Hamile Kadınları Endişelendiren 7 Şey

Bütün hamile kadınların endişelendiği şeyler vardır. Bu endişelerinizi giderecek ipuçlarımızı kaçırmayın.
Hamile Kadınları Endişelendiren 7 Şey

Son Güncelleme: 12 Temmuz, 2019

Bütün hamile kadınların endişelendiği şeyler vardır. Yeni bir bebek dünyaya getireceğiniz haberi tüm algınızı değiştirir. Minik bebeğinizle tanışma günü gelene kadar gergin ve endişeli olursunuz. Bu yazımızda hamile kadınları endişelendiren 7 konudan bahsedeceğiz.

Hamile kadınların yaşam tarzları ciddi fiziksel ve zihinsel etkenlerden dolayı tamamen farklıdır. Bu süreçte bir olay sizi özellikle korkutuyor ya da endişelendiriyorsa, partnerinize söylemeniz çok önemlidir.

Öncelikle hamile kadınların hepsi endişelenir ve hamilelikleri sırasında endişe ve korku duyarlar. Bu, saklamanız gereken anormal bir durum değildir.

Tam tersine, korkularınızla ilgili doktorunuza, ailenize ve arkadaşlarınıza karşı açık olmalısınız. Böylece, sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacak değerli ve alakalı bilgiler alabilirsiniz.

Hamile Kadınları Endişelendiren 7 Şey

1. “Düşük yapabilirim”

Düşük yapmak, hamile kadınların en büyük korkularından bir tanesidir. Ancak, iyi bir sağlık kontrolü sayesinde bunun olması muhtemel değildir. Dünyadaki hamileliklerin büyük bir çoğunluğu sağlıklı ve güzel bebeklerle sonuçlanmaktadır.

İlk altı haftada düşük yapanların sayısı %20’den düşüktür ve sekizinci haftadan sonra bu risk, %5’e kadar düşmektedir. İlk haftalarda gerekli bakım ve kontrolü aldıysanız, sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz kuvvetle muhtemeldir.

Hamilelik, kadın vücudunda değişikliklere sebep olan psikolojik bir süreçtir. Sağlıklı bir zihne sahip olmak önemlidir. Eğer ailenizde psikiyatrik bir hastalık geçmişi varsa, hamilelik sırasında herhangi bir komplikasyona neden olmaması için kontrole gitmelisiniz.

-D r. Jose Mendoza Velasquez-

2. “Sabahları midem çok bulanıyor”

Eğer sabahları yaşadığınız mide bulantıları ve rahatsızlık sizi endişelendiriyorsa, hiç endişelenmeyin çünkü bu bebeğe zarar veren ciddi bir durum değildir. İleri derecede dehidrasyon ya da besin eksikliği tanısı konulmadığı takdirde, süreç özellikle ilk üç ayda gayet doğal ilerliyor demektir.

Çoğu durumda, doktorlar mide bulantısını azaltacak ve bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar önermektedir.

hamile kadınları endişelendiren şeyler

3. “Bebeğim için sağlıklı neler yiyebileceğimi bilmiyorum”

Çoğu hamile kadın, bebekleri için sağlıklı beslenip beslenmediklerini merak eder. İyi haber, bunun göründüğü kadar karmaşık olmadığıdır.

Önemli olan öğünlerinizin sayısının ve içeriğinin dengeli olmasıdır. En çok ihtiyaç duyduklarınız lif, protein, demir, folik asit ve vitaminlerdir. Bebeğiniz düzgün bir şekilde büyüyebilmesi için ihtiyacı olan bütün elementleri alacaktır.

4. “Strese girmem bebeğimi de etkiler”

Hormonal değişiklikler, iş ve aile hayatı, yorgunluk ve endişelerin görünüşte strese yol açmaması imkansızdır. Eğer bu stres devamlı değilse, bebeğinizi etkilemeyecektir.

Bununla birlikte, endişe ve depresyon hissi yoğun ve uzun süreliyse, o zaman bazı zararlı etkilere sebep olabilir. Hamileliğiniz daha zor geçer ve en kötü durumda, erken doğuma neden olur. Bunun için fiziksel aktiviteler yapmanızı ya da duygularını atmanıza yardımcı olacak hobiler edinmenizi öneririz.

5. “Hamilelikte aldığım kilolarımı asla veremeyeceğim”

Hamile annelerin çoğu hamilelikten önceki fiziklerine asla kavuşamayacaklarından endişe ederler. Kilo vermek için doktorunuzdan kilonuzun takibini yapmasını ve hamilelik boyunca size tavsiyelerde bulunmasını isteyin.

Süt emzirirken hem bebeğinizi beslersiniz hem de kalori harcadığınız için kilo vermeniz kolaylaşır. 

hamile kadın ve kalp

6. “Doğum zorlu ve acılı olacak”

Özellikle ilk seferi olan veya daha önce komplikasyon geçirmiş anne adaylarının en çok korktuğu şeylerden bir tanesidir. Bu tür düşünceler zihninize akın ettiği zaman, daha önce çok daha zor deneyimlerle ve acılarla başa çıktığınızı hatırlayın ve bunu da atlatabileceğinizi düşünün.

Doğum öncesi eğitim sınıflarına giderek nefes egzersizleri çalışabilir ve büyük gün için kendinizi hazırlayabilirsiniz.

7. “İyi bir anne olamayacağım”

Bu, hamile kadınların endişelendiği bir başka konudur. Bu konunun sizi rahatsız etmemesi ve güveninizi yerine getirmesi için öz saygınızı geliştirin. 

Partnerinizden ve ailenizden destek isteyin ve şimdiden çocuğunuzun hayatına ne gibi değerler katmak istediğinizi düşünün. Başka bir çocuk dünyaya getirmek gibi harika bir deneyimi, korkuların mahvetmesine izin vermeyin.

Son olarak, bebeğiniz dünyaya geldiği zaman olacaklar konuşunda endişelenmeniz gayet normaldir ancak bu tür endişelerin hayatınıza müdahale etmesine müsaade etmeyin.

Hamilelik sürecinde tüm gerekli önlemleri ve kontrolleri sağladıktan sonra, doğumunuz iyi gidecek ve hayatınızda yeni bir dönem başlayacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.