Serviks Yetersizliği: Risk Faktörleri, Sonuçları ve Tedavisi

Serviks Yetersizliği: Risk Faktörleri, Sonuçları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 12 Şubat, 2019

Hamilelik sırasında uterus duvarı veya serviks kilit bir rol oynar. İmplantasyonun gerçekleşmesi için bu organın verimli çalışması gerekir. Serviks tüm hamilelik sürecine yetecek kadar güçlü olmalıdır. Bununla birlikte, bazı kadınlar serviks yetersizliği adı verilen rahatsızlıktan muzdarip olabilir.

Serviks yetersizliği, bu organın zayıf işleyişini ifade eder. Bu durum hamilelik sırasında ciddi sonuçlara neden olabilir.

Hamilelik ilerledikçe, serviks daha çok zorlanır. Bebeğin uterus duvarına verdiği ağırlık ve basınç artar. Bu da rahim ağzının erken açılmasına neden olabilir.

Serviks yetersizliği neden kaynaklanır ?

serviks yetersizliği

Bu durum herhangi bir kadında doğal olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, uterus duvarının zayıflaması, çoğu durumda, bazı işlemlerin sonucudur. Bir kadının serviks yetersizliği yaşamasına neden olabilecek faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Hamilelikten önce uterus duvarına cerrahi işlem yapılmış olması
  • Karmaşık bir doğum sırasında oluşan hasar
  • Doğum kusurunun bir sonucu olarak uterusun malformasyonu
  • Düşük veya indüksiyon durumunda dilatasyon ve kürtaj sonucu travma
  • Sentetik bir östrojen hormonu olan dietilstilbestrol gibi elementlere maruz kalma.

Serviks (rahim ağzı) yetersizliğinin sonuçları nelerdir?

serviks yetersizliği rahatsızlığı

Bu durumun farklı nedenleri vardır. Bununla birlikte serviks yetersizliği her 100 gebelikten sadece 1’ini etkiler. Ancak söylendiği gibi, bu gebelik sürecini ciddi şekilde etkileyebilecek bir konudur.

Bebek rahim içinde büyürken, giderek ağırlaşır. Sonuç olarak, bu ağırlığın tamamı uterus duvarı üzerinde basınç oluşturur. Buna karşılık, rahim boynu doğum zamanı yaklaşırken hasar görmeye başlar.

Başka bir deyişle, zayıflamış bir serviks hamilelik için risk teşkil edebilir. Serviks yetersizliği nedeniyle rahim ağzı, artan baskıyı kaldıramaz.

Yetersiz bir servikse sahip olmak aşağıdaki risklere yol açabilir:

  • Bebek doğmaya hazır olmadan çok önce uterusun açılmasına neden olabilir.
  • Yetersiz serviks, ikinci trimesterden itibaren gerçekleştiği takdirde prematüre doğuma neden olabilir.
  • Bu durum bazı düşük vakalarında bir faktördür. Yetersiz serviks, ilk trimesterden sonra meydana gelen düşüklerin en az % 25’inden sorumludur.
  • Zayıflamış uterus duvarını tedavi etmek için servikal serklaj sırasında veya sonrasında olası komplikasyonlar. Serklaj, serviks yetersizliği için uygulanan bir tedavidir ve çeşitli sonuçlara yol açabilir. Örneğin, membranların veya uterusun erken kırılmasına neden olabilir. Aynı zamanda servikste veya mesanede kanama ve yırtılmalara neden olabilir. Serklaj oldukça güvenli bir prosedür olarak kabul edilir. İşlemden kaynaklanabilecek komplikasyonların ciddiyetine rağmen, bu riskler nadiren gerçekleşir.
    Uzmanlar serklajın genel olarak güvenli bir prosedür olduğunu düşünüyor.

Hem anne hem de bebek için hayat kurtarıcı olabileceğinden çoğu kadın olası risklerle yüzleşmeyi tercih eder.

Serviks yetersizliği nasıl teşhis edilir?

kendi aralarında konuşan doktorlar

Jinekologunuz rutin muayene sırasında yetersiz serviksi tespit edemez. Ayrıca, bu durum sadece hamilelik sırasında tespit edilebilir. Genel olarak, ikinci veya üçüncü trimesterde yaşanan bir düşük, bir gösterge olabilir.

Bununla birlikte, yukarıda belirtilen risk faktörleri sizin için geçerliyse, en kısa zamanda daha ayrıntılı bir inceleme isteyebilirsiniz.

Transvajinal ultrasonlar serviks yetersizliği riski olan kadınların teşhisinde etkilidir. Ultrason görüntüleri doktorların rahim ağzının uzunluğunu ve açılımını ölçmelerini sağlar.

Bir pelvik muayene de zayıflamış bir serviksin tespit edilmesini sağlayabilir. Doktorunuz fetal membranların servikal kanalda veya vajinada olduğunu keşfederse, bu serviks yetersizliğinin bir göstergesidir.

Amniyotik sıvının laboratuvar testleri de olası enfeksiyonları teşhis ve tedavi etmek ve önlemek için faydalıdır.

Bir tıp uzmanı yetersiz serviks tespit ettiğinde, bir sonraki adım muhtemelen serklajdır. 24. haftadan önce yapılması gereken bu prosedür, serviksi kapatmak için bir dikiş dikilmesinden oluşur. Dikişler 36-38. haftalar arasında doğum hazırlığı sırasında alınmaktadır.

Bununla birlikte, servikal serklaj, rahim ağzı 4 cm’den daha fazla genişlemişse veya membranları kırılmışsa bir seçenek değildir.

Hamileliğin başarısı çeşitli faktörlere bağlıdır. Serviks fetüsün ürettiği tüm ağırlığı ve baskıyı doğuma kadar taşıyabilmelidir.

Yetersiz bir servikse sahip olmak karmaşık olabilir. Bununla birlikte, bu durum yaygın değildir ve çözümler mevcuttur. Durum ne olursa olsun, hamileliğiniz boyunca sık sık bir uzmana görünmek önemlidir. Bu hem sizin hayatınızı hem de çocuğunuzun hayatını kurtarabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fong KW, Farine D. Incompetencia cervical y parto pretérmino. En: Rumack CM, Wilson SR, Charboneau JW, editores. Ecografía Obstétrica y Fetal. Madrid: Marban Libros S.L., 2000.
  • Holcomb WL, Smeltzer JS. Cervical effacement: variation among clinicians. Obstet Gynecol 1991; 78: 43-5

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.