Doğum Yapma Korkusunun Sonuçları

Doğum yapma korkusunun sonuçlarını biliyor musunuz? 
Doğum Yapma Korkusunun Sonuçları

Son Güncelleme: 11 Haziran, 2019

Söz konusu doğum olduğunda , korku sizi tutar ve durumu olduğundan daha zor bi hale getirir. Peki, bu nasıl olur? Haftalarca bebeğinize kavuşacağınız anı beklediniz ancak zamanı geldiğinde ise tek hissettiğiniz korku mu oldu?

Gerçek veya hayali bir tehlikeyle karşılaştığımızda hissettiğimiz duygu korkudur. Korku, tehlikenin etkisini en aza indirmek için vücudu alarma geçirir ve pek çok durumda bizi korur. Bazen de kaçmamızı ve tehlikeden kurtulmamızı sağlar.

Korku, hayatta kalmak için gerekli olan bir duygudur. Bununla birlikte, doğum sırasındaki korku bir anda gerçekleşen değişimlere karşı verilen duygusal bir tepkidir.

Oldukça karmaşık ve savunmasız hissedilen bir durumdan korkmak normaldir. Ancak, bu korkular düşüncelerinizi ve kontrolü ele geçirirse ne olur? Olabileceklerle ilgili binlerce olumsuz düşüncenin size bir faydası olur mu?

Doğum yapma korkusu

Doğum yapma korkusu ilk hamilelikler başta olmak üzere neredeyse her hamilelikte meydana gelebilen bir şeydir. Ne olacağını, ne kadar acı vereceğini veya her şeyin yolunda gidip gitmeyeceğini bilmemek anne adayının zihnini o kadar meşgul eder ki, kabuslara bile neden olabilir.

Bu yazımızı da okuyun: Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Doğal olarak, bilinmezliğin verdiği endişe varsayımsal düşüncelere yol açar ve yavaş yavaş bunlar gelecekte büyük korkulara dönüşür. Korktuğumuz zaman, kaderci düşüncelerimiz olabilir, daha fazla endişelenebiliriz ve uç vakalarda tamamen aciz hissedebiliriz.

Genel olarak konuşmak gerekirse, doğum korkusunun sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Önceki travmatik deneyimler. Eğer daha önce doğum yapmışsanız, cok acı çektiğinizi, bazı komplikasyonlar meydana geldiğini ve yine aynı şeylerin yaşanacağını düşünüyor olabilirsiniz.
  • Çok fazla bilgi edinmek. Doğum ile ilgili videolar izlemek ve bir şeyler okumak iyidir ancak bu bilgiler daha çok korkmanıza neden olacak travmatik şeyler hayal etmenize yol açabilir.
  • Başkalarından duyduklarınız. Tanıştığınız her anne size kendi doğum hikayesini anlatacaktır. Korkmanızın sebebi bu hikayeler de olabilir.
  • Doğum yaptığınız an. Büyük bir ihtimalle bu anın nasıl olacağını dair beklentileriniz vardır. Bu ana dair herhangi bir görüntünün zihninize gelmesi de anksiyete ve korkuya yol açabilir.

Doğum yapma korkusunun sonuçları

Korku, vücuttaki duygusal, hormonal ve fiziksel seviyelerde pek çok mekanizmayı tetikler.Böylece vücudunuz alarma geçer. Peki, bu durum doğumu nasıl etkiler? Oldukça basit:

  • Korku, oksitosin ve noradrenalin hormonlarının salınımını kontrol altına alan adrenalin üretimini tetikler.

Oksitosin doğum sürecini  kontrol eden bir hormon iken, noradrenalin ceninin dışarı çıkmasından sorumludur. Normal seviyedeki adrenalin doğuma yardımcı olabilir ancak bu hormondaki ani yükseliş problem yaratabilir.

  • Korku, kaslarınızı gerginleştirir. Kaslarınızın gerilmesi çok belirgin olur. Rahim ve vajinal kaslar doğum için çok önemlidir. Bu kaslardaki kasılmalar bebeğin doğum kanalında ilerlemesini sağlar.
doğum yapma korkusu
  • Korku odağınızı kaybetmenize ve güçsüzleşmenize neden olur. Çok fazla acı çektiğiniz bir noktaya gelirseniz, doktorunuzun size söylediklerini duymada ve anlamada sorun yaşayabilirsiniz. Bunun sonucunda da  nefes almanız ve ıkınmanız gereken zamana uyamayabilirsiniz. Doğum yaparken doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Doğum yapma korkusunu yenmek için ne yapabilirsiniz?

İlk olarak, çok cesur olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Sağlıklı bir bebeği bunca zaman karnınızda taşıdığınız ve şimdi de onu dünyaya getireceğiniz için cesursunuz. Şimdi, bu sürece son verme zamanı. Korkuyor olmanız yanlış değil, hatta bu korkunuzu ifade edebilmeniz iyi bir şey. Korku, zor bir durumda çevrenizden yardım alamadığınızda ortaya çıkar. Bu nedenle, sevdiklerinizle, ebenizle, doktorunuzla veya psikologunuzla konuşmaya çalışın ve onlardan yardım isteyin.

Sizi endişelendiren her şeyi, korkmanıza neden olan düşünceleri bir kenara not edin ve sorularınızı cevaplayacak biri ile bunların üzerinden geçin.

Doğum yaparken, sizin ve bebeğinizin aynı amaç uğruna nasıl çabaladığınızı düşünün. Eğer bir şeylerin yolunda gitmeyeceğinden endişeleniyorsanız, başınıza gelebilecek her duruma karşı hazırlıklı olan doktorların yanı başınızda olduğunu yani güvende olduğunuzu kendinize hatırlatın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.