Okula Giden Çocuklarda 7 Bulaşıcı Hastalık
Okula başladığında, bazı çocukların oldukça tehlikeli olabilen birtakım bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artar. Hastalıkları önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bununla birlikte, bu hastalıklardan kaçınmak zordur çünkü çok çabuk yayılırlar.
Okul yaşındaki çocuklarda yaygın 7 bulaşıcı hastalık
Çocuğunuzun sağlığına dikkat etmenin en iyi yolu, bulaşıcı hastalıkların ne olduğunu ve bu hastalıkların yayılmasını nasıl önleyebileceğinizi bilmektir. En yaygın bulaşıcı hastalıklar aşağıdaki gibidir:
1. Kızamık
Kızamık, paramiksovirus familyasına ait bir virüs sebebiyle meydana gelir. Ağzın iç kısmında, yanaklarda ve damakta ortaya çıkar. Zaman geçtikçe, yüz ve boyun gibi vücudun başka kısımlarına da geçer.
Bu hastalığın ana semptomlarından bazıları kızarıklık, ateş, boğaz yanması, ve ağzın içinde beyaz noktalardır. Bazen kas ağrıları da meydana gelebilir.
2. Mide ve bağırsak iltihabı
Mide ve ince bağırsağın birleştiği yerdeki iltihap da bulaşıcı hastalıklardan bir tanesidir. Çocuğunuz bu hastalığa yakalanmadan önce, beslenmesine ve su tüketimine çok dikkat etmek gerekir.
3. Bit
Çocuklarda bit çok yaygın görülen bir sorundur çünkü bitler çocuklar arasında çok sık yayılır. Bu parazitler oldukça rahatsız edicidir ve çocuğu rahatsız eder. Genellikle temiz kafa derisini tercih etseler de, bit her çocukta görülebilir. Bitlerden çabucak kurtulmak için kullanabileceğiniz pek çok ürün vardır.
4. Konjonktivit
Eğer çocuğunuzda sklera (gözün beyaz kısmında sararma) varsa veya gözlerinin alt kısmı kırmızıysa, çocuğunuzun konjonktivit olması muhtemeldir.
Bir enfeksiyon veya başka bir rahatsız edici madde, göz kapağının içindeki ve gözün beyaz kısmındaki saydam tabakayı iltihaplandırdığında bu hastalık yayılır. Semptomlardan bazıları gözlerde sulanma ve akıntıdır. Tedavi için antibiyotiğe ihtiyaç vardır.
5. Su çiçeği hastalığı
Varisella olarak da bilinen bu hastalık, ciltteki döküntüler ve ateşle karakterizedir. İlk semptomlar kendisini vücudun her yerindeki kabartılar olarak gösterir.
Ardından çocukta kaşıntı, yüksek ateş, kusma ve iştahsızlık görülür. Bu hastalık son derece bulaşıcıdır. 12 yaşına kadar çocukların çok kolay hastalanması normaldir çünkü bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiştir.
6. Bronşit
Soluk borusunu ciğerlere bağlayan bronş iltihaplandığında, bronşit meydana gelir. Bronşitin en yaygın semptomu, nefes almada zorlanma ve sürekli öksürmedir. Çocukta genel bir yorgunluk ve bazen de ateş görülebilir. Su çiçeği gibi bronşit de oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
7. Kabakulak
Kabakulak da paramiksovirüs isimli bir virüs sebebiyle oluşur ve tiroid bezlerinde de iltihaba sebep olur. Bu bezler tükürük üretir. Kabakulak öksürük, hapşırma, temas ve hatta konuşma yolu ile birlikte havaya yayılır. Bu da en bulaşıcı hastalıklardan bir tanesidir.
Okula giden çocuklarda bu hastalıkların yayılması nasıl önlenir?
Daha önce de söylediğimiz gibi, başka bir sürü çocuğun olduğu bir ortamda çocukların hasta olmasını önlemek oldukça zordur. Bununla birlikte bazı önlemler alarak, hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Enfeksiyonlu veya hasta kişilerle temastan kaçının.
- Çocuğunuzun ellerini sürekli sabunla yıkayın. El dezenfektanı da kullanabilirsiniz.
- Eğer çocuğunuzda bulaşıcı bir hastalık varsa okulu bilgilendirin. Böylece gerekli önlemler alınabilir.
- Çocukların çok fazla zaman geçirdiği ortak alanları dezenfekte edin.
- Odaları iyice havalandırın böylece temiz hava girebilir.
- Meyve, sebze ve vitaminler bakımından zengin diğer yiyeceklerin tüketimini artırın.
Bunlar, okula giden çocuklar arasında yaygın olan bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaç tanesidir. Bu hastalıkların pek çoğunu önlemek zordur. Aşılar hakkında bilgi sahibi olmak ve çocuğunuz hasta olursa ne yapacağınızı bilmek önemlidir. Endişelenmeden önce çocuk doktorunuza danışın.
İlginizi çekebilir ...