Bebeğinize Gece Boyunca Uyumasını Öğretmenin Yolları

Bebeklerin uyumasını sağlamak için çok sayıda teknik vardır. Bunun için sadece sabırlı ve tutarlı olunmalı ve onda bu iyi alışkanlığı oluşturmayı amaçlamalısınız.
Bebeğinize Gece Boyunca Uyumasını Öğretmenin Yolları

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2018

Bir bebeğe uyumayı öğretmek, ebeveynlerin yüzleşmesi gereken zor bir görevdir. Her çocuk benzersizdir ve aileler, kullandıkları teknikleri çocuğun ihtiyaçlarına göre uyarlamalıdırlar.

Bazen, aynı çocukta farklı zamanlarda zıt tekniklerin etkili olabildiğini bile görebilirsiniz.

Genel olarak uzmanlar, bebeğin yaşamının dördüncü ayında bir uyuma tekniği uygulamayı önerirler. Bununla birlikte, doğru zamanın ne olduğu kişiden kişiye değişebilir.

Bazı bebekler çok küçük yaşlardan itibaren birkaç saat uyumaya başlar, diğerlerinde ise bunu görmek daha zor olabilir.

Bebeğinizin gece boyunca uyumasına yardımcı olacak genel tavsiyeler

Çocuğunuzun iyi bir gece uykusuna kavuşmasına yardımcı olmak için tamamen birbirinin zıttı iki teori bulunur.

Öncelikle çocuğunuzun bu alışkanlığı geliştirmesine yardımcı olacak bazı temel kurallar hakkında bilgi edinmelisiniz.

  • Tüm aile, hangi yöntemin kullanılacağı konusunda anlaşmalıdır. Bir anne çocuğun ağlamasına izin vermeye karar vermişse, diğer kişiler de buna saygı göstermeli ve bebeği gidip kucaklamamalıdır.
  • Belirli şekerleme zamanlarınız olsun ve bu programa sadık kalın. Aksi halde, çocuğunuz uyku zamanı geldiğinde fazladan yorgun olur ve aslında rahatlayabilmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyar.
  • Her gece yatmadan önce aynı rutini tekrarlayın. Bu, bebeğinize banyo yaptırma, hikaye okuma, şarkı söyleme, sırtını sıvazlama şeklinde olabilir.
  • Bebeğinizi erken uyutmaya çalışın. Çok geç saatlere kadar beklerseniz, bebeğiniz çok yorgun olur ve rahatça uykuya dalamaz.
  • Yetişkinler veya daha büyük kardeşler olarak, bebeğin beşiğinin bulunduğu odada tartışmalar yapmaktan kaçının, çünkü ufaklıklar havadaki gerginliği algılayabilir.

Uzmanlar, bebekleri uyumaya alıştırmak için en iyi koşulların ne olduğunu araştırmaya ve tartışmaya devam ediyorlar. Bunun nedeni, herkese uygun mükemmel bir tekniğin olmamasıdır.

Bazı aileler belli bir teknikle en iyi sonuçları alırken, diğer aileler başka tekniklerle mutlu sona ulaşır.

biberonla uyuyan bebek

Bebeğinizi uyumaya alıştırma yöntemleri

  • Gözyaşı dökmeden uyutmak

Bu, her büyükanne ve büyükbabanın en çok görmek istediği senaryodur. Büyükanne ve büyükbabalar, ne olursa olsun, kıymetli torunlarının ağladıklarını izlemeye dayanamazlar.

William Sears, çocuklarda uyuyamama problemine çözüm arayışında olan bir çocuk doktorudur. Fikirlerini, bebeklerin uykuyu olumlu deneyimler ve duygular ile ilişkilendirmesi gerektiği düşüncesine dayandırır.

Bebeğiniz uykuyu okşanma ve şefkat görmeyle ilişkilendirmeyi başarabilirse, o zaman huzur içinde uyuyabilir.

Yönteme göre, bebeğinizi uyumaya çok yakın olduğu an yatağa götürmelisiniz. En küçük bir gürültüyü bile engellemeye çalışın. Gerekirse, çocuğunuzu tekrar kucağınıza alın, bir süre sonra tekrar beşiğine koyun ve bunu gerektiği kadar tekrarlayın.

Bebeğinizi emzirin veya ona biberonunu ya da emziğini verin, onu hafifçe okşayın ve kendini güvende hissetmesini sağlayın. Bunlar bu tekniğin kilit unsurlarıdır.

Başka bir öneri ise, eğer ebeveynler isterlerse, bebekle birlikte uyumaktır. En önemli şey, bebeğin bu anı konfor ve güvenlikle ilişkilendirmesidir, bunu aklınızdan çıkarmayın.

Bu yöntem daha fazla zaman alır ve ilerleme kademeli olarak gerçekleşir. Yavaşça, çocuğunuz gece boyunca daha az uyanmaya başlayacak ve daha keyifli bir uyku deneyimi yaşayacaksınız.

William Sears, “eğer bir bebek okşanma ve şefkati uykuyla ilişkilendirmeyi başarabilirse, o zaman huzur içinde uyuyabilir” der.

  • Bırak ağlasın yöntemi

Spektrumun diğer ucunda, bir bebeğin kendi başına uyumasını öğretmek için, onun ağlamasına izin vermeniz gerektiğini iddia edenler vardır.

Bu yöntemle, çocuklar yeni bir uyku alışkanlığına daha hızlı adapte olurlar. Ancak, süreç büyük bir sabır ve disiplin gerektirir.

Doktor Richard Ferber, bir çocuğun uyumayı öğrenmek için kendi korkularını yatıştırmayı öğrenmesi gerektiğini söyler. Bunu başarmak için, bebek beşiğine hala uyanıkken yerleştirilmelidir.

Eğer küçük yavrunuz ağlıyorsa, onun yanına gidebilir ve onu kaldırmadan sırtını sıvazlayıp sakinleştirebilirsiniz. Sonrasında ise, odadan çıkmalısınız.

Çocuğunuzun birkaç dakika ağlamasına izin vermek ona zarar vermeyecektir. Annesini ya da babasını görmek onu güvende hissettirir. Biraz gözyaşı döktükten sonra çocuğunuz uykuya dalacaktır.

elinde oyuncağıyla uyuyan bebek
  • Karma yöntem

Bu yöntem, önceki ikisi arasında orta bir noktadadır. Amaç çocuğun kendini sakinleştirmesini sağlamak, ancak bunu kademeli olarak öğretmektir.

Çocuk hala uyanıkken yatağa konulmalı ve bir ebeveyn o uyuyana kadar yanında kalmalıdır.

Azar azar, ebeveynler kendilerini çocuktan uzaklaştırmaya başlamalı veya çocuğun yanında daha az zaman geçirmeye başlamalıdır. Bu şekilde, bebek yavaş yavaş kendi başına, eşlik eden birisine ihtiyaç duymadan, uykuya dalma alışkanlığını kazanacaktır.

Bu konuda sonsuz sayıda yöntem vardır ve uzmanlar çok çeşitli öneriler sunar. Bununla birlikte, en önemli şey, ebeveynlerin, iki yöntem arasında geçiş yapabilecek kadar esnek olmalarıdır.

“Karma yöntem, önceki iki arasında bir orta noktadadır. Amaç çocuğun kendini sakinleştirmesini öğretmektir, ancak bu daha yavaş bir şekilde yapılır”

Bu tekniklerden bazıları bir çocukta oldukça yararlı olurken bir diğerinde ise hiç işe yaramayabilir. Bu neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görme meselesidir. Merak etmeyin, er ya da geç aradığınız sonuca ulaşacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.