Çocuğunuzda Molluskum Kontagiozum (MK) Varsa Ne Yapmalısınız?

Molluskum kontagiozum, çocuklarda son derece yaygın görülen bir viral enfeksiyondur. Bu yazımızda, çocuğunuz bu durumdan muzdarip olursa uygulayabileceğiniz adımlardan bahsedeceğiz.
Çocuğunuzda Molluskum Kontagiozum (MK) Varsa Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 30 Haziran, 2020

Molluskum kontagiozum, çocuklarda sıklıkla görülen bir viral enfeksiyondur. Karakteristik cilt lezyonlarına sebep olur. Ne kadar sürerse sürsün, iyi huylu bir enfeksiyondur. Bu yazımızda, çocuğunuzun bu durumdan muzdarip olması halinde size yardımcı olacak ipuçları ve bilgiler paylaşacağız.

Molluskum Kontagiozum (MK) nedir?

Molluskum kontagiozum, bir poksvirüs olan molluskum kontagiozum virüsünden (MKV) kaynaklanır. Çocukların bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediğinden, bu durumdan en çok etkilenen grup çocuklardır.

Avrupada bu patoloji, 2-12 yaş arasındaki çocukların %5’ini etkilemektedir. Bu yüzden, oldukça yaygın bir enfeksiyondur. Bu virüs mukoza zarını ve cildin en yüzeysel katmanlarını etkiler. Virüsün bulaşması aşağıdaki şekillerde gerçekleşir:

  • Virüsü taşıyan kişiyle doğrudan temas. Örneğin, ten teması.
  • Molluskum kontagiozumdan muzdarip kişilerin kullandığı ve enfekte olmuş oyuncak, havlu ve kıyafet gibi nesnelere temas.
  • Lezyonları olan kişinin vücudundaki diğer bölgelere yayılmasıyla.
molluskum kontagiozum

MK’nın yol açtığı semptomlar nelerdir?

Bu virüs, cilt lezyonlarına sebep olur. Bu lezyonlar, küçük, yuvarlak ve virüsü barındıran sivilce veya siğil şeklindedir. Lezyonlar parlak olabilir veya orta kısımlarında bir çukur olabilir. Genellikle bu sivilceler koltukaltı, dirsek veya kasık bölgesinde görülse de, vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir.

Molluskum kontagiozum lezyonları, tek tek veya grup halinde ortaya çıkabilir. Genellikle ağrıya sebep olmazlar ancak kaşıntı yaparlar. Kaşındığında, virüs vücudun başka bölgelerine de yayılmış olur. Enfekte olan kişi lezyonları çok fazla kaşırsa, daha büyük lezyonlar ortaya çıkabilir.

Molluskum kontagiozumun tedavisi

Şüphesiz, bu patolojinin teşhisi bir uzman tarafından yapılmalıdır. Genellikle ek bir tahlil gerekmez ve doktor çıplak gözle teşhis koyabilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, lezyonların ortadan kalkması aylar hatta yıllar bile sürse, bu virüs genellikle iyi huyludur ve herhangi bir tedavi olmadan da iyileşebilir. Yine de, enfeksiyondan kurtulmaya yardımcı olan bazı tedaviler vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Gerekli materyalle lezyonun içi boşaltılabilir.
  • Lezyon dondurulabilir (kriyoterapi).
  • Şurup veya hap gibi oral tedavilerin yanı sıra, topikal jeller ve kremler kullanılabilir.

Doktor, vakaya göre uygun tedaviye karar verecek, duruma göre hiçbir tedavi uygulamamayı da tercih edebilecektir. Bunlar çocuğa, lezyonların sayısına, ne kadar yayıldığına ve sebep olduğu semptomlara bağlıdır.

Çocuğunuzda molluskum kontagiozum (MK) varsa ne yapmalısınız?

Eğer çocuğunuzda bu enfeksiyon varsa, virüsün başkalarına ve kendi vücudunda diğer bölgelere yayılmasını önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu önlemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Lezyonlara dokunmaktan, onları kaşımaktan ve ovalamaktan mümkün olduğunca kaçınmak.
  • Enfekte olan kişiyle aynı havluyu, kıyafetleri ve nevresimleri kullanmaktan kaçınmak.
  • Elleri sık sık yıkamak ve yaranın bulunduğu bölgeyi temiz ve kuru tutmak.

Bu önlemleri bir kenara bırakırsak, molluskum kontagiozumdan muzdarip olan çocuk normal hayatına tam anlamıyla devam edebilir. Örneğin, dışarı çıkabilir ve başka çocuklarla oynayabilir.

Bununla birlikte, enfeksiyon geçtiğinde ve bir kez iyileştikten sonra çocuk tekrar bu virüsten muzdarip olabilir. Bu yüzden, bir kez bu virüse yakalanan çocuklar da önlemler konusunda dikkatli olmalıdır.

Özetlemek gerekirse

Molluskum kontagiozum, genellikle komplikasyonlara sebep olmayan ve kendiliğinden veya tedavi yardımıyla ortadan kaybolan iyi huylu bir patolojidir.

Lezyonlar veya semptomlar karşısında, son tanıyı koyması ve en uygun tedaviyi önermesi için çocuğunuzu doktora götürmeyi ihmal etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.