Bebeğim Süt Emdikten Sonra Kusuyor: Endişelenmeli Miyim?

İlk aylarda bebeğiniz beslendikten sonra kusuyorsa, bu normal bir durumdur. Ne var ki bu durum çok sık yaşanırsa, endişelenmeniz gerekebilir.
Bebeğim Süt Emdikten Sonra Kusuyor: Endişelenmeli Miyim?

Son Güncelleme: 11 Mart, 2019

Bebeğiniz bazen süt emdikten sonra kusuyor ise bu normal bir şeydir. Anne sütüne veya formüle karşı bu tür bir tepki, özellikle yaşamın ilk 6 ayında tekrarlayan bir sorundur. Bununla birlikte, eğer kusma sürekli ise bu sindirim sistemiyle ilgili bir sorunun işareti olabilir.

Bu illa ki korkmanızı gerektiren bir şey değildir ancak dikkatli olmamız gerekir. Aslında, bu semptomun görüldüğü neredeyse tüm klinik vakalar sporadik olma eğilimindedir ve bir çocuk doktoru tarafından tedavi edilebilir.

Bebeğiniz süt emdikten sonra kusuyor ise ebeveynler olarak, bunun arkasındaki nedeni bulmak bir numaralı işinizdir. Bu, çocuğumuza sunmamız gereken tedavi veya bakım türünü belirleyecektir. İşte bugünkü yazımızda, bu bedensel tepkiyi ortaya çıkaran çeşitli nedenlere bakacağız.

Bazen problem bebeğinizi besleme şeklinizle ilgilidir

İlk başta, tüm yenidoğanlar tükürür, çünkü sindirim sistemleri az gelişmiş durumdadır. Bu nedenle, yanlış konumlandırma veya yanlış beslenme yetersizliğe yol açabilir. Bu durumda, bebeğinizi besleme şeklinizi değiştirmeniz gerekecektir.

Bebeğinizi beslenme sırasında veya sonrasında yanlış pozisyona yerleştirmek reflüye yol açabilir. Aynı zamanda, emzirmeler sırasında en ufak hava girişi de bebeklerin tükürmesine neden olabilir. Önlem olarak, gazın dışarı atılması için bebeği geğirtmeye çalışmak önemlidir.

Aynı zamanda, bebeğinizin içtiği süt veya formülün miktarı ve kıvamı da rahatsızlığa neden olabilir. Şişenin büyüklüğü, formülün kalınlığı ve bebeğinizin içeceği miktar gibi bazı hususlara dikkat etmek önemlidir.

Bebeğinizin kilosu ve büyüklüğü için önerilen miktarı aşmamak gerektiğini de unutmamak önemlidir.

bebeğiniz süt emdikten sonra kusuyor

Alerjiler ve burun tıkanıklığı

Bu faktörler havanın girişini etkilediği gibi bebeğinizin süt emdikten sonra kusuyor olmasının da nedeni olabilir. Burnu tıkanık bir çocuk nefes almayı iyileştiren bir refleks olarak kusabilir. Bu genellikle sinüzitten muzdarip bebeklerde görülür.

Aynı şekilde, alerjiler ve süt intoleransı da yenidoğanların kusmasına neden olabilir.Kullandığınız bebek formülündeki laktoz veya protein bebeğinizin kusmasının nedeni olabilir. Bu durumda, farklı bir formüle geçmek en iyisidir.

Bütün bunlarla birlikte, bebeğiniz sürekli olarak süt emdikten sonra kusuyorsa, daha ciddi bir durum söz konusu olabilir. Bebek 10 ila 14 aylıkken kusmaya devam ediyorsa bu durum özellikle geçerlidir.

“Bebeğinizi emzirme sırasında veya sonrasında yanlış şekilde konumlandırmak reflüye yol açabilir. Aynı zamanda, emzirmeler sırasında en ufak hava girişi de bebeklerin yediklerini kusmasına neden olabilir. ”

Gastroözofageal reflü bozukluğunun üstünü çizmek önemlidir

Gastroözofageal reflü bozukluğu veya GERD, olgunlaşmamış bir inferior özofageal sfinkterden kaynaklanır. Bu, yemek borusundan mideye yiyecek geçişini sağlayan bir kastır. Bu kas düzgün çalışmıyorsa, yiyecek geri gelir.

Genel olarak, bu duruma diğer semptomlar eşlik eder. Küçüğünüz yemeğini yedikten sonra bir refleks olarak sırtını kavis yaparsa, GERD suçlu olabilir.

Aynı zamanda, bebeğiniz sürekli kolik sorunu yaşıyorsa, öksürüyorsa veya kilo kaybediyorsa, bu belirtiler de reflüye işaret ediyor olabilir.

Temel olarak, çözüm bebeğin beslenme şeklini iyileştirmektir. Teşhise yardımcı olan testler ve bebeğin yemek borusundaki asit seviyesini düşüren tedaviler vardır.

reflüsü olan bebek

Bebeğim süt emdikten sonra kusuyor: Pyloric stenoz

Dikkate alınması gereken diğer bir önemli husus, gastroözofageal reflü ile karıştırılmaması gereken pilorik darlığıdır. Bu durumda, sorun yemek borusunun genişlemesi ile ilgilidir. Bu durum, bebeğin emdiği sütü kusmasına neden olur.

Bu patolojinin karakteristik semptomu, bebeklerin bir dizi silah sesi gibi aralıklı olarak kusmalarıdır. Ve kusmuk çok asidiktir. Sadece en ağır vakalarda doktorlar bu kusurun düzeltilmesi için cerrahi müdahale önereceklerdir.

İyi haber şu ki her iki durumda da her zaman bir çözüm vardır. Tekrarlayan kusma durumunu herhangi bir tıbbi durumla ilişkilendirmek çok zordur. Bu, 6 aylıktan küçük bebeklerde daha da güç hâle gelir.

Özetlemek gerekirse, bebeğiniz süt emdikten sonra kusuyor ise yapmanız gereken ilk şey onu gözlemlemektir. Yalnızca bir doktorun uygun tedavi sürecini gösterebileceğini açıklığa kavuşturmak önemlidir. Son olarak, bebeğinizi besleme şeklinizi değiştirmek çok yardımcı olacaktır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.