Devrim Niteliğinde 5 Boyutlu (5D) Ultrasonlar

Bebeklerini bekleyen ebeveynler için en güzel anlardan biri, çocuklarını ilk kez ultrasonla görmektir. 5 boyutlu ultrasonlar bu görüntüyü detaylandırır.
Devrim Niteliğinde 5 Boyutlu (5D) Ultrasonlar

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2021

5 boyutlu ultrasonlar, fetüsün fiziksel koşullarının ve genel sağlığının çeşitli yönlerini değerlendirmek için kadın doğum uzmanları tarafından geliştirilen teşhis tekniklerinin bir parçasıdır. Bunun için doktorlar bir elektro-tıbbi cihaz kullanırlar. Bu araç dört açıdan geçen ve bir dizi görüntü oluşturan yüksek frekanslı ses dalgaları ile çalışır.

Bu teşhis amaçlı araç daha çok tıbbi amaçlar için oluşturulmuş olsa da, zamanla ebeveynlerin çocuklarını görmelerine de olanak sağlayan bir araç haline geldi.

İşte bu sebeple, anne baba adayları sık sık 5 boyutlu ultrasonlar ile bebeklerini görmek istemektedir. Böylece çocuklarının portresini gözlerinde canlandırabilirler.

5 boyutlu (5D) ultrason nedir?

5D ultrason, gebelik sırasında fetüsün görüntü tanısında en son gelişmeyi temsil eder. Aslında, 4D ultrasona oldukça benzer ancak aradaki tek fark 5D ile daha keskin ve daha iyi çözünürlükte görüntüler elde edebilmektir. Bu, bebeğin yüzünün ve diğer fiziksel özelliklerinin neredeyse tam bir görünümünü verir.

4D ultrason oldukça doğru bilgi vermesine ve doğum uzmanının fetüsün durumunu doğru bir şekilde teşhis etmesine yardımcı olmasına rağmen, daha kaliteli bir görüntüye sahip olmak ebeveynleri heyecanlandırır. Gelecekteki çocuklarının kime benzediğini bilmek, her anne baba adayı için çok merak uyandırıcıdır.

Öte yandan 5D ultrason ile sağlanan görüntülerin netliği ile olası immünolojik anormallikler daha hızlı tespit edilebilmektedir. Renkli Doppler ile verilerin netliğini sağlamak mümkündür.

ultrason resimlerini incelemek

5D Ultrason için en iyi zaman nedir?

Uzmanlar, hamileliğin üçüncü trimesterinden itibaren, tam olarak 24 ila 30 hafta arasında 5D ultrason yapılmasını önermektedir. Bu süre zarfında, bebeğin daha doğru bir görüntüsü elde edilebilir.

Bu teknik invaziv değildir ve ne anne ne de fetüs üzerinde yan etkilere neden olur. Gebeliğin farklı aşamalarında tekrarlanabilir:

  • İlk trimesterde, fetüsün rahim ortamını gözlemlemek için 10. ila 13. haftalar arasında yapılabilir.
  • 12. ve 20. haftalar arasında, yüz detayları algılanmasa bile bebeğin tüm vücudunu tek bir görüntüde gözlemlemek için yapılabilir.
  • Çoğul gebelik (ikiz) vakaları için 24 ila 26. haftalar arasında yapılabilir.
  • 32. haftada bebeğin doğumdan önceki pozisyonunu gözlemlemek için yapılabilir.

Pek çok anne, fetüsün en iyi şekilde gözlemlenmesi için 5D ultrason öncesinde bir hazırlık yapması gerekip gerekmediğini de merak ediyor. Eğer anne adayı işlemden saatler önce tatlı bir şeyler yerse, bebeğin daha aktif olacağını düşünebilir.

“5D ultrasonun sağladığı görüntü netliği, olası immünolojik anormallikleri daha hızlı tespit edebilir.”

hamilelikte ultrason

5D Ultrason yaptırmak gerçekten gerekli mi?

Bu soru, hastanın özel ihtiyaçlarına göre cevaplanabilir. 5D ultrason 4D’ye benzer, yani ikisi arasında büyük bir fark yoktur. Kadın doğum uzmanı her iki şekilde de fetüsü tam olarak gözlemleyebilir. Bu nedenle tıbbi konularda iki ultrason arasında hiçbir fark yoktur ve kadın doğum uzmanı ikisiyle de doğru tanıyı koyabilir.

Seçim, özellikle bebeğinin daha net bir görüntüsüne sahip olmak isteyen ebeveyne bağlı olacaktır. Bununla birlikte, bütçesi kısıtlı olanlar için 4D ultrason da iyi bir seçenektir. Halihazırda 6D ultrason türleri tartışılmaktadır. Şüphesiz, ilerleyen zamanlarda çok daha üst kalite bir ultrason kullanmaya başlayacağız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.