Hamilelikte Pika Sendromu Nedir?

Pika sendromu, yabancı madde yemeye karşı konulmaz bir istek duymak anlamına gelir. Hamilelik sırasında, pika hem anne hem de bebek için sağlık problemlerine yol açabilir.
Hamilelikte Pika Sendromu Nedir?

Son Güncelleme: 25 Haziran, 2019

Bu yazımızda, hamilelikte pika sendromu hakkında bilgi vereceğiz. Bu yeme bozukluğu, henüz herkes tarafından çok bilinmemektedir. Söz konusu yeme bozuklukları olduğunda, akla ilk olarak anoreksiya ve bulimia gelir. Bununla birlikte daha az bilinen başka yeme bozuklukları da vardır.

Pika Nedir?

Pika, besleyici olmayan maddeleri yeme veya yalama isteğine neden olan bir yeme bozukluğudur. Bu maddelerden en yaygın olanları kum, sabun, alçı, buz ve diş macunudur.

Bu bozukluğun tanı kriteri özeldir. DSM-V testi, besleyici olmayan madde yeme dürtüsünün en az bir ay devam etmesi gerektiğini belirtir. Bunun yanı sıra, bu davranış kişinin yaşına göre uygunsuz olmalıdır ve sosyal veya kültürel olarak alışılagelmiş bir aktivite olmamalıdır.

Bu bozukluk, genellikle 1 ve 6 yaş arasında, çocuklukta ortaya çıkar. Otizmli, gelişim geriliği ve beslenme yetersizliği olan kişilerde daha sık görülen bu bozukluk, hamile kadınlarda veya stres ve anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde de yaygındır.

Hamilelik sırasında pika

Hamilelik sırasında kadınların sürekli bir şeyler yemek istemesi normal olsa da, bu istek genellikle yiyecekler içindir. Hamilelikte pika sendromu genellikle ilk ve ikinci trimesterde ortaya çıkar ve stres, anksiyete ve korkuyla alakalı olabilir.

Pika bozukluğu, çocukluğunda bu sendromu yaşamış 20 yaşından küçük hamile kadınlarda daha yaygındır. Genellikle, bu bozukluk doğum yaptıktan sonra ortadan kaybolur. Bununla birlikte, bebek doğduktan sonra da bu bozukluğun devam ettiği bazı vakalar vardır.

hamilelikte doktor kontrolü

Hamilelik sırasında pika sendromunun sebepleri

Pikanın kaynağına ilişkin kesin bir sebep olmasa da, konuya ışık tutan bazı hipotezler vardır. Bazen, bu olağandışı acıkmalar altta yatan fiziksel ve mental durumlar ile ilişkili olabilir.

Öte yandan, pika öfkenin veya anksiyetenin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Hamilelikteki pika sendromunun, vitamin mineral veya demir eksiklikleriyle alakalı olabildiğini gösteren bazı araştırmalar vardır.

Bu araştırmalara göre, anemi hastası kadınlar buz yeme isteğine sahip olabilmektedir. Demir seviyesini düzenlemek, bu isteği azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer kalsiyum veya çinko eksikliği de varsa, kadın vücudu bu eksik maddeleri almak isteyecektir.

Hamilelikte pikanın sonuçları

Besleyici olmayan maddelerin sindirilmesi, hem bebek hem de anne için zararlıdır. Buz yemek tamamen zararsız gibi görünse de, dişlerinize hasar verebilir. Diğer maddelerin de ciddi sonuçları olabilir.

Pikadan muzdarip olan hastaların %75’inde bir çeşit cerrahi müdahele gerekliyken, %30’u birtakım komplikasyonlar yaşıyor ve %11’i ise bu bozukluğun bir sonucu olarak doğrudan hayatını kaybediyor.

Pikadan kaynaklanan komplikasyonların en sık olanı bağırsak obstrüksiyonudur. Pika ayrıca, zehirlenmeye, enfeksiyonlara ve parazitlere neden olabilir. Buna ek olarak, pika erken doğum riskini artırır.

Son olarak, pek çok vakada bu maddelerin sindirilmesi yiyeceklerden alınan besinlerin emilimine müdahele eder. Bu da besin eksikliklerine neden olur.

Pikanın önlenmesi ve tedavisi

Söz konusu pika bozukluğu olduğunda, mümkün olan en kısa sürede müdahele etmek önemlidir. Bu sayede, kadının günlük yaşam alışkanlığı haline gelmeden bu davranışa bir son verilebilir. Eğer bu durum bir alışkanlık haline gelirse, ortadan kaldırmak çok zor olacaktır.

tansiyon ölçmek

Pika sendromu yaşayan hamile kadınlar hemen doktora gitmelidir. Bu sayede, doktorunuz durumun kapsamını belirlemek amacıyla gerekli tetkikleri yapacaktır. Doktor ayrıca takviye gereken diğer vitamin ve minerallerin yanı sıra demir seviyelerini de inceleyecektir.

Selektif serotonin geri alım inhibitörleri gibi farmasötiklerin reçetelenmesi de gerekli olabilir. Eğer bu bozukluğun sebebi stres ve depresyonsa, bu inhibitörler tetikleyici faktörleri kontrol altına alacaktır.

Son olarak, bir psikolog ile terapiye başlamak da oldukça önemlidir. Bilişsel davranış terapisi en ideal olanıdır çünkü dürtülerin ve zorlayıcı yutma davranışının kontrol edilmesine yardımcı olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.