence nerede hata yaptın? Aynı şeyi bir daha yapar mıydın? Bu tekrar başına gelirse, neyi farklı yapardın?” gibi sorular sorarak, çocukların düşünmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Başarısızlıkların üstesinden gelmeye yardımcı olan bu tavsiyeler, çocukların zorluklardan kaçmamasına ve kendilerine güvenen bireyler olmalarına yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Orgilés, M., Espada, J. P., Méndez, X., & García-Fernández, J. M. (2008). Miedos escolares en hijos de padres divorciados y no divorciados. International Journal of Clinical and Health Psychology, 8(3), 693-703. https://www.redalyc.org/pdf/337/33712016005.pdf
  • Valiente, R. M., Sandín, B., & Chorot, P. (2002). Miedos comunes en niños y adolescentes: Relación con la sensibilidad a la ansiedad, el rasgo de ansiedad, la afectividad negativa y la depresión. Revista de psicopatología y Psicología clínica, 7(1), 61-70. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3922

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.