Hamilelik Sırasında Memelerdeki Değişimler

Bildiğiniz gibi, hamilelik sırasında kadının vücudunda pek çok değişim gözlenir. Bunlardan bir tanesi memelerdeki değişimlerdir. Bu yazımızda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Hamilelik Sırasında Memelerdeki Değişimler

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2020

Memelerin büyümesi gibi açık değişimlerin yanı sıra, kadının bebeğini emzirmeye hazırlandığını gösteren başka değişimler de vardır. Memelerdeki diğer değişimler nelerdir?

Hormonal aktivite ve memelere kan akışının hızlanması bu değişimlere yol açar. Bununla birlikte, bu değişimler 4. veya 6. haftaya kadar fark edilmez.

Öte yandan, pek çok kadın atlanan ilk regl sonrasında memelerde şişkinlik ve yanma hissi olduğunu söylemektedir. Bazı durumlarda, memelerde hissedilen rahatsızlık regl öncesi dönemdeki acıya benzerdir.

Hamilelik sırasında memelerde nasıl değişimler olur?

Memeleri emzirmeye hazır hale getirmek, hem memelerin dolgunlaşmasına hem de yukarıda bahsettiğimiz rahatsızlık hissine yol açar. Bu rahatsızlık genellikle geçicidir ve uzun sürmez. Bu nedenle gündelik aktiviteleriniz olumsuz etkilenmez.

Bu yazımızda, hamilelikte memelerde meydana gelen farklı değişimleri detaylı biçimde açıklayacağız. Memelerinizin çok hassaslaştığını ve belirli kıyafetlere temas ettiğinde bile rahatsızlık hissettiğinizi gözlemleyebilirsiniz.

memedeki değişimler

Büyüklük

Memeler hamileliğin ilk haftalarından itibaren büyümeye başlar. 8. hafta geldiğinde, memeler kadının kalçaları ve belini daha kıvrımlı gösterecek biçimde gözle görülür biçimde büyümüş olur.

Bazı durumlarda memelerdeki büyüme sırt ağrısına yol açabilir. Toplamda memelerde normal boyutuna kıyasla %25-%50’lik bir büyüme görülür.

Meme uçlarının ve halkalarının renginde ve boyutunda değişim

Memelerdeki büyümeye ek olarak, hamile kadınlarda meme ucu renginin değişmesi gibi değişimler de görülür. Genellikle meme uçları koyulaşır ve hafif bir rahatsızlık hissine yol açabilir.

Meydana gelen hormonal değişimler arasında, melanin artışının meme ucu renginin önemli ölçüde koyulaşmasına sebep olması da vardır. Bunun yanı sıra, bazı kadınlarda yüzde, sırtta veya kollarda çillenme görülebilir.

Öte yandan, meme ucunun büyüklüğü de artar. Meme ucundaki halka genişler ve bebeğin emmesini kolaylaştıracak hale gelir.

Meme derisi gerginleşir

Memeler büyüdükçe, cilt gerginleşir. Bu yüzden, damarları görmek kolaylaşır. Aynı şekilde, derideki gerginleşme memelerde çatlamalara sebep olabilir.

Bununla birlikte, nemlendiriciler ve losyonlarla masaj yaparak bu çatlak izlerini hem gizleyebilir hem de oluşumlarını engelleyebilirsiniz.

Meme ucunun yağlı kalması

nemlendirici krem

Bebeğiniz için meme uçlarının nemini ve yağını korumak amacıyla, vücudunuz Montgomery bezlerini yoğunlaştırır. Bu bezler, meme ucu halkasında yağlı madde içeren küçük pütürler olarak bulunur ve emzirmeye yardımcıdır.

Meme uçlarında akıntı görülmeye başlar

Hamileliğin üçüncü ayına kadar, bazı kadınlar kolostrum salgılanması deneyimleyebilir. Bu akıntı hamileliğin son haftalarında artabilir. Peki, kolostrum nedir? Kolostrum memenin içinde bulunan yoğun ve sarı maddenin kalıntısıdır.

Eğer kolostrum akıntısı fark ederseniz, meme ucu pedleri kullanabilirsiniz. Ayrıca duştan sonra meme uçlarınızın çok fazla kurumasını önlemek için meme uçlarınızı çok fazla açık havada bırakmayın. Bunun yerine, destekli ve pamuklu bir sütyen takın.

Özetlemek gerekirse

Hamilelik sırasında memelerde meydana gelen değişimler, genellikle kadınların günlük yaşamlarını etkilemez. Bununla birlike, eğer memelerinizde çok fazla ağrı varsa ve sorun yaşıyorsanız hemen doktora danışın.

Rahatsızlık hissini azaltmak için bazı basit yöntemler kullanabilirsiniz. Örneğin, nemlendirici ve losyon kullanarak masaj yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğru kıyafetler kullanmak ve memeleri sıkıştıran sütyenlerden uzak durmak önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.