Çocuğunuz Yenilmez Bir Savaşçı Olma Yolundayken Onun Siperi Siz Olun

Çocuğunuz Yenilmez Bir Savaşçı Olma Yolundayken Onun Siperi Siz Olun

Son Güncelleme: 10 Mart, 2018

Çocuğun her haline iyi ya da kötü günde anne ve babası tanık olacaktır. Çocuğunuz hayatta kalabilmek için gerekli iç güdüleri edinirken, geçirdiği bu zaman süresince kötü şeylerle karşılaşacaktır. Bu tür zamanlarda ise anne ve babasının çocuğu korur vaziyette olması gerekmektedir.

Çocuğunuzun farklı şekillerde reddedildiği, canının acıdığı anlardan birini hiç tecrübe ettiniz mi? Sizin de canınız çocuğunuzla birlikte yanacaktır. Küfür, sırf çocuğunuzun canını acıtmak için söylenmiş sözler, karşılıksız aşk, akademik başarısızlık ve benzer şeyler çocuğunuzun öz güvenini yerle bir edebilir. Onlara hedeflerine ulaşabilmek için araçları sizin vermeniz gerekmektedir. Sizin anne baba olarak yapabileceğiniz en iyi şey budur.

Günlük hayatın kavgası ve adaletsizliği, her insana ucu dokunabilecek şekildedir. Her insan benzer şeylerden muzdarip olacaktır, çocuğunuz da dahil. Bu sebeple sizin çocuklarınızın siperi olmanız gerekmektedir, ta ki çocuğunuz kendi ayakları üzerinde durabilecek ve kendini koruyabilecek gücü edinene kadar.

Bir savaşçı olana kadar çocuğunuzun siperi olun

Konu sınıfta dalga geçilme ya da akademik başarısızlıksa olayların üzerinden çok zaman geçmesine gerek yoktur. Eğer çocuğunuz dalga geçilerek mağdur edildiyse, bu kalıcı hasarlar bırakabilir ve çocuklar bu dönemde anne babasının müdahalesini beklemezler. Olan olmuştur. Hatta olaydan sonra bekleyiş süresi, çocuğunuzun kendini çaresiz hissettiği dakikalardır. Bu tür durumlar, “çocuk ne yapsa yeridir” gibi laflarla geçiştirilemez.

Çocuğa kendini koruyacak savunma mekanizmasını öğretmek her anne babanın görevidir. Günlük hayatın karşısına çıkarabileceği bütün felaketlere karşı kendini koruyabilir duruma gelmesi gerekmektedir. Ancak bunu başarabilmek için ilk başlarda çocuğun önünde ebeveynlerin siper olması gerekmektedir. Anne baba mutlaka çocuğun diğer insanlarla barış içerisinde olduğundan ve güvenli ortamlarda bulunduğundan emin olmalıdır. 

grafiksel anne ve bebeği

Tabii ki eğer çocuğunuzun incindiğini görürseniz ya da tehlikede olduğunu görürseniz, hiç zaman  kaybetmeden  hemen aksiyona geçebilirsiniz. Bunu yaparken tepkileriniz tutarlılık içinde olmalıdır ki, çocuğunuza bir şeyler öğretebilin.

Çocuğunuza nasıl siper olursunuz

Çocuklar günlük hayatta karşılaştıkları sorunların üstesinden gelebilmek için, bazen ebeveynlerin müdahalesine ihtiyaç duyarlar, ancak bu şekilde sorunu kökünden çözebilirsiniz. Çocuğunuzun bu tür durumlarda siperi olarak, onun bir savaşçı olmasını sağlayabilirsiniz. Onu bu yönde teşvik etmek, kendini güçlü hissetmesini ve güçlenmesini sağlamanız gerekmektedir.

Bunu düzgün bir şekilde uygulayabilirseniz, çocuğunuz ileride kendisi için tehlikeli olan durumlarda kendi kendine hayatta kalma yeteneğini de kazanacaktır. Öyleyse bunu nasıl yapabiliriz, isterseniz bu görevi ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

  • Kendisini sevmeyi öğretin. Bu şekilde özgüvenini artırarak kendini güvende hissedecektir. Bu sağlıklı olandır, çocuğunuz hem değerli olduğunu bilmeli hem de kendine değer vermelidir.
  • Çocuğunuza saygı duymayı ve gerektiğinde de limit koyabilmeyi öğretin. Çocuğunuz gereken bir durumda, olayları kontrol edebilmeyi bu şekilde öğrenir. Gerektiği zaman hayır diyebilmeli ve rahatlıkla kendi hakkını savunabilmelidir. Bunu başarabilmek için gerçek hayatta karşı karşıya geldiğiniz olaylarda, çocuğunuzu hakkını araması yönünde teşvik edebilirsiniz. İyi bir alıştırma olacaktır.
kulağında kuş olan kız figürü
  • Yardım istemeyi öğretin. Çocuğunuz bütün problemleri kendi başına çözmek zorunda değildir, aynı zamanda çocuklar , yetişkin insanların belli durumlarda nasıl hareket ettiklerini izleyerek de öğrenir. Bu anlamda, yaşlanmak kötü bir şey değildir, insan yaşlandıkça bilge olur.
  • Çocuğunuz sesini çıkartabilmeli. Çocuğunuz saygı görmek istediği bir durum karşısında, ağzını açıp laf söyleyebilmelidir. Çocuğunuzu “o büyük ona laf söylenmez” gibi sözlerle geçiştirmeyiniz. Gereken durumda, haksızlığa uğradığı zaman sesini çıkartabilmelidir. Belki bazen kendini savunabilmesi için fiziksel bir alete bile ihtiyaç duyabilir. Cinsel taciz ya da fiziksel kuvvet karşısında kendini savunması için bu alete başvurabilir. 

Çocuğunuzun siperi olmanız, onun geleceğine yaptığınız bir yatırımdır

Burada bahsettiğimiz şey çok koruyucu davranmanız değildir. Çocuğunuzun kendi hakkını araması gerektiği anda, hayatın sorunlarıyla yüzleşirken güçlü olmasını sağlamak için gerekli araç ve taktikler anlatılmaktadır.  

En önemli aracınız sevgi olmalı. Çünkü sevgi, güvenlik duygusunun, özsaygının ve kendine güvenmenin anahtarıdır. Siz eğer sevgi ekerseniz, çocuğunuz sizden aldığı bu en büyük yardımla ve kendinde bulduğu özsaygıyla karşısına çıkan sorunlarla yüzleşebilecektir.  

Çok yakında karşısına çıkan zorlukların başarıyla üstesinden gelen güçlü çocuğunuza tanık olacaksınız. Yanında olacaksınız ve gurur duyacaksınız. Yeter ki, ona doğru emeği verin ve saygı gösterin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.