Çocuklarda 5 Okuma Sorunu

Çocuklarda okuma sorunları çok sinir bozucu olabilir. Bununla birlikte, etkili olan ve onlara yardımcı olabilecek birçok öğretim stratejisi vardır. Ebeveynler ve çocuklar okuma becerilerini geliştirmek ve özgüven kazanmak için bunları birlikte kullanabilirler.
Çocuklarda 5 Okuma Sorunu

Son Güncelleme: 19 Mayıs, 2020

Okuma, belirli bilgileri yazılı dille anladığınız süreçtir. Ancak, bazen çocuklar bu bilgileri düzgün anlayamazlar. Bunlar okuma sorunlarından kaynaklanmaktadır.

Bu sorunlara birkaç şey neden olabilir. Örneğin, bunlar çevre, dil veya konuşma sorunları olabilir. Çocuklarda en yaygın okuma problemleri nelerdir? Ebeveynler olarak nasıl yardımcı olabiliriz?

Çocuklarda okuma sorunlarına işaret eden belirtiler

Çocuğunuzun okumada sorunları olduğunu gösteren işaretler vardır. Örneğin, görevleri anlama ve takip etme konusunda sorun yaşayabilir. Ayrıca, birinin ona ne söylediğini hatırlamakta zorlanabilir. Ayrıca okumak, hecelemek ve yazmak gibi becerilerde ustalaşmakta zorluk çekebilir.

Ayrıca, bu çocuklar öfkelerini kontrol etmekte ve kelimeleri tanımlamakta da zorlanırlar. Bazı durumlarda, sayıları veya kelimeleri tersten yazma eğilimi olabilir.

Çocuklarda ana okuma sorunları nelerdir?

Çocukların okuma yeteneğini etkileyebilecek birçok koşul vardır. Bu problemler arasında:

1. Disleksi

Bu öğrenme zorluğu çok yaygındır. Bu duruma sahip çocuklar harfleri tanımakta zorlanırlar. Ayrıca, kafiyelerde ve kendileri için yeni olan kelimeleri telaffuz etme konusunda sorun yaşayabilirler.

Öte yandan, daha önce gördükleri kelimeleri unutabilirler. Ayrıca onları atlayabilir ve nereye koyacaklarını bilemeyebilirler.

Disleksi yazma, heceleme ve konuşma becerilerini etkileyebilir. Ancak, çocukların bu sorundan muzdarip olmaları zeki olmadıkları anlamına gelmez. Aslında, bu bozukluğu olan ve hayatta çok başarılı olan birçok insan vardır.

okuma sorunu yaşayan çocuk

2. DEHB

Bu sorun Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak bilinir. Çocukların okumaya konsantre olmalarını zorlaştırabilir.

Buna ek olarak, bu sorunu olan çocuklar huzursuz olabilir ve sıkıntılı hissettiklerinden her şeyle oynamaya başlayabilirler. Bir görevi nasıl yapacaklarını bilmedikleri gerçeğini gizlemek için sınıfta kötü bile davranabilirler.

3. İİB

Bu İşitsel İşleme Bozukluğudur (ADP). Çocukların duydukları bilgileri işleme yeteneklerini etkiler. Bu nedenle, bu başkalarının ne dediğini anlayamamalarına neden olabilir.

Öte yandan, bu bozukluğu olan çocuklar yeni kelimeleri telaffuz etmede sorun yaşarlar. Ayrıca, B ve D harflerinin seslerini ayırt etmekte zorlanırlar.

4. Okuma gecikmesi

Genellikle, 6-8 yaş arası çocuklarda görülür. Okuma ve yazma için gerekli beceri ve yetenekleri edinmede gecikme olarak ortaya çıkar.

5. Görsel zorluk

Bu bozukluğu olan çocuklar harfleri ve şekilleri ayırt etmekte zorlanırlar. Ayrıca onları doğru sırada göremeyebilirler.

“Çocuğunuzun okuma problemleri olduğunu gösteren işaretler vardır. Örneğin, görevleri anlama ve takip etme konusunda sorun yaşayabilir.”

Çocuklarda okuma problemlerinin nedenleri nasıl tanınır?

Çocuklarda bu sorunların nedenlerini anlamak için bazı ipuçları:

  • Öğretmeniyle konuşun. Size çocuğunuzun öğrenmesini etkileyen zorluklarını anlatabilir.
  • Bir eğitim değerlendirmesi isteyin. Çocuğunuz devlet okuluna gidiyorsa, okuma güçlüğüne yardımcı olacak başka kaynaklar da edinebilirsiniz.
  • Doktorunuzla konuşun. Ona evde ne gördüğünüzü ya da öğretmenin ne fark ettiğini anlatın. Bu şekilde, herhangi bir problemi ekarte edebilir.
  • Çocuğunuzu bir uzmana götürün. Bu uzman, öğrenme veya dikkat zorluğuna sahip olup olmadığını belirler.
kitap okuyan çocuk

Çocuğunuza nasıl yardım edebilirsiniz?

Bu sorunlara neyin sebep olduğundan emin olmasanız bile, yardımcı olabileceğiniz yollar vardır.

Örneğin, çocuğunuzun davranışını dikkatle gözlemlemek önemlidir. Ayrıca birlikte yüksek sesle okumanızı öneririz. Bu, becerilerini güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Ayrıca, çocuğunuzu elinden geleni yaptığı için sürekli tebrik edin. Çalışmaya devam etmenin önemini anlamasına yardımcı olun. Son olarak, çocuğunuzun sevdiği kitapları ve dergileri evde bulundurmaya çalışın.

Çocuklarda okuma sorunları çok sinir bozucu olabilir. Bununla birlikte, ebeveynlerinin yardımı ve desteği ile çocuğunuz bu zorlukların üstesinden gelebilir ve iyi bir okuyucu olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.