Amniyotik Kese İçinde Doğan Mucize Bebekler
Amniyotik kese içinde dünyaya gelen çocukların sihirli oldukları ve hayatları boyunca şanslı olacakları söylenir. Bu yaygın batıl inançların ötesinde, kese içinde doğan bebeklerin çok özel bir biçimde dünyaya geldiklerini söylemek yanlış olmaz. Bu sıradışı doğum her zaman oldukça dikkat çekici olmuştur.
Kese içinde meydana gelen bu doğuma “Venedik örtüsü” ile doğum adını verenler bile bulunmaktadır. Uzmanlara göre böyle bir doğumun gerçekleşme ihtimali 80 binde 1 gibi çok düşük seviyelerdedir. Bu durumun zaten oldukça ilginç olması bir yana, günümüzde hamilelik süreci ve doğumların çok daha ileri tekniklerle detaylı bir biçimde takip edilmesine rağmen bebeğin bu şekilde sıradışı bir biçimde dünyaya gelmesi daha da şaşırtıcı bir durumdur.
Annesinin karnında kese içinde büyüyen bebeklerin görüntüleri sürekli olarak sosyal medyada ya da haberlerde rastlayabileceğimiz görüntüler arasındadır. Bu yüzden, neredeyse her birimiz hepimizi büyüleyen bir doğum görüntüsünü mutlaka izlemişizdir. Ayrıca bebeğin kese içindeki o huzurlu halini mutlaka aklımızda tutarız. Sanki bebek, etrafını saran o koruyucu kesenin içinden çıkmak istemiyor ve o huzurlu ve dengeli dünyada biraz daha fazla kalmak istiyor gibidir.
benanneyim olarak sizlere bu yazımızda kese içinde doğan bebeklerden bahsetmek istiyoruz. Bu tür doğumların neden gerçekleştiği ve bunlarla ilgili ilginç bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Amniyotik Kese İçinde Doğan Bebekler
Doğumun yaklaştığını anlamamızı sağlayan en önemli işaretlerden biri annenin “suyunun gelmesi”dir. Kasılmalar gitgide daha yoğunlaşarak daha sık bir biçimde meydana gelmeye başladığında amniyotik kesenin zarar görüp yırtılması son derece doğal bir durumdur.
Suyun gelmesi, yani amniyotik kesenin yırtılması acı verici olmayan bir tecrübedir. Ancak bunu tüm anne adayları yaşamaz. Bazı kadınların suyu doğum anına kadar gelmez. Bazı yeni anneler ise bebeklerinin kese içinde her tarafı sarılmış bir biçimde doğduklarını kendi gözleriyle görürler.
Jinekoloji ve doğum uzmanları, amniyotik kese içinde gerçekleşen bir doğumun olumlu ya da olumsuz bir şekilde yorumlanamayacağını, yani bu durumun bebeğin zararına ya da faydasına olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade etmektedirler. Bu doğum şekli, ilginç, güzel ve oldukça şaşırtıcı olmaktan öteye gitmez. Evet, bu tür bir doğumda bebeğin amniyotik sıvıdan kurtulup kendi kendine nefes alma adımı bir miktar gecikmiş olur.
Amniyotik Kese ve İlginç Özellikleri
Amniyotik kese fetus ile birlikte büyür. Oldukça hassas bir yapıya sahip gibi görünse de düşünülenden çok daha dayanıklıdır. İki katlıdır ancak herhangi bir kas, sinir dokusu ya da kan damarı bulunmaz. Bu dayanıklılığın sebebi kolajen ve elastin maddelerden oluşmasıdır.
- Keseyi oluşturan iki katman amniyon ve koryon olarak adlandırılır. İkincisi dış yüzeyde ve daha kalın olanıdır.
- Amniyotik sıvının gebeliğin ikinci haftasından sonra oluşmaya başladığı bilinmektedir. 10 hafta sonunda fetusun büyümesine yardımcı olacak yüksek oranlarda protein, karbonhidrat, lipid (yağ benzeri madde) ve fosfolipid, üre ve elektrolit içerir.
- Bu arada sıvı bebeğin olası çarpmalar ve yaralanmalardan korunması için bir yastık görevi görür. Buna ek olarak, nefes almak ve yutmak için gerekli mekanizmaları sağlarken bir yandan da ortam sıcaklığının aynı değerlerde kalmasını sağlar.
- Son haftalarda ise amniyotik sıvıda farklı fetal kan hücreleri, lanugo ve verniks tüyleri ve bebeği sarıp tenini koruyan bir tür yağ bulunur. Buna karşın, doğum öncesindeki bu son günlerde sıvının neredeyse tamamen bebeğin mesanesini boşaltması nedeniyle üre ile dolduğunu belirtmek gerekir.
Amniyotik Kesenin Yırtılması Ne Anlama Gelir?
- Amniyotik kesenin yırtılması ya da bir şekilde zarar görmesi bebek için oldukça stresli bir durumdur. Hamilelik boyunca fetusun ciğerlerinin suyla dolu olduğunu unutmamak gerekir. Nefes alıp vermesi, plasentada bulunan gazlar üzerinden gerçekleşir.
- Doğum esnasında ve amniyotik kese yırtıldığında bebeğin ciğerlerinde bulunan suyun tamamı ya yeniden emilir ya da ağızdan dışarı çıkar. Bu sayede henüz dünyaya gelmiş olan bebek nefes almaya başlayabilir. Yani bu sürecin bebek için oldukça karmaşık ve zor olduğunun altını çizmek gerekir.
- Ancak vajinal doğumda bebek doğum kanalından geçerken ciğerlerine baskı uygulanır ve bu baskı sayesinde pulmoner (akciğer) sıvısı, mukus ve amniyotik sıvı da dışarı atılır. Bu durum sezaryen doğumlarda genellikle gerçekleşmez.
Amniyotik kese zarar görmeden dünyaya gelen bebekler ise çok kısa bir süreliğine de olsa daha sakin ve huzurlu bir an yaşarlar. Bu durumun neden gerçekleştiği ve kese ile doğum oranının neden 80 bin doğumda 1 olduğu henüz bilinmemektedir. Ancak bu sıradışı doğumun batıl inançlar ve bazı geleneksel yaklaşımlar için önemli bir işaret olarak algılandığının da altını çizmek gerekir.
Kese İçinde Doğan Bebekler ve Batıl İnançlar
Amniyotik kese içinde doğan bebeklerin normal olarak doğan bebeklere göre büyük oranda ne bir avantajları ne de dezavantajları bulunmaktadır. Yani doktorlar, bu şekilde doğmanın bir faydası olmadığı gibi bebeğe zarar verecek bir durum da bulunmadığını ifade etmektedirler. Ancak antik çağlardan bu yana, bu şekilde dünyaya gelen bebeklerin diğerlerinden “daha fazla korunduğu” ve bu yüzden de normal dışı yeteneklere sahip olduklarına inanılmıştır.
- Keseyle doğan bebeklerin “karşılayıcı” olduklarına inanılan gelenekler bulunur. Buna göre bu bebekler büyüdüklerinde insanları iyileştirme yeteneğine sahip olurlar. Bu yetenek, bebeğin anne ve babası ya da kendisi kese içinde doğduğunu diğer insanlara söylerse kaybolur.
- Ayrıca bu bebeklerin çeşitli “lütuflara” sahip oldukları da söylenir. Yani bu bebekler hayatları boyunca şanslı olurlar ve yaptıkları ne varsa her şeyi iyi yapmak onların doğasında olan bir özelliktir.
Görüldüğü gibi bu tür inançlar amniyotik kese içinde doğan bebeklerin bir tür büyü ve güzellik içinde yaşadıklarını öne sürmektedir. Bu durum, zaten ilginç olan bu doğum şekline biraz daha gizem katmaktadır. Fakat inanışlar ve gerçekler ne olursa olsun bu şekilde gerçekleşen bir doğumun herkes açısından son derece güzel ve harika olduğunu söylemek mümkündür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Irreño, M. K. G. Q. (2018). Parto velado. Revista Científica, 16(2). Disponible en: http://200.7.173.107/index.php/Scientifica/article/view/65
- El increíble video del “bebé enmantillado”, que nació dentro de su bolsa amniótica. Clarin.com [Internet, consultado dic 2021] Disponible en: https://www.clarin.com/viste/increible-video-bebe-enmantillado-nacio-dentro-bolsa-amniotica_0_OFt3UCOYZ.html