Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu: Belirtileri, Tedavi ve Önleme Yolları
Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu, dikkat etmemiz gereken ve sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu hastalığa sebep olan faktörler, hastalığın tedavi yöntemleri ve belirtileri hakkında doğru bilgiye sahip olmak çok önemlidir.
Bu enfeksiyonlar oldukça sık görülür, hatta hamilelik sırasında görülme ihtimali çok daha fazladır. Hatta, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma olasığı normalin iki katıdır.
Bu hastalığı spesifik bir yolla tedavi etmek çok önemlidir. Eğer hastalık doğru şekilde tedavi edilmezse hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı tehlike altına girebilir.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri, meydana geldiği bölgeye göre değişiklik gösterir.
Mesane enfeksiyonu
Mesanede bir enfeksiyon meydana geldiğinde buna sistit adı verilir. Sistitin yaygın belirtileri arasında, çişinizi yaparken bölgede yanma hissetmeyi sayabiliriz.
Ayrıca idrar zorluğu da denen, tuvaletinizi yaparken acı hissetmenize sebep olan disüriye de sebep olur. Başka sık görülen bir belirtisi de mesane boş olsa dahi tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmenizdir. Buna da idrar sıklığı denir ve özellikle hamile kadınlar için çok rahatsız edici bir durumdur.
Ayrıca pelvis bölgesinin altında acı ya da bir çeşit rahatsızlık da hissedebilirsiniz. Hamilelik esnasında idrar yolu enfeksiyonunun en korkutucu belirtisi ise idrarda kan ya da iltihap görülmesidir. Bu duruma kanlı idrar olarak da bilinen hematüri ismi verilir.
Ayrıca, grimsi bir renk ve hoş olmayan bir koku da meydana gelebilir.
Böbrek enfeksiyonu
Enfeksiyonun böbreklerde meydana geldiği durumlar da vardır. Bunun olası belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Ateş ve titreme
- Bel ağrısı
- Bulantı ve bunu takip eden kusma
- Yorgunluk ve halsizlik
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarına ne sebep olur?
Hamilelik esnasında, bir kadının vücudu birçok değişikliğe uğrar. Bu, anatomide ve fizyolojide meydana gelen çeşitli değişiklikler idrar yolunu etkileyebilir ve bu enfeksiyonların oluşmasına sebep olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonuna sebep olan mikroorganizmalar; bakteri, virüs, mantar ve parazitlerdir. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğuna E. coli adı verilen yaygın bir bakteri yol açar.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu söz konusu olunca annenin yaşı da önemli bir faktördür. Hamile olan kadının yaşı ne kadar büyükse enfeksiyon kapma riski de o kadar çoktur. Buna ek olarak, geçmişte önceki hamileliklerinde enfeksiyon olan kadınların buna tekrar yakalanma olasılığı da bir hayli yüksektir.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
İdrar yolu enfeksiyonları için gerekli olan tedavi antibiyotik kullanımıdır. Bu ilaçlar 7 günlük bir periyotta alınır. Eğer enfeksiyon tekrar ortaya çıkarsa, doktorunuz antibiyotik kullanımına devam etmenizi önerebilir ve bu süre doğum anına kadar devam edebilir.
Kendi kendinize ilaç kullanmanız çok risklidir ve bunu yapmaktan kaçınmanız gerekir. Bunu yaparak enfeksiyona sebep olan bakteriyi öldürmek yerine onun güçlenmesine yol açabilirsiniz. Eğer bu durum gerçekleşirse, enfeksiyonu tedavi etmek daha karmaşık bir hal alacaktır.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi, yeterli miktarda sıvı alımını da gerektirir. Bunu yapmaktaki amaç, bakteriyi atmak için günde birkaç kez tuvalete gitmektir. Ayrıca baharatlı ve rahatsızlığa sebep olabilecek yemekler yemekten de kaçınmalısınız.
Son olarak, enfekte olan bölgeyi temiz tutmak ve bakterinin çoğalmasına engel olmak çok önemlidir.
Önleme yolları
Hamilelik sırasında idrar yolları enfeksiyonunu önlemek için yapılabilecek bazı şeyler şu şekildedir:
- Üzerinize bol kıyafetler giymeniz gerekir. Kıyafetlerinizin sentetik malzemeler yerine pamuktan yapılmış olması sizin için çok daha iyi olacaktır.
- Tuvaletinizi yaptıktan sonra, bölgeyi önden arkaya doğru silmelisiniz. Bu sayede, dışkının üretra ile temas etmesini ve dolayısıyla enfeksiyona sebep olmasını önlemiş olursunuz.
- Günde en az 8 bardak su içmeniz gerekir.
- Nem, bakteriler için adeta bir cennet gibidir. Bu yüzden, enfeksiyon kapan alanı olabildiğince kuru tutmak çok önemlidir. Örneğin, yüzdükten sonra ıslak mayo üzerinizde uzun süre boyunca kalmamalıdır.
- Çişiniz geldiğinde tutmamanız ve mutlak tuvalete gitmeniz gerekir.
Tabi ki, eğer hamilelik sırasında idrar yolları enfeksiyonu olduğuna dair şüpheleriniz varsa doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Doktorunuz, bu durumu size ya da bebeğinize bir zarar gelmeden tedavi etmenin yolunu bulacaktır.