Suyunuz Geldiğinde Ne Yapmalısınız?

Suyunuz Geldiğinde Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 25 Haziran, 2018

Suyunuz geldiğinde sakin olmanız, eşyalarınızı alıp mümkün olan en kısa zamanda hastaneye gitmeniz gerekir.

Amniyotik sıvı ile dolu bu kese, bebeğinizi aylarca çevreleyip onu şoktan ve enfeksiyondan korur, bu yüzden mümkün olan en kısa zamanda bir sağlık merkezine gitmeniz önemlidir. Orada çocuğunuzun doğumunun en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için size yardımcı olacaklardır.

Amniyotik sıvı sterildir ve bebek bu sıvıyı yutup böbrekleri aracılığıyla filtreleyerek mesanesinden dışarı çıkardığı için sıklıkla yenilenir.

Ayrıca hamileliğin 34-36. haftasında yaklaşık bir litre miktarına ulaştığında bu sıvının hacmi de artar. Bebeğinizi rahat bir sıcaklıkta tutan bu kese yırtıldığında sıvı, vajinanızdan dışarı çıkar.

Kasılmaların başlamasından önce kadınların sadece % 10’unun suyunun geldiği biliniyor, bu da doğumun başladığını gösterir.

Bu sizin başınıza gelirse, sakin olmaya çalışın, valizinizi hemen hazırlayıp bebeğinizi dünyaya getirmeyi seçtiğiniz hastane ya da kliniğe kadar size eşlik edecek kişiyi bekleyin.

hamile kadın göbeği


Suyunuz geldiğinde hastaneye gitmeden önce yapılacaklar

Suyunuz geldiyse ve duş almak istiyorsanız, yapabilirsiniz.

Sadece vajinaya sıvı veya herhangi bir nesne girmemesine dikkat etmelisiniz, çünkü amniyotik sıvıyı içeren kese bebeğinizi enfeksiyondan koruyan bir zardır.

Vajinanızdan gelen sıvıyı toplamanıza yardımcı olacak bir havlu, bez veya ped kullanabilirsiniz.

Bu sıvı, bacaklarınızın arasından bir sürahi su boşalmış gibi bol miktarda gelebilir. Ama yavaş yavaş da akabilir.

Hatta altınızın ıslak olduğunu ve çişinizi yapmış olabileceğinizi düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, amniyotik sıvının rengi, idrardan çok daha açıktır ve farklı bir kıvama sahiptir.

Doğum, hayatınızın aşkıyla karşılaşacağınız tek randevudur.

-Anonim-

Ayrıca hafif bir yemek yiyebilirsiniz. Yağlardan kaçınmak ve biraz şeker tüketmek idealdir, böylece doğum sırasında ihtiyaç duyacağınız enerjiyi kazanabilirsiniz.

Sakin kalmak bazen zor olsa da, şu anda rahatlamaya çalışmalısınız. Örneğin, kasılmalar başladıysa yan tarafınız üzerinde uzanın veya bebeğinizin dünyaya gelmek üzere iyi bir pozisyona geçmesi için yürüyebilirsiniz.

amniyotik sıvı


Suyunuz geldikten sonra doğum yapmak

Hastaneye vardığınızda, uzmanlar normal doğum sürecine devam etmenize yardımcı olacaktır.

Bu durumda, kasılmalarınız çoktan başlamışsa, dakikalar geçtikçe daha yoğun ve uzun süreli olarak bunları hissedeceksiniz. Doğum yaptığınızda kasılma sona erecek.

Kasılmalarınız yoksa, doktorunuz doğumu başlatmak için oksitosin verecektir.

Çocuğunuzun doğumunun 12–24 saat gibi bir süre alması çok doğaldır. Bu süre içinde suyunuz gelse bile sakin olup her şeyin yolunda gideceğini, bebeğinizin sağlıklı doğacağını düşünmeniz önemlidir.

İyi bir tutum ve pozitif bir tavır her şeyin yolunda gitmesine katkıda bulunur , çünkü uzmanların daha hızlı ve verimli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olur.

Suyun rengini fark etmeniz çok önemlidir. Renginin şeffaf olması gerektiğini unutmayın, bu yüzden yeşilimsi olduğunu görürseniz, jinekoloğunuza mümkün olan en kısa zamanda durumu anlatmalısınız. Bebeğin doğumdan önce bir şeye ihtiyacı olması durumunda ne yapacağını bilecektir.

Sıvının rengi saydam olabilir ancak kırmızı veya kahverengi bazı lekeler olabilir. Bunun nedeni, suyun atılmasının yanı sıra, serviksi kapatan mukus tıkacının da ortaya çıkmasıdır.

Ancak çok fazla kanamanız varsa dikkatli olmalısınız, çünkü adet kanamasına benzer bir kanama, tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir ve bu durum amniyotik sıvının gelmesinden çok farklıdır.

Suyunuz geldiyse ve normal görünüyorsa, bu acil bir durum değildir; sadece doğumunuzun farklı bir şekilde başladığı anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • López-Ramírez, C. E., Arámbula-Almanza, J., & Camarena-Pulido, E. E. (2014). Oxytocin, the hormone that everyone uses and that few know. Ginecologia y obstetricia de Mexico, 82(07), 472-482.
  • Lugones Botell, M., & Ramírez Bermúdez, M. (2010). Rotura prematura de membranas, aspectos de interés para la atención primaria de salud. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(4), 682-693. http://scielo.sld.cu/pdf/mgi/v26n4/mgi11410.pdf
  • Ventura, W., & Lam-Figueroa, N. (2008, June). ¿Es útil la amniotomía de rutina en el trabajo de parto de inicio espontáneo?: Una revisión de la literatura. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 69, No. 2, pp. 127-129). UNMSM. Facultad de Medicina. http://www.scielo.org.pe/pdf/afm/v69n2/a12v69n2.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.